, , ,

10 politieke gevangenen die leiders werden

Nelson Mandela - 10 politieke gevangenen die leiders werden

Politieke gevangenen die leiders werden

Wat te doen met die vervelende politieke tegenstanders? Opsluiten! Lees meer…


Lees hier → meer over politiek op deze website.


10 politieke gevangenen die leiders werden


10. Aung San Suu Kyi

In november 2010 heeft de militaire regering van Myanmar Aung San Suu Kyi vrijgelaten na haar 15 jaar durende huisarrest.

In 2016 gaat ze de rol regeringsleider vervullen. Na een militaire staatsgreep in februari 2021 staat ze opnieuw onder huisarrest.


Zie hier: welk land is het vriendelijkst voor vreemdelingen? Myanmar!


9. Jawaharlal Nehru

Nehru was een Indiase politicus, verzetsstrijder en de eerste premier van India van 1947 tot aan zijn dood in 1964.

In 1922 is hij voor het eerst gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij burgerlijke ongehoorzaamheidsacties tegen het Britse koloniale bestuur. Er volgden nog veel meer gevangenisstraffen.


8. Václav Havel

Havel was de leidende dissident van Tsjechoslowakije en was een van de initiatiefnemers van Charter 77. Gedurende deze tijd van Charter 77 is Havel driemaal gearresteerd en brengt hij in totaal ongeveer vijf jaar in de gevangenis door.

Na de Fluwelen Revolutie, waarin hij een sleutelrol speelde, was hij van 1989 tot 1992 de laatste (negende) president van Tsjechoslowakije. Van 1993 tot 2003 was hij de eerste van president Tsjechië.


Zie hier de Top 10 landen met de oudste grondwet.


7. Anwar Ibrahim

Ibrahim is een Maleisische politicus en sinds november 2022 premier van Maleisië. In 1974 is hij gearresteerd als leider van een demonstratie in Kedah ter ondersteuning van rijstboeren.


6. Ho Chi Minh

Ho Chi Minh was premier (1945-1955) en president (1945-1969) van de Democratische Republiek Vietnam (Noord-Vietnam).

Hij is in China gevangengezet door Chiang Kai-shek. De Chinese communisten wisten hem te bevrijden. Na zijn vrijlating in 1943 keerde hij terug naar Vietnam.

Hij leidde de onafhankelijkheidsbeweging Vietminh vanaf 1941, stichtte de communistische Democratische Republiek Vietnam in 1945 en versloeg de Franse Unie in 1954 bij de slag bij Điện Biên Phủ.


Zie hier de Top 200 meest vrije landen ter wereld 2023 en de minst…


5. Kim Dae-Jung

Na jarenlang oppositieleider te zijn geweest, werd hij in 1997 president van Zuid-Korea. Kim Dae-jung was een overtuigd christen.

Hij is in 1961 gekozen als vertegenwoordiger van het parlement, maar een militaire coup onder leiding van Park Chung-hee maakte al snel een einde aan het parlement.

Kim Dae-jung groeit uit tot een uitstekende oppositieleider, wat in 1971 uitmondt in het houden van een presidentiële campagne.

Zijn tegenstander, dictator Park Chung-hee werkte hem op alle mogelijke manieren tegen door hem te ontvoeren, op te sluiten, te bedreigen en hem te verbannen uit de politiek.


Zie hier de Top 10 langstzittende regeringsleiders ter wereld 2024.


4. Lech Walesa

Wałęsa, vakbondsleider, is ontslagen na stakingen in 1976. Deze waren met grof geweld onderdrukt, waarbij doden waren gevallen. In 1980 koos het regime voor onderhandelingen.

Delegatieleiders waren premier Jagielski en Lech Wałęsa. Op 31 augustus sloten zij een historisch akkoord. Voor het eerst werd in een Oostblokland een onafhankelijk vakverbond erkend door de regering. Solidarność kreeg zelfs beperkte toegang tot radio en televisie.

In december 1981 riep de nieuwe premier generaal Jaruzelski de staat van beleg uit. Vooraanstaande leiders van het KOR en Solidariteit, onder wie Wałęsa, werden gearresteerd. Tot 12 november 1982 zat Lech Wałęsa gevangen.

In 1990 is Wałęsa bij de eerste directe presidentsverkiezingen sinds de omwenteling gekozen tot president van Polen.


Zie hier de Top 10 grootste risico’s 2024 volgens Time Magazine.


3. Adolf Hitler

In 1923 pleegde hij een poging tot staatsgreep, bekend als de Bierkellerputsch bij de Bürgerbräukellerbierhal in München.

De mislukte staatsgreep leidde tot de opsluiting van Hitler, een periode waarin hij zijn memoires, Mein Kampf, schreef. Na zijn vrijlating in 1924 kreeg hij steeds meer steun onder de Duitse kiezers.

Op 30 januari 1933 kwam hij aan de macht als rijkskanselier van Duitsland en na 2 augustus 1934 als staatshoofd (Führer en rijkskanselier). Hij was aan de macht tot aan zijn dood in 1945.


Zie hier de Top 10 Mannen met de beroemdste snorren aller tijden.


2. Joseph Stalin

Als Josef Vissarionovitsj Dzjoegasjvili nam hij pas rond zijn dertigste de naam Stalin aan. Dit betekent ‘man van staal’.

Hij organiseerde arbeidersdemonstraties en stakingen. Hij was ook betrokken bij activiteiten, waaronder het beroven van banken.

Tussen 1902 en 1913 werd Stalin talloze malen gearresteerd en gevangengezet of naar Siberië verbannen.

Van 1922 tot zijn dood in 1953 was hij officieel secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Oftewel: de baas…


1. Nelson Mandela

‘Geen macht ter wereld kan een onderdrukt volk tegenhouden dat vastbesloten is zijn vrijheid te herwinnen’, zei Nelson Mandela in 1961, Dit in het jaar voordat hij werd veroordeeld wegens het leiden van de gewapende strijd voor zwarte rechten in Zuid-Afrika.

Mandela moest naar de beruchte gevangenis op Robbeneiland, waar hij door zijn 27 jaar achter de tralies het meest herkenbare gezicht van de oppositie tegen de apartheid werd.

Mandela werd in 1990 vrijgelaten en werd vier jaar later op 75-jarige leeftijd tot president gekozen tijdens de eerste multiraciale verkiezingen in Zuid-Afrika.

Website: www.nelsonmandela.org


10 politieke gevangenen die leiders werden

  1. Nelson Mandela
  2. Joseph Stalin
  3. Adolf Hitler
  4. Lech Walesa
  5. Kim Dae-Jung
  6. Ho Chi Minh
  7. Anwar Ibrahim
  8. Václav Havel
  9. Jawaharlal Nehru
  10. Aung San Suu Kyi

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie