Meest giftige paddenstoelen ter wereld – De Top 10

0
Meest giftige paddenstoelen ter wereld
Meest giftige paddenstoelen ter wereld

Meest giftige paddenstoelen ter wereld

Zie hier een overzicht van de aller-, allergiftige paddenstoelen ter wereld. Smakelijk!


Lees hier ->>> meer over de natuur op deze website.


Top 10 – Meest giftige paddenstoelen ter wereld

Bron: www.planetdeadly.com


10. Vliegenzwam (Amanita muscaria)

Vliegenzwam
Vliegenzwam

De vliegenzwam is een opvallende paddenstoel, die algemeen voorkomt in de lage landen. Het eten ervan kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen, maar de ernst hiervan valt meestal mee.


9. Pleurocybella (Pleurocybella porrigens)

Pleurocybella
Pleurocybella

De Pleurocybella porrigens is een schimmelsoort en is wijdverspreid in gematigde bossen van het noordelijk halfrond. Het werkingsmechanisme van het gif is nog niet definitief vastgesteld. In celcultuuronderzoeken is aangetoond deze paddestoel een ongebruikelijk aminozuur bevat dat giftig is voor de hersencellen van ratten.


8. Dodelijke dapperling (Lepiota sp.)

Dodelijke dapperling
Dodelijke dapperling

De dodelijke dapperling is wijdverspreid in Europa en gematigde streken van Azië tot in het verre oosten van China. Ze groeit in grasrijke gebieden zoals velden, parken en tuinen en wordt vaak verward met eetbare paddenstoelen. De paddenstoel is zeer giftig en er zijn verschillende sterfgevallen geregistreerd.


7. Podostroma Cornu-damae

Podostroma Cornu-damae
Podostroma Cornu-damae

In Japan zijn verschillende vergiftigingen gemeld als gevolg van het eten van deze paddenstoel. In 1999 stierf één van de vijf mensen uit Niigata twee dagen nadat ze ongeveer een gram van het fruitlichaam hadden gegeten dat in sake was gedrenkt. ook in 2000 stierf een persoon uit Gunma na het eten van de gebakken paddenstoel.

Symptomen waren onder meer buikpijn, hallucineren, afname van het aantal leukocyten en trombocyten, afbladderende huid op het gezicht, haaruitval en krimp van de hersenen, resulterend in spraakgebrek en problemen met vrijwillige beweging.


6. Conocybe Filaris

Conocybe Filaris
Conocybe Filaris

De Conocybe Filaris is een veel voorkomende paddenstoel die wijdverspreid die groeit op houtsnippers, rijke grond en compost. Hij is te vinden in Europa, Azië en Noord-Amerika. Deze soort is dodelijk giftig. Er is aangetoond dat ze amatoxinen bevatten, die zeer giftig zijn voor de lever en verantwoordelijk zijn voor veel sterfgevallen


Top 5 – Meest giftige paddenstoelen ter wereld


5. Fraaie gifgordijnzwam (Cortinarius rubellus)

Fraaie gifgordijnzwam
Fraaie gifgordijnzwam

De fraaie gifgordijnzwam is één van de giftigste paddenstoelen in Europa. Na consumptie treedt een langzame en zeer pijnlijke vergiftiging in, die zonder behandeling gewoonlijk een dodelijk nierfalen tot gevolg heeft.


4. Bundelmosklokje (Galerina marginata)

Bundelmosklokje
Bundelmosklokje

Het bundelmosklokje is een amatoxine bevattende en daardoor giftige paddenstoel. Samen met o.a. de paddenstoel soorten uit de families Amanieten en Lepiota horen de Galerina tot de paddenstoelen die Amatoxine bevatten. Dit zijn zeer giftige stoffen die, ongevoelig voor hitte, in kleine doseringen dodelijk kunnen zijn. De incubatietijd tussen opname en het verschijnen van de eerste ziekte verschijnselen is tussen de 12 en 48 uur.

Bundelmosklokjes leven voornamelijk in de buurt van naaldbomen, vooral bij dennenfamilie en fijnspar. Een vergiftiging door het eten Bundelmosklokjes manifesteert zich in drie fasen. 1. overmatig braken en diarree, 2. schijnbaar herstel en 3. bloedingsstoornissen door aantasting van de lever.


Top 3 – Meest giftige paddenstoelen ter wereld


3. Voorjaarskluifzwam (Gyromitra esculenta)

Voorjaarskluifzwam
Voorjaarskluifzwam

De voorjaarskluifzwam komt voor op verrijkte, kale grond of op strooisel onder naaldbomen, soms onder loofbomen. De periode van fructificatie van de voorjaarskluifzwam is maart tot en met mei. Het verspreidingsgebied van de zwam omvat Noord-Amerika, Mexico, Europa en Turkije.

De zwam bevat onder andere het potentieel dodelijke gyromitrine, een sterk temperatuurgevoelig gif. Het wordt minder giftig bij een temperatuur van 60 graden of hoger en is dus minder schadelijk nadat de paddenstoel is gekookt.

Vergiftigingssymptomen treden bij het nuttigen van deze paddenstoel pas na 10 tot 12 uur op en bestaan uit misselijkheid, transpireren, buikloop en rillingen. De werkzaamheid van het gif wordt ook tenietgedaan door droging.

Maar ook dan is het mogelijk dat later een allergische reactie optreedt. Bij herhaaldelijk eten van gedroogde of gekookte voorjaarskluifzwammen kan het gif zich in het lichaam ophopen tot een dodelijke hoeveelheid.


2. Engel des Doods

Engel des Doods
Engel des Doods

De naam Engel des Doods is van toepassing op verschillende vergelijkbare, nauw verwante soorten dodelijke, geheel witte paddenstoelen in het geslacht Amanita.

De Amanita bisporigera is verantwoordelijk voor vele sterfgevallen als gevolg van paddestoelvergiftiging. Het gif dat hiervoor verantwoordelijk is, is amatoxine. Symptomen verschijnen pas 5 tot 24 uur, tegen die tijd kunnen de gifstoffen al zijn opgenomen en is de schade (vernietiging van lever- en nierweefsel) onomkeerbaar.

Slechts een halve champignonhoed kan al dodelijk zijn als het slachtoffer niet snel genoeg wordt behandeld. De symptomen zijn onder meer braken, krampen, delirium en diarree.


1. Groene knolamaniet (Amanita phalloides)

Groene knolamaniet
Groene knolamaniet

De groene knolamaniet (Amanita phalloides) is een van de giftigste paddenstoelen ter wereld. Een kleine hoeveelheid – 30-50 gram – van deze paddenstoel kan dodelijk zijn door vergiftiging van de lever.

De eerste symptomen zijn vaak buitengewoon hevige buikpijn (darmkrampen), braken en diarree. Deze treden zes tot twaalf uur na consumptie op, te laat om nog met uitpompen van de maag in te grijpen, maar het is niet ongewoon dat pas 24 uur na het eten van de paddenstoel de gevolgen zichtbaar worden.

De diarree en maagkrampen verdwijnen na een tijdje weer en een latente fase treedt in.