Nederland – Brazilië 2-0, 3 juli 1974

0
Nederland - Brazilië 2-0, 3 juli 1974

Nederland – Brazilië 2-0

Interland 340
(Vorige wedstrijd tegen wedstrijd Argentinië en volgende tegen West-Duitsland)


Datum: woensdag 3 juli 1974
Tijd: 19:30
Soort: Wereldkampioenschap 1974, 2e groepsfase
Stadion: Westfalenstadion (nu: Signal Iduna Park) – Dortmund
Toeschouwers: 54.000
Scheidsrechter: Kurt Tschenscher (Duitsland, 5 oktober 1928 – 13 augustus 2014)


Doelpunten:
50. Johan Neeskens 1 – 0
65. Johan Cruijff 2 – 0


Gele kaarten:
29. Wim Suurbier
29. Luis Pereira
38. Zé Maria
44. Marinho Chagas
69. Johnny Rep


Wat vooraf ging aan Nederland – Brazilië


De top 40 van 29 juni 1974 – De top 3

1. The Rubettes – Sugar Baby Love
2. André Van Duin – De Tamme Boerenzoon
3. Ivan Heylen – De Wilde Boerndochtere


Het zwembad schandaal: Cruyff, Sekt, nackte Mädchen und ein kühles Bad

Het zwembad schandaal: Cruyff, Sekt und nackte Mädchen
Het zwembad schandaal: Cruyff, Sekt und nackte Mädchen

Eén dag voor de halve finale tegen Brazilië is er in het Duitse blad Bild-zeitung een verhaal van Klaus Schlüter te lezen met de titel: ‘Cruyff, Sekt und nackte Mädchen’. Er blijkt na de overwinning op Oost-Duitsland een spannend zwemfeest te zijn geweest.

De Nederlandse spelers hebben samen met naakte Duitse dames plezier gehad in en rond het zwembad. Bild schrijft over drie Duitse meisjes en dat het feest pas om zeven uur ’s ochtends is afgelopen. Het feestje zou gevierd zijn door onder andere Johan Cruijff, Piet Schrijvers en de gebroeders Kerkhof. Jan Jongbloed: ‘We waren met drie of vier spelers en ik was er één van.’ (Bron: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/180580/jan-jongbloed-over-de-zwembad-affaire-van-1974-ik-was-erbij) Jongbloed vertelt verder niet wie er bij zijn geweest. Volgens Bild was in ieder geval Rob Rensenbrink aanwezig.

De broertjes Van de Kerkhof geven uiteindelijk ook toe te er bij te zijn geweest. ‘Het verhaal was niet opgeklopt. Maar wij konden niet zwemmen, dus zaten we op een bankje. We hebben toen gewoon met z’n allen een gezellige middag gehad. Als je al die weken in een hotel zit wil je toch een keer een pleziertje hebben.’ (Bron: Volkskrant, 29 september 2001, Een pleziertje in Waldhotel Krautkrämer) Vreemd is wel dat de tweeling zegt dat het feestje in de middag plaatsvond, het moet toch echt de nacht zijn geweest, of niet?

Volgens Willy van de Kerkhof is ‘veel vaker’ gezwommen met naakte meisjes. Dat vertelt hij in ieder geval in zijn biografie. Zo zouden er meerdere spannende zwempartijen hebben plaatsgevonden. Ook vertelt Willy van een voorval waarbij naakte meisjes te water gaan, waarna ‘van alle kanten’ wel ‘vijftien, zestien spelers’ komen aangesneld om ook in het water te springen. Het is ook volgens Johnny Rep een dolle boel: ‘Dat hele zwembadincident was eigenlijk niet meer dan het topje van de ijsberg.’ (Zie ook voorbeschouwing bij Uruguay – Nederland)

De toenmalige eigenaar van het hotel, Krautkrämer senior, geeft toe dat hij de aanstichter is van de zwempartij. ‘We waren van het dansen wat nat geworden en wilden gaan zwemmen.’ Volgens hem waren onder meer Johan Cruijff en Piet Schrijvers aanwezig bij de zwempartij. Ook Pleun Strik geeft zelf toe dat hij heeft mee gefeest.

Rinus Israël ontkent in ieder geval dat hij erbij is geweest. ‘Ik hoorde de avond van tevoren dat er iets in de krant zou komen en heb direct mijn vrouw gebeld en tegen haar gezegd: ‘Ik weet niet wat ze schrijven maar ik was er niet bij’.


Dronken assistent-trainer Cor van der Hart naar huis gestuurd

Assistent-coach Van der Hart neemt het er van na de zege op Oost-Duitsland. Hij laat de drank goed smaken en meer dan dat. De laveloze Van der Hart gooit een volle fles champagne uit het raam. Hierbij raakt hij bijna een paar spelers die net terugkeren van een nachtje doorhalen. Van der Hart, de meester-analist, moet de volgende dag naar huis. (Bron: Feesten, daar was Oranje in ’74 goed in, Volkskrant, 17 april 2004)


Voorbeschouwing


De voorbespreking

Uit het dagboek van Jan Jongbloed: ‘Voor het eten hebben we een vrij uitgebreide bespreking gehad, waaruit naar voren kwam, dat Brazilië een zeer onberekenbaar elftal had. De grote kracht vond Michels dat ze van het individueel ingestelde Brazilië zo’n enorm sterke eenheid hebben kunnen maken. Michels stelde dat degeen die de wedstrijd zou dicteren, de beste kans had.’

Het ooit zo machtige Brazilië en titelverdediger heeft afscheid genomen van zijn ‘gouden generatie’. Zij wisten, met Pelé in de gelederen, drie van de vier vorige WK’s te winnen. Van het team dat in 1970 de cup won zijn nog slechts twee spelers overgebleven in de opstelling voor het duel met Nederland: Jairzinho en Rivelino.

Nederland heeft voldoende aan een gelijkspel tegen Brazilië om de finale te halen. De Brazilianen hebben ook twee wedstrijden gewonnen maar hebben een slechter doelgemiddelde. Zij moeten daarom winnen.


Wedstrijdverslag: Nederland – Brazilië 2-0, 3 juli 1974

De hardste wedstrijd ooit

Brazilië probeert het Nederlandse totaalvoetbal door pure provocatie te verstoren. Dit heeft geen enkele zin. Jan Jongbloed in zijn dagboek: ‘Neeskens kreeg een kopstoot, Suurbier werd nagetrapt, ik kreeg een directe op mijn kin en dan nog alle kleine geniepigheidjes.’ Na een ‘elleboogje’ is Neeskens minutenlang buiten bewustzijn, Wim Jansen krijgt een ‘body check’ van Marinho en er is de beruchte ‘aanslag’ van Pereira op Neeskens.

Spelers als Neeskens, Suurbier, Jansen en Van Hanegem zijn overigens niet onder de indruk van de smerige tackles, het op de voeten staan of spugen. Ze incasseren en delen net zo hard weer uit. Zo loopt Wim Suurbier bijvoorbeeld hard in op Ze Maria, trapt Johnny Rep Marinho op zijn enkels en vloert Willem van Hanegem Cesar van achteren.

Johnny Rep: ‘In mijn geldingsdrang gaf ik al in de eerste minuut op de achterlijn de centrale verdediger Marinho een schop. Dat deden Krol en Suurbier ook altijd om even te laten merken dat ze er waren, dat kon toen nog. Maar ik kwam echt met gestrekt been in en heb mazzel gehad dat ik geen geel kreeg. Anders had ik de finale moeten missen. Daarna heeft die Marinho me alleen nog maar lopen spugen. Later gaf ik ook Roberto Rivelino nog een elleboog in zijn gezicht. Hij kwam bij een vrije trap op links als een bezetene in het strafschopgebied op me af lopen. Maar ik stapte opzij en toen hij weer terugkwam stak ik mijn elleboog even naar achteren. Ook daar had ik geel of zelfs rood voor kunnen krijgen. Gelukkig letten grensrechters daar destijds nog niet zo op.’ (Bron: Rep: een roerig (voetbal)leven, Mike Schots)

De eerste helft

Het vroeg storen in de eerste helft blijkt van de Brazilianen succes te hebben. De opbouw van achteruit door Haan en Rijsbergen lukt niet meer zo als in eerdere wedstrijden. Toch zijn er in de eerste helft grote kansen aan beide zijden, onder andere voor Johan Cruijff en Marinho, maar er vallen geen doelpunten.

De tweede helft

De tweede helft staat weer in het teken van het magnifieke totaalvoetbal Door een goede pass van Cruijff maakt Neeskens na vijf minuten in de tweede helft 1-0. De Brazilianen zijn aangeslagen. In de 65ste minuut rent linkerverdediger Krol naar voren en geeft een mooie voorzet op Cruijff. De laatste vliegt met uitgestoken been naar de bal en treft met zijn rechtervoet doel: 2-0. Zes minuten later volgt er een aanslag van Luiz Pereira op Neeskens. Pereira krijgt rood.

Het belangrijkste: Nederland heeft de finale van de Wereldkampioenschappen voetbal 1974 gehaald.


Samenvatting: wedstrijd Nederland – Brazilië 2-0, 3 juli 1974


De opstelling van het Nederlands Elftal

Speler Club WS NL
8. Jan Jongbloed FC Amsterdam 8
20. Wim Suurbier Ajax 38
2. Arie Haan Ajax 16
17. Wim Rijsbergen Feyenoord 7
12. Ruud Krol Ajax 26
6. Wim Jansen Feyenoord 31
13. Johan Neeskens Ajax 23 > 84
3. Willem van Hanegem Feyenoord 35
16. Johnny Rep Ajax 11
14. Johan Cruijff (C) Ajax 34
9. Rob Rensenbrink RSC Anderlecht 18 < 67
7. Theo de Jong Feyenoord 31 > 67
5. Rinus Israël Feyenoord 47 > 84

Op de reservebank:

Bondscoach Nederland: Rinus Michels (8e interland, winst 5x, gelijk 3x en verlies 0x)


De opstelling van Brazilië

Speler Club Wis
1. Leao Palmeiras
2. Luis Pereira Palmeiras
4. Zé Maria Corinthians Paulista
3. Marinho Peres Santos FC
6. Marinho Chagas Botofogo
11. Paulo César Carpegiani Sport Club Internacional
10. Rivelino Corinthians Paulista
9. Lima Flamengo < 61
13. Valdomiro Sport Club Internacional
7. Jairzinho Botofogo
21. Dirceu Botofogo
12. Mirandinha São Paulo FC > 61

Bondscoach Brazilië: Mário Zagallo