, ,

Stop met het overbeschermen van je kinderen zegt studie

Stop met het overbeschermen van je kinderen zegt studie

Stop met het overbeschermen van je kinderen

Onderzoek uit Australië laat zien dat basisschoolkinderen meer lichaamsbeweging hebben als ze risico’s nemen tijdens het spelen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Stop met het overbeschermen van je kinderen

Deze studie, gepubliceerd deze maand in het tijdscrift Psychology of Sport and Exercise, onderzocht de relatie tussen de houding van ouders ten opzichte van risico en letsel en de mate van matig-tot-intensieve lichamelijke activiteit (MVPA) en “dagelijks avontuurlijk spelen” van hun kinderen.

645 ouders van kinderen tussen 5 en 12 jaar oud vulden een online enquête in over risico en letsel, evenals de lichamelijke activiteit van hun kinderen.


Zie hier de Top 10 landen waar kinderen meeste kans hebben op een veilige, gelukkige jeugd 2023.


78% van de ouders had een lage tolerantie voor risico toen ze werden gevraagd naar een reeks mogelijke speelscenario’s. In deze groep was de MVPA van het kind lager.

De onderzoekers concluderen dat “kinderen van ouders met een positievere houding ten opzichte van risico en letsel avontuurlijker spelen.”

“Het is begrijpelijk dat ouders hun kind willen beschermen. Maar het evenwicht kan te ver doorslaan”. Dit vertelt hoofdauteur van de studie, Alethea Jerebine van de Coventry University.

“Deze studie laat zien dat ouders met een ontspannen houding ten opzichte van riskant spel kinderen hebben die waarschijnlijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen. Avontuurlijk spelen kan de conditie, cognitieve functie en mentale gezondheid van een kind verbeteren – en het is ook nog leuk.”

De meerderheid van de deelnemers aan de enquête was vrouwelijk, namelijk 81%, terwijl de gemiddelde leeftijd van de kinderen 8,6 jaar was.

De onderzoekers concludeerden dat “kinderen van ouders met een positievere houding ten opzichte van risico en letsel avontuurlijker spelen.”


Zie hier: wat willen kinderen uit groep 8 worden als ze later groot zijn?


Moeders maakten zich meer zorgen over het mogelijke risico op letsel dan vaders. Maar over het algemeen voelden ouders zich positief over de betrokkenheid van hun kinderen bij risico’s in lichamelijke activiteit.

Zelfvertrouwen, de onafhankelijkheid, veerkracht

“Ouders hebben ondersteuning nodig om kansen te bieden voor hun kinderen om met risico’s te spelen, omdat dit spel het niveau van MVPA kan verbeteren, naast andere bekende voordelen zoals vaardigheidsontwikkeling en mentaal welzijn,” schrijven de auteurs van de studie.

“Interventies moeten concrete manieren bieden voor ouders, vooral moeders, om zorgen over letsel in evenwicht te brengen met de wens om het zelfvertrouwen, de onafhankelijkheid, veerkracht en risicobeheersingsvaardigheden van hun kinderen te bevorderen.”


Bron en meer informatie: Alethea Jerebine, Mohammadreza Mohebbi, Natalie Lander, Emma L.J. Eyre, Michael J. Duncan en Lisa M. Barnett: Playing it safe: The relationship between parent attitudes to risk and injury, and children’s adventurous play and physical activity in Psychology of Sport and Exercise, Volume 70, januari 2024


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie