Stadionrampen met de meeste doden (top 10 met video)

0
Stadionrampen met de meeste doden
Stadionrampen met de meeste doden

Stadionrampen met de meeste doden (top 10 met video)

Laatst stuitten wij weer eens op beelden van het Heizeldrama. Dronken Engelse supporters gingen tijdens de Europacupfinale in 1985 Italiaanse gezinnen te lijf. De laatsten konden geen kant op en 39 mensen kwamen om. Het bleek bij enig speurwerk dat ook een Nederlands team, het inmiddels opgeheven HFC Haarlem, getuige is geweest van een enorm drama in een Russisch stadion in 1982. Hier een overzicht en een kort verhaal over de wedstrijd Spartak Moskou – Haarlem.

Stadionrampen met de meeste doden
Stadionrampen met de meeste doden

Stadionrampen met de meeste doden (top 10 met video)

De Loezjnikiramp was een stadionramp in Moskou tijdens de UEFA-cup wedstrijd tussen Spartak Moskou en onze HFC Haarlem op 20 oktober 1982. Officieel kwamen 66 mensen om door verdrukking.

Loezjniki-stadion gedenteken voor de slachtoffers

De destijds zestienjarige tennisser Andrej Tsjesnokov, die het later zou schoppen tot de top tien van beste tennissers ter wereld, was één van de ooggetuigen. Zijn verhaal:
“Tegen het einde, toen de 2-0 viel, ging het mis. Op de gladde trappen kwam het tot valpartijen, waarbij iedereen over elkaar heen viel. Je kreeg een soort domino-effect. Je kon geen kant meer op, de stalen leuningen verwrongen onder het gewicht van de massa. De mensen werden gewoon doodgedrukt. Zelf kwam ik ook in de verdrukking, door op een gegeven moment van de trap te springen, schuin naar beneden, kon ik mezelf in veiligheid brengen. Tussen rijen van lichamen door, was er een kleine uitweg. Velen waren dood, sommigen staken hun handen uit om gered te worden, maar ze zaten met hun lichaam vast in de kluwen van mensen. Ze klampten zich vast aan m’n benen, maar je kon ze er niet uittrekken. Eén jongen heb ik los weten te krijgen, die heb ik naar een ambulance gebracht. Maar ze konden niks meer voor hem doen, hij was dood. Beneden heb ik rijen lijken zien liggen. Naast elkaar, zeker een tennisveld lang. Ik alleen al heb die avond zeker honderd doden gezien. Dus het moeten er veel meer zijn dan 66.”

Stadionrampen met de meeste doden

Hillsborough Stadionramp 1989 95 doden
Estadio Mateo Flores 1996 79 dodelijke slachtoffers
El Monumental 1968 74 doden
Lenin / Loezjniki-stadion 1982 66 dodelijke slachtoffers
Ibrox Stadium 1971 66 doden
Brand Stadion Bradford 1985 56 doden
Heizeldrama 1985 39 doden
Burnden Park 1946 33 doden
Stadion in Ciudad del Este 1997 32 doden
Ibrox Park 1902 25 doden
Stadionramp Houphouët-Boignystadion 2009 22 doden

Geef een reactie