Duurste winkelstraat van Nederland is de Kalverstraat – De Top 10

Duurste winkelstraat van Nederland is de Kalverstraat – De Top 10

De vastgoedboer JLL (Jones, Long en LaSalle) heeft voor ons uitgezocht wat je voor een vierkante meter winkelruimte betaalt in Nederland. In Amsterdam betaal je op de Kalverstraat het meest. Daar moet je per m2 (de vierkante meter, 100 x 100 centimeter) bijna 3.000 euro neertellen. Overigens betaal je in New York wel tien keer zo veel, maar dan heb je ook de duurste winkelstraat ter wereld.

Lees hier->>> meer over winkelstraten op deze website…

Duurste winkelstraat van Nederland is de Kalverstraat – De Top 10

En je weet toch: de Kalverstraat is de duurste straat in de Nederlandse versie van het spel Monopoly.

Prijs per vierkante meter (prijspijl 2015)

1. Kalverstraat Amsterdam € 2.950
2. Leidsestraat Amsterdam € 2.400
3. Heiligeweg Amsterdam € 2.400
4. PC Hooftstraat Amsterdam € 2.200
5. Nieuwendijk Amsterdam € 2.100
6. Beursplein Rotterdam € 1.825
7. Lange Elisabethstraat Utrecht € 1.700
8. Lijnbaan Rotterdam € 1.700
9. Grote Straat Maastricht € 1.650
10. Kleine Straat Maastricht € 1.625
Duurste winkelstraat van Nederland is de Kalverstraat
Duurste winkelstraat van Nederland is de Kalverstraat

Over de Kalverstraat

De Kalverstraat in Amsterdam loopt van noord naar zuid van de Dam tot het Muntplein, parallel aan het Rokin. De straat is ongeveer één kilometer lang en telt 15 zijstraten en -stegen. Halverwege wordt zij gekruist door het Spui. De Heiligeweg is een belangrijke zijstraat.

De Kalverstraat is een winkelstraat met ongeveer 150 winkels. Het is een voetgangersgebied. Aan de Kalverstraat bevinden zich vele (rijks)monumenten, waaronder het voormalige Burgerweeshuis (nu het Amsterdam Museum), de H.H. Petrus en Pauluskerk (De Papegaai) en de Weeshuispoort.

De nadruk van het aanbod ligt op kleding en mode via ketens. Het aantal zelfstandige winkels is in 40 jaar sterk teruggelopen. Kleding- en schoenenzaken overheersen met ongeveer 90 vestigingen sinds de jaren 1990 het straatbeeld. Sinds ongeveer 1995 is er een koopzondag van 12 tot 17 uur, die veel extra bezoek trekt. Problemen bij het winkelen zijn winkeldiefstal en parkeren (binnen 500 m zijn er slechts twee parkeergarages, van de Bijenkorf en van de Stopera).

Woonhuizen ontbreken vrijwel volledig, omdat de meeste winkeleigenaren geen (dure) frontruimte beschikbaar willen houden voor een woningdeur, en een andere ingang dan niet mogelijk is. Daardoor staat er wel wat mogelijke woonruimte boven de winkels ongebruikt (vaak als magazijn in gebruik). De meeste panden uit de 17e en 18e eeuw hebben vier of vijf etages.

Het overdekte winkelcentrum Kalvertoren, dat aan de Kalverstraat ligt, telt 5 etages met ongeveer 30 winkels. Het winkelcentrum heeft een toren van 30 meter hoog, waaraan het zijn naam dankt. Verder heeft het twee ingangen aan de Kalverstraat.