Top 10 vitaalste centrumgebieden van Nederland 2022

Top 10 vitaalste centrumgebieden van Nederland 2022
Top 10 vitaalste centrumgebieden van Nederland 2022

Vitaalste centrumgebieden van Nederland 2022

Met de Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden is de economische vitaliteit in beeld gebracht van de 100 grootste centrumgebieden van Nederland. De meest vitale centra blijven grotendeels dezelfde als in 2019. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over economie in Nederland op deze website.


Top 10 vitaalste centrumgebieden van Nederland 2022

Bron: www.goudappel.nl


De centrumgebieden zijn ook belangrijk voor de leefbaarheid en de sfeer in de steden, dorpen en wijken. Het gaat dan om een combinatie van winkels, horeca, cultuur, onderwijs, groen en recreatiemogelijkheden.

Er zijn in totaal 23 indicatoren gebruikt om de economische vitaliteit uit te drukken. Deze indicatoren gegroepeerd in vier categorieën: demografie, voorzieningenaanbod, ruimtelijke kwaliteit en bereikbaarheid.


10. Nijmegen

Nijmegen is een nieuwkomer op nummer tien. De Gelderlandse stad groeide op het terrein van ruimtelijke kwaliteit en bereikbaarheid.


Zie hier Haarlemmermeer: Nederlands beste economische toplocatie (v/d 370).


9. Haarlem

De economische groei in de afgelopen jaren leverde Haarlem veel nieuwe bedrijven en werkgelegenheid op. Vanaf 2017 ligt de economische groei boven de 3% per jaar.


8. Eindhoven

In de regio Eindhoven is de economie in twee jaar tijd het hardst gegroeid van Nederland. De regio Zuidoost-Brabant staat er zo’n vijf procent beter voor dan voor de coronacrisis.


Zie hier de Top 10 leukste Nederlandse stedentrips 2022 volgens Columbus Travel.


7. Groningen

De stad Groningen is met 205.000 inwoners verreweg de grootste stad van het noorden. In de gemeente Groningen – sinds 2019 inclusief de dorpen van de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer – wonen ruim 230.000 mensen.

Economisch hart
Daarnaast komen dagelijks zo’n 75.000 mensen voor hun werk naar de stad Groningen. In totaal zijn er bijna 200.000 banen binnen de gemeentegrenzen. Dat maakt Groningen tot het economische hart van Noord-Nederland.


6. Leiden

Leiden, en breder de Leidse regio, toont een enorme veerkracht. Naast innovatie en creativiteit van ondernemers, wordt dit mede gevoed door de economische structuur van Leiden waarin kennis, onderwijs, onderzoek, zorg en life sciences dominante clusters zijn die relatief coronabestendig bleken.


Zie hier de Top 25 beste terrassen van Nederland 2022.


5. Delft

Delft is twee plekken gestegen, vooral door een hoger fietsgebruik, maar ook de veiligheid, digitale vindbaarheid en het besteedbaar inkomen zijn verbeterd.


4. Rotterdam

De Rotterdamse economie groeit harder dan het landelijke en regionale gemiddelde. Dat staat in de maandag gepresenteerde Economische Verkenning Rotterdam (EVR) 2020, die inzicht geeft in de belangrijkste gegevens van de Rotterdamse economie.


3. Den Haag

In de periode 2014-2019 realiseerde Den Haag economische groei (stijging BBP, groei banen, meer bedrijvigheid), verminderde de werkloosheid en stegen de inkomens. De groei was bovendien breed: de werkloosheid daalde sneller onder lager opgeleiden, niet-westerse migranten en jongeren dan andere groepen.


2. Utrecht

Utrecht heeft goede vooruitzichten omdat het centraal in Nederland ligt en bovendien nog een aantal peilers heeft die het gewoon goed doen, aldus Ecorys. Vooral de zakelijke dienstverlening doet het bijvoorbeeld goed.


Zie hier de beste steden om in te leven 2021 wereldwijd: Amsterdam op 1!.


1. Amsterdam

Door de gunstige ligging heeft Amsterdam zich ontwikkeld tot internationale handelsstad, wat de stad haar kosmopolitische en leefbare karakter heeft gegeven. Duizenden internationale bedrijven en startups hebben zich inmiddels gevestigd in Amsterdam.


De grootste stijgers vitaalste centrumgebieden van Nederland 2022

  1. Leidschendam-Voorburg
  2. Oss
  3. Gorinchem
  4. Helmond
  5. Veghel