Advertentie

Top 10 dieren die op uitsterven staan

Dit zijn zeker niet de enige dieren die wereldwijd op uitsterven staan, maar het zijn wel bijzondere dieren. Dieren die het leven op aarde een beetje kleur geven. Lees meer over de Top 10 dieren die op uitsterven staan.

Advertentie

Lees hier ->>> meer over dieren op deze website…


Zwarte neushoorn
Zwarte neushoorn


Top 10 dieren die op uitsterven staan


10. Californische bruinvis

Californische bruinvis
Californische bruinvis

De Californische bruinvis of vaquita (Phocoena sinus) is een soort bruinvis. Er zouden nog slechts circa 30 individuen in leven zijn. De soort is dan ook sterk bedreigd. De Californische bruinvissen leven alleen of in kleine groepen van hooguit 10 exemplaren. Ze worden naar verwachting hooguit zo’n 21 jaar. Hun dracht duurt 10 à 11 maanden.

De Californische bruinvis komt alleen voor in ondiepe lagunes in en rond de delta van de Colorado in het noorden van de Golf van Californië. In gebieden dieper dan 30 meter waagt ze zich niet. Soms zijn ze zelfs te zien in gebieden zo ondiep dat hun rug boven het water uitsteekt. Ze leven er van tal van vissen en inktvissen. De lokale bevolking noemt ze cochito’s. De naam “vaquita” is Spaans voor “kleine koe”.


9. Noordelijke witte neushoorn

Noordelijke witte neushoorn
Noordelijke witte neushoorn

De noordelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum cottoni) is een van de twee ondersoorten van de witte neushoorn. Deze ondersoort wordt anno 2011 door de IUCN beschouwd als kritisch bedreigd en mogelijk uitgestorven in het wild. In 2005 werden nog vier dieren waargenomen in het Nationaal park Garamba in de Democratische Republiek Congo. Sinds 2006 werden in het wild geen waarnemingen meer gedaan.


8. Rode wolf

Rode wolf
Rode wolf

De rode wolf (Canis rufus) is een roofdier uit de familie hondachtigen. De vacht is geel- tot kaneelbruin met een inslag van grijs en zwart. De rug is donkerder. De lichaamslengte bedraagt 100 tot 120 cm, de staartlengte 25 tot 35 cm en het gewicht 18 tot 41 kg.

Deze soort kwam oorspronkelijk voor in het gehele oostelijke deel van de Verenigde Staten, maar is daar dusdanig door de mens in het nauw gebracht dat hij sinds 1970 in het wild uitgestorven is. Er zijn fokprogramma’s om de soort weer op de been de helpen, onder andere in de dierentuin van Noord-Carolina. Men heeft de dieren opnieuw uitgezet, zowel in het bergachtige westen van de staat (Great Smoky Mountains National Park) als in het moerassige oosten (Alligator River National Wildlife Refuge).


7. Amoerpanter

Amoerpanter
Amoerpanter

De amoerpanter of amoerluipaard (Panthera pardus orientalis) is de meest noordoostelijk voorkomende ondersoort van de luipaard. Deze ondersoort is ook bekend onder de namen Siberische luipaard of Verre-Oostelijke luipaard. De amoerpanter leeft in het gebergte Sichote-Alin (vooral in de regio rond het Chasanmeer in het uiterste zuiden) in de Russische kraj Primorski in het zuiden van het Russische Verre Oosten en in het bergachtige noorden van Noord-Korea.

De ondersoort is bijna uitgestorven; bij een telling in 2007 bleek dat zich nog 25 tot 34 exemplaren in het wild bevinden, waarvan slechts 6 vrouwtjes (een 7e werd gedood door een Russische jager in april 2007). Om te kunnen overleven zijn echter ten minste 66 tot 100 wilde exemplaren vereist. Begin 2015 werd hun aantal in het wild op 65 geschat.


6. Yangtze-weekschildpad

Yangtze-weekschildpad
Yangtze-weekschildpad

De schildpad is één van de grootste zoetwaterschildpadden ter wereld, hoe groot precies is niet bekend. Volgens de lokale bevolking kan het schild alleen al bijna twee meter lang worden maar dit is sterk overdreven. De schildlengte is echter ten minste 60 centimeter en mogelijk kan dit uit studies van gevonden resten oplopen tot 80 centimeter, waarmee de schildpad een totale lengte van meer dan een meter bereikt.

Er zijn slechts drie levende exemplaren bekend waarvan er twee (een paar) leven in Suzhou Zoo in China, de derde leeft in een meer in Vietnam en is het enige bekende wilde exemplaar. Het meest recentelijk in het wild gevangen exemplaar werd door vissers in 1998 opgevist.


5. Hainan Gibbon

Hainangibbon
Hainangibbon

Hainangibbons zijn uitgesproken bosdieren die overdag actief zijn. Ze trekken rond in groepjes van 4 tot 8 individuen. Ze eten voornamelijk fruit en bladeren. Rond 2008 kwamen er nog maar een paar groepen voor in het natuurreservaat Bawangling, waar ze leefden in hellingbossen tussen de 650 en 1200 m boven de zeespiegel. Waarschijnlijk was de voorkeurshabitat tropisch laaglandbos, maar dat is sinds de jaren 1960 omgezet in rubberplantages.

In 2011 werden door onderzoekers nog maar 22 dieren aangetroffen, verdeeld over twee groepen en daarnaast nog vier solitair rondtrekkende dieren. De IUCN schat de achteruitgang in aantal op met dan 80% in 45 jaar (>3,5% per jaar). Daarom staat de Hainangibbon als ernstig bedreigd (kritiek) op de rode lijst en behoort deze aap tot de meest bedreigde diersoorten onder de mensapen.


4. Marsicaanse bruine beer

Marsicaanse bruine beer
Marsicaanse bruine beer

De volledige populatie van de Marsicaanse bruine beer valt binnen (de directe omgeving van) het Nationaal Park Abruzzo, Lazio e Molise in de Abruzzen van Italië. De populatie is dan ook klein en geïsoleerd. Volgens recente schattingen leven er slechts zo’n veertigtal exemplaren in het wild. e bruine beer valt onder Annex II van de Habitatrichtlijn, maar er wordt geen aandacht besteed aan de bescherming van de Marsicaanse bruine beer op subspecifiek niveau.


3. Zwarte neushoorn

Zwarte neushoorn
Zwarte neushoorn

De zwarte neushoorn komt voor op de savannen van Oost- en Midden-Afrika. Hij is met uitsterven bedreigd, voornamelijk doordat stropers hem doden voor de hoorns. De zwarte neushoorn is een zeer groot dier met een dikke huid, die het dikst is op de schoft (bij de schouders), het voorhoofd en de wangen en het dunst op de snuit, de poten, de buik en rond de ogen en oren. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, is de zwarte neushoorn niet zwart maar leigrijs van kleur.


2. Noord-Indochinese tijger

Noord-Indochinese tijger
Noord-Indochinese tijger

Deze tijger staat op de rand van uitsterven: er leven nog minder dan 30 exemplaren in het wild. In gevangenschap leven nog ongeveer 20 exemplaren. Zijn vacht is helder met brede zwarte strepen. Deze soort leeft in Zuid-Chinese gebergten in de bossen.


1. Aziatische jachtluipaard

Aziatische jachtluipaard
Aziatische jachtluipaard

Acinonyx jubatus venaticus is een ondersoort van het jachtluipaard. Er zijn nog ongeveer 200 dieren in Azie, voornamelijk in Iran.


advertentie

Geef een reactie