Top 10 Mooiste glazen gebouwen ter wereld

Top 10 Mooiste glazen gebouwen ter wereld: W Barcelona Hotel
Top 10 Mooiste glazen gebouwen ter wereld: W Barcelona Hotel

Mooiste glazen gebouwen ter wereld

Glas is een van de meest gewilde bouwmaterialen in de moderne tijd. Het is zowel energiezuinig als esthetisch tegelijk. Of je nu kunstenaar of architect bent, het is prachtig materiaal. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over architectuur op deze website.


Top 10 Mooiste glazen gebouwen ter wereld


10. 30 St Mary Axe

30 St Mary Axe
30 St Mary Axe

Locatie: Londen, Engeland
Opening: 2004
Kosten: € 120 miljoen
Ontwerper: Norman Foster, Arup Group Ltd

‘The Gherkin’ (augurk) heeft een vloeroppervlak van 47.950 m2, is 180 meter hoog en 41 verdiepingen. Dit gebouw gebruikt een aantal energiebesparende methodes, waardoor het maar half zoveel energie gebruikt als in een soortgelijk gebouw van dezelfde grootte.

Gaten in elke verdieping vormen zes kokers die een natuurlijk ventilatiesysteem vormen voor het hele gebouw. Hierdoor ontstaat een reusachtig dubbelglaseffect, doordat de lucht gevangen zit tussen twee lagen beglazing.

Dit werkt werkt als een isolerende laag. De kokers onttrekken warme lucht uit het gebouw in de zomer, en verwarmen het in de winter door middel van passieve zonne-energie. De kokers laten ook het zonlicht door, waardoor een aangename werkomgeving ontstaat en waardoor de verlichtingskosten laag zijn.

Hoewel de vorm overal gebogen is, heeft het hele gebouw toch maar één stuk gebogen glas: een bovenkap in de vorm van een lens.


9. The Sage

The Sage
The Sage

Locatie: Newcastle upon Tyne, ENG
Opening: 2004
Kosten: € 63 miljoen
Ontwerper: Norman Foster, Arup Group Ltd

The Sage is in gebruik als muziek- en concertlocatie en ligt aan de zuidelijke oever van de rivier de Tyne. Verder herbergt de Sage twee grote zalen, genaamd ‘Sage 1’ en ‘Sage 2’, met een capaciteit van respectievelijk 1.640 en 600.

Gebogen glas en staal zijn de belangrijkste componenten van de architectuur van de Sage. Daarnaast maakt hij deel uit van dezelfde familie als de eerder genoemde ‘augurk’. Ook daar waren de eerder genoemde Norman Foster en Arup-groep de ontwerpers.


8. Jardim Botânico de Curitiba

Jardim Botânico de Curitiba
Jardim Botânico de Curitiba

Locatie: Curitiba, Brazilië
Opening: 1991
Kosten: Niet bekend
Ontwerper: Abraão Assad

De kenmerkende botanische tuin van Curitiba is aangelegd in de stijl van Franse tuinen. Eenmaal door het portaal van binnenkomst, kan men uitgestrekte tuinen in Franse stijl zien te midden van fonteinen, watervallen, meren en de hoofdkas van 458 vierkante meter. De kas laat planten zien die kenmerkend zijn voor tropische gebieden.


Zie hier de top 10 redenen waarom het zo duur is om een huis te bouwen in Nederland.


7. The Shard

The Shard
The Shard

Locatie: Londen, Engeland
Opening: 2013
Kosten: € 400 miljen
Ontwerper: Renzo Piano

The Shard (scherf) is een wolkenkrabber in Southwark in Londen. De toren is 310 meter hoog en telt 72 bruikbare verdiepingen, plus nog eens 15 verdiepingen met verwarmingsinstallaties. De wolkenkrabber heeft een onregelmatige piramidevorm die zich uitstrekt van de voet naar de top. Het is volledig met glas bedekt. De uitkijkgalerij en het uitzichtplatform in de openlucht, het hoogste in het Verenigd Koninkrijk, bevinden zich op de 72e verdieping.


6. Basque Health Department Headquarters

Basque Health Department Headquarters
Basque Health Department Headquarters

Locatie: Bilbao, Spanje
Opening: 2008
Cost: € 11 miljoen
Ontwerpers: Coll-Barreu Arquitectos – Juan Coll-Barreu & Daniel Gutiérrez Zarza

Het hoofdkantoor van de Baskische gezondheidsdepartement ligt in het zakencentrum van de Spaanse stad Bilbao. Het gebouw is controversieel. omdat sommige omwonenden het omschrijven als ‘niet op zijn plaats’. Ondertussen nomineerde de Europese Unie het gebouw voor de Prijs voor Hedendaagse Architectuur.


Zie hier de top 25 grootste pleinen ter wereld.


5. Piramide van het Louvre

Piramide van het Louvre
Piramide van het Louvre

Locatie: Parijs, Frankrijk
Opening: 1989
Kosten: € 9 miljoen
Ontwerper: I. M. Pei

Pyramide du Louvre is de grote glazen en metalen piramide op de binnenplaats (Cour Napoléon) van het Louvre in Parijs. de pyramide doet dienst als hoofdingang van het museum. President François Mitterrand onthulde de piramide op 29 maart 1989. Hierna is het museumcomplex verder uitgebreid.

De piramide heeft een hoogte van 21,65 meter en een lengte van 35,42 meter, en is omgeven door drie kleinere piramides en een omgekeerde piramide (Pyramide Inversée). Zij bestaat uit 603 ruitvormige en 70 driehoekige glazen segmenten en 300 ton staal. Het totale gewicht is ongeveer 450 ton. De verhoudingen van de Piramide van Cheops dienden als model.


4. Nationaal Centrum voor Uitvoerende Kunsten

Nationaal Centrum voor Uitvoerende Kunsten
Nationaal Centrum voor Uitvoerende Kunsten

Locatie: Beijing, China
Opening: 2007
Kosten: € 220 miljoen
Ontwerper: Paul Andreu

Het Nationaal Centrum voor Uitvoerende Kunsten is het operagebouw van de Chinese hoofdstad Peking.

Het ellipsvormige gebouw is gedeeltelijk bedekt met titaniumplaten en gedeeltelijk met glas. Het gebouw wordt weerspiegeld in een vijver die het omringt.

Het bouwwerk, dat ten westen van het Plein van de Hemelse Vrede ligt, heeft drie zalen die gezamenlijk plaats bieden aan 6.500 toeschouwers. Het is ontworpen door de Franse architect Paul Andreu.


3. Aldar-hoofdkantoor

Aldar-hoofdkantoor
Aldar-hoofdkantoor

Locatie: Abu Dhabi, VAE
Opening: 2010
Kosten: € 180 miljoen
Ontwerper: MZ Architects, Josef Gartner GmbH

Het Aldar-hoofdkantoor is het eerste ronde gebouw in zijn soort in het Midden-Oosten. Het bevindt zich in Al Raha, Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten. De vorm van dit gebouw wordt bereikt door het gebruik van structureel diagrid, een diagonaal rooster van staal.


2. Evolutietoren

Evolutietoren
Evolutietoren

Locatie: Moskou, Rusland
Opening: 2014
Kosten: € 340 miljoen
Ontwerpers: Tony Kettle, Philipp Nikandrov

De Evolutietoren is een multifunctioneel centrum van 48 verdiepingen en 250 meter hoog. In het complex, dat een vloeroppervlak van 169.000 m² heeft, zijn accommodaties, banquetzalen, restaurants (2.000 m²) en kantoren (80.000 m²) ondergebracht. Daarnaast huisvest het gebouw het Moscow City-museum, met een oppervlakte van 2.000 m².


1. W Barcelona Hotel

Top 10 Mooiste glazen gebouwen ter wereld: W Barcelona Hotel
Top 10 Mooiste glazen gebouwen ter wereld: W Barcelona Hotel

Locatie: Barcelona, Spanje
Opening: 2009
Kosten: € 200 miljoen
Ontwerper: Ricardo Bofill

De W Barcelona Hotel, in de volksmond bekend als het Hotel Vela, wordt beheerd door Marriott International.

Het gebouw, ontworpen door Ricardo Bofill Taller de Arquitectura, staat op 7 hectare land dat is teruggewonnen van het zeeoppervlak bij de aanleg van de nieuwe ingang van de haven. Het gebouw lijkt op de Burj Al Arab van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten.

Het vijfsterrenhotel beschikt over 473 kamers, 67 suites en 400 medewerkers. Er is een bar op het dak, een spa- en fitnesscentrum, binnen- en buitenzwembaden, terrassen, stranden, restaurants en andere faciliteiten gegroepeerd onder een platform van terrassen. Het hotel heeft ook een restaurant onder leiding van de met een Michelin-ster bekroonde chef-kok, Carles Abellán.

Website: www.marriott.com/hotels/travel/bcnwh-w-barcelona


Zie hier de top 10 duurste hotels ter wereld 2022.


  1. W Barcelona Hotel – Barcelona
  2. Evolutietoren – Moskou
  3. Aldar-hoofdkantoor – Abu Dhabi
  4. Nationaal Centrum voor Uitvoerende Kunsten – Bejing
  5. Piramide van het Louvre – Parijs
  6. Basque Health Department Headquarters – Bilbao
  7. The Shard – Londen
  8. Jardim Botânico de Curitiba – Curitiba (Brazilië)
  9. The Sage – Londen
  10. 30 St Mary Axe – Londen