Top 10 oudste aandelenbeurzen ter wereld

0
Top 10 oudste aandelenbeurzen ter wereld
Top 10 oudste aandelenbeurzen ter wereld

Oudste aandelenbeurzen ter wereld

Een effectenbeurs is een gereguleerde marktplaats waar andere financiële effecten zoals aandelen, obligaties en opties worden gekocht en verkocht. Voor het gemak noemen we deze maar even aandelenbeurzen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over economie op deze website.


Top 10 oudste aandelenbeurzen ter wereld


10. Beurs van Bombay – 1875

De Bombay Stock Exchange, opgericht in 1875, is de oudste in Azië. Het is ook een van ’s werelds grootste beurzen met een marktkapitalisatie van $ 2,1 biljoen.

Naarmate de economie van India is gegroeid, is ook het belang en de bekendheid van de Bombay Stock Exchange toegenomen. De Indiase regering erkende de Bombay Stock Exchange officieel in 1957, tien jaar na de onafhankelijkheid van het land.

De meest prominente bedrijven die op de BSE handelen zijn: Reliance Industries, Tata Consultancy Services, HDFC Bank, Hindustan Unilever en Infosys.


Zie hier de Top 10 grootste aandelenbeurzen ter wereld 2022.


9. Beurs van Toronto – 1861

Canada vestigde zijn eerste beurs op 25 oktober 1861, toen 24 makelaars bijeenkwamen in de Masonic Hall om een ​​markt te creëren. De Toronto Stock Exchange had in het eerste jaar 13 noteringen.

De Toronto Stock Exchange, momenteel eigendom van TMX Group, is één van de grootste ter wereld met een marktkapitalisatie van $ 2,1 biljoen en meer dan 2.200 beursgenoteerde bedrijven.


8. Beurs van Madrid – 1831

Bolsa de Madrid is opgericht in 1831 in de hoofdstad van Spanje. De beurs van Madrid is gevestigd in een historisch 19e-eeuws gebouw. In 1993 schakelde het over op volledig elektronische handel voor vastrentende effecten.

De beurs van Madrid heeft ongeveer 1.500 beursgenoteerde bedrijven met een gezamenlijke marktkapitalisatie van 1,27 biljoen euro.


Zie hier de favoriete aandelen van Warren Buffet – De top 10


7. Beurs van Frankfurt – 1820

De beurs van Frankfurt heeft een marktkapitalisatie van ongeveer 1,8 biljoen dollar en is daarmee één van de grootste beurzen ter wereld. Hoewel deze beurs formeel is opgericht in 1820, heeft het een veel langere geschiedenis.

De oorsprong is terug te voeren tot de middeleeuwse handelsbeurzen in de 11e eeuw. De beurs van Frankfurt is opgericht in 1585 toen de beurshandelaren besloten om vaste wisselkoersen in te stellen.

De meest prominente bedrijven die op de beurs handelen zijn: SAP, Linde, Allianz, Volkswagen, Siemens, BASF, Deutsche Telekom en Daimler.


6. Beurs van New York – 1817

De New York Stock Exchange is de grootste ter wereld, met een marktkapitalisatie van $ 22 biljoen. Enkele van ’s werelds grootste bedrijven staan hier vermeld.

Vanwege de strategische ligging en de geringe binnenlandse concurrentie werd het al snel de meest invloedrijke beurs in de Verenigde Staten. De New York Stock Exchange heeft echter te maken gehad met zware concurrentie van NASDAQ, die in 1971 in New York City is opgericht en de op één na grootste beurs ter wereld is.

Veel van ’s werelds meest iconische en bekende merken worden verhandeld op de beurs. De grootste beursgenoteerde bedrijven zijn Berkshire Hathaway, JP Morgan Chase, Visa, Johnson & Johnson, Walmart, Bank of America Corporation, Proctor and Gamble Company en Mastercard.


5. Beurs van Milaan – 1808

Borsa Italiana, opgericht in 1801, is de enige beurs in Italië. Het is momenteel eigendom van en wordt beheerd door de London Stock Exchange Group.

Onlangs is de Milan Stock Exchange door Euronext gekocht van de London Stock Exchange-groep.


4. London Stock Exchange – 1801

De London Stock Exchange, opgericht in 1801, is één van ’s werelds grootste en oudste beurzen. Bedrijven mochten pas in 1825 aandelen uitgeven, dit beleid schaadde de groei in de eerste jaren.

Tegenwoordig heeft het meer dan 3.000 beursgenoteerde bedrijven met een gecombineerde marktwaarde van $ 3,76 biljoen. Het was ’s werelds grootste beurs tot het einde van de Eerste Wereldoorlog, toen de NYSE de LSE onttroonde.


Zie hier: wat zijn de duurste aandelen ter wereld? Een top 10


3. Philadelphia Stock Exchange – 1790

Velen geloven dat de NYSE de eerste beurs in de Verenigde Staten is, maar de Philadelphia Stock Exchange heeft die titel. Het heette aanvankelijk de Board of Brokers of Philadelphia toen het is opgericht in 1790.

De naam is veranderd in de Philadelphia Stock Exchange in 1875. De beurs fuseerde halverwege de 19e eeuw met concurrenten uit Baltimore en Washington.


2. Beurs van Parijs – 1724

De Beurs van Parijs is opgericht in 1724 en is de op één na oudste beurs ter wereld. Tegenwoordig heeft de beurs van Parijs meer dan 1.000 beursgenoteerde bedrijven met een gecombineerde marktkapitalisatie van $ 2,9 biljoen.

De beurs van Parijs werd in september 2000 samengevoegd met de beurzen van Amsterdam, Brussel en Lissabon om Euronext te vormen. De beurs heet nu Euronext Paris.

De Cotation Assistée en Continu, beter bekend als de CAC 40, wordt ook gebruikt als benchmark voor beursgenoteerde fondsen.


1. Nederlandse Oost-Indische Compagnie – 1602

Volgens Guinness World Records is de Amsterdamse effectenbeurs de oudste ter wereld. Momenteel bekend als Euronext Amsterdam, is het in 1602 opgericht door de Verenigde Oost-Indische Compagnie om te handelen in zijn gedrukte aandelen en obligaties.

Euronext Amsterdam is de eerste beurs die officieel van start gaat met de handel in aandelen en obligaties. De Amsterdam Stock Exchange houdt de kroon van ’s werelds eerste beursgenoteerde onderneming. Elke investeerder had recht op een deel van zijn winst.

Bijna de helft van de 17e eeuw keerde de Amsterdamse Beurs een gemiddeld dividend uit van 16% per jaar. De in Nederland gevestigde effectenbeurs heeft momenteel een handelsvolume van 707.826.418 euro.

Maar is de Amsterdamse Beurs wel de eerste beurs? Zoals hierboven vermeld, begon de handel op beurzen veel eerder. Inderdaad, mensen verhandelden duizenden jaren geleden activa in de tijd van het Romeinse rijk.

Een betere manier om de Amsterdamse Effectenbeurs te categoriseren zou zijn als de oudste van de beurs ter wereld die nog steeds actief is.

Website: www.euronext.com/en/markets/amsterdam


Top 10 oudste aandelenbeurzen ter wereld

  1. Nederlandse Oost-Indische Compagnie – 1602
  2. Beurs van Parijs – 1724
  3. Philadelphia Stock Exchange – 1790
  4. London Stock Exchange – 1801
  5. Beurs van Milaan – 1808
  6. Beurs van New York – 1817
  7. Beurs van Frankfurt – 1820
  8. Beurs van Madrid – 1831
  9. Beurs van Toronto – 1861
  10. Beurs van Bombay – 1875

Geef een reactie