Denemarken: vetbelasting maakt mensen gezonder
De Deense heffing op vet voedsel was niet van lange duur. Van oktober 2011 tot januari 2013 moesten de Denen extra betalen voor vlees, zuivelproducten en bijvoorbeeld bakolie dat meer dan een bepaald percentage verzadigde vetten bevatte. En ja hoor, de maatregel werkte! Dit blijkt uit een onderzoek van universiteiten van Oxford en Kopenhagen. Goed idee toch!?
Denemarken: vetbelasting maakt mensen gezonder
Natuurlijk was er zware kritiek op de vetbelasting die in Denemarken werd ingevoerd: waar bemoeit de politiek zich mee, dat is toch mijn eigen keuze, helpt toch niet, wat een groenfascisme, etc., etc.
Maar wat blijkt: de Denen gingen meer groenten en fruit eten en kochten 4% minder producten met verzadigde vetten. Oftewel: de maatregel werkte wel degelijk en zorgde voor een positieve gedragsverandering.
We see that a lot of foods are replaced when politicians regulate our consumption. Some findings were really positive. For example, we can see that more fruits and vegetables were consumed. However, one negative thing is that there was also a bigger consumption of salt.
Sinne Smed, onderzoekster aan de Universiteit van Kopenhagen
Deze vetbelasting zou in Denemarken zo maar 123 mensen het leven kunnen redden. Dit aantal zou nog hoger kunnen liggen als de zoutconsumptie niet toeneemt. De maatregel om de vetbelasting af te schaffen had te maken met de zware administratieve last voor de overheid die het uitvoeren van de wet met zich meebracht. Ook gingen Denen massaal naar Duitsland om daar de goedkopere vette producten aan te schaffen.
Het resultaat…
The tax resulted in a 4.0% reduction in saturated fat intake. Vegetable consumption increased, and salt consumption increased for most individuals, except younger females. We find a modelled reduction in mortality with 123 lives saved annually, 76 of them below 75 years equal to 0.4% of all deaths from NCDs.
Bron: S. Smed, P. Scarborough, M. Rayner en J.D. Jensen: The effects of the Danish saturated fat tax on food and nutrient intake and modelled health outcomes: an econometric and comparative risk assessment evaluation, in: European Journal of Clinical Nutrition, 13 april 2016
Photo credit: Ewan-M via Foter.com / CC BY-SA