Meest gebruikte medicijnen 2019 – De top 10 in NL

Meest gebruikte medicijnen 2019
Meest gebruikte medicijnen 2019

Meest gebruikte medicijnen 2019

We slikken ons helemaal mesjokke in Nederland. Al je gewoon een beetje gezonder gaat leven en dit vanaf je geboorte doet, kan je heel veel ellende bespaard worden. En wat is gezond? Nou, dat weet je best wel. De kans is anders groot dat ook jij grootverbruiker zal gaan worden van één van de tien hieronder genoemde medicijnen.


Lees hier- >>> meer over gezondheid op deze website.


Top 10 – Meest gebruikte medicijnen 2019

Bron: www.nivel.nl


10. Antihistaminica – 7,9 % van de patiënten

R06A (voor systemisch gebruik)

Antihistaminica zijn middelen die allergische reacties onderdrukken. Ze blokkeren de werking van het lichaamseigen histamine.


9. Laxantia – 8,5 % van de patiënten

A06A

Een laxeermiddel is een medicijn dat gebruikt wordt bij obstipatie, het middel bevordert de defecatie voornamelijk wanneer deze wordt veroorzaakt door te ver ingedroogde fecaliën. Oftewel: spul om makkelijker te poepen.


8. Beta-blokkers – 8,5 % van de patiënten

C07A

De Beta-blokkers hebben anti-ischemische, antiaritmische en antihypertensieve eigenschappen. Dat wil zeggen dat ze een gunstig effect hebben op de doorbloeding, respectievelijk hartritmestoornissen en hoge bloeddruk.


7. Decongestiva en andere lokale middelen voor nasaal gebruik – 9,1 % van de patiënten

R01A

Een decongestivum is een middel dat gezwollen slijmvliezen doet slinken. Decongestiva worden veel gebruikt om de symptomen van verkoudheid te verlichten, maar kunnen de verkoudheid niet genezen. Ook wel bekend als neusdruppeltjes.


6. Betalactam-antibiotica, penicillines – 9,7 % van de patiënten

J01C

Het bekendste bètalactamantibioticum is penicilline. Het was de Schotse wetenschapper Alexander Fleming (1881-1955) die in 1928 ontdekte dat de schimmel een stof uitstootte (een ‘antibioticum’) die bacteriën doodt. Fleming noemde deze stof Penicilline. Time Magazine noemde dit ‘een ontdekking die de loop van de geschiedenis zou veranderen’. Penicilline werd het eerste – en meest gebruikte – antibioticum, waarmee talloze levens konden worden gered.


Top 5 – Meest gebruikte medicijnen 2019


5. Antithrombotica – 9,9 % van de patiënten

B01A

Een antitrombotisch middel is een medicijn dat de vorming van bloedstolsels vermindert. Antitrombotica kunnen therapeutisch worden gebruikt voor het voorkomen of behandelen van een gevaarlijk bloedstolsel.


4. Enkelvoudige corticosteroiden – 10,2 % van de patiënten

D07A

corticosteroiden onderdrukken diverse lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties. Veel mensen krijgen tijdens de behandeling van crohn of colitis te maken met corticosteroïden, waarvan de bekendste prednison is.


Top 3 – Meest gebruikte medicijnen 2019

Meest gebruikte medicijnen 2019
Meest gebruikte medicijnen 2019

3. Antilipaemica, enkelvoudig – 11,5 % van de patiënten

C10A

De antilipaemica verlagen het cardiovasculair risico bij patiënten met hart- en vaatziekten. Het zijn de beroemde bloedverdunners.


2. Niet-steroide anti-inflammatoire en antireumatische middelen – 12,1 % van de patiënten

M01A

Anti-inflammatoire geneesmiddelen zijn middelen met de werking die bestaat uit het tegengaan van inflammatie, ofwel ontsteking.


1. Middelen bij ulcus pepticum en gastro-oesofageale reflux – 15,8 % van de patiënten

A02B

Gastro-oesofageale reflux is het verschijnsel van (periodiek) terugvloeien van maagzuur in de slokdarm (oesofagus). Andere benamingen voor de symptomen die op kunnen treden zijn brandend maagzuur of zuurbranden. De bekendste zijn de beroemde maagzuurremmers.