Roken zorgt voor kleurenblindheid zegt onderzoek

0
Roken zorgt voor kleurenblindheid zegt onderzoek
Roken zorgt voor kleurenblindheid zegt onderzoek

Roken zorgt voor kleurenblindheid zegt onderzoek

Steek je regelmatig een sigaretje op, dan gaat dat op termijn je onderscheidend vermogen kosten. Zwaar roken tast namelijk je kleur- en contrastvisie aan, melden onderzoekers. Dat concluderen in ieder geval de onderzoekers van de Rutgers University Behavioral Health Care. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over roken en hier ->>> meer over gezondheid op deze website…


Roken zorgt voor kleurenblindheid zegt onderzoek

Er werden voor dit onderzoek 71 gezonde mensen die minder dan 15 sigaretten per jaar rookten, vergeleken met 63 mensen die meer dan 20 sigaretten per dag rookten. De deelnemers waren tussen de 25 en 45 jaar oud hadden een normaal gezichtsvermogen.

De zware rokers toonden significante veranderingen in hun onderscheidend vermogen waar het ging om rood-groene en blauw-gele kleuren. Ook konden zij moeilijker contrasten en kleuren onderscheiden als niet-rokers.


Our results indicate that excessive use of cigarettes, or chronic exposure to their compounds, affects visual discrimination, supporting the existence of overall deficits in visual processing with tobacco addiction.

Steven Silverstein
Onderzoeker aan Rutgers University Behavioral Health Care


Sigarettenrook bestaat uit een groot aantal stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, dat weten we inmiddels wel. Ook is roken in eerder onderzoek al eens in verband gebracht met de beschadiging van je hersenen.

Nicotine en roken beschadigen de bloedsomloop van ons lichaam en deze studie wijst erop dat ze ook de bloedvaten en neuronen in het netvlies beschadigen, aldus onderzoeker Steven Silverstein.

Hij vertelt verder dat de resultaten ook suggereren dat onderzoek naar zichtproblemen bij andere groepen mensen, zoals mensen met schizofrenie die vaak veel roken, rekening moeten houden met het rookgedrag van de personen in kwestie.


Zie hier de Top 10 populairste autokleuren wereldwijd 2022.


Bron en meer informatie: Thiago P.Fernandes, Steven M. Silverstein, Natalia L.Almeida en Natanael A. Santosa: Visual impairments in tobacco use disorder in Psychiatry Research
Volume 271, januari 2019


Zie hier de top 148 met percentage rokers per land 2022.


Geef een reactie