Aarde het warmst in meer dan 100.000 jaar

0
Aarde het warmst in meer dan 100.000 jaar
Aarde het warmst in meer dan 100.000 jaar

Aarde het warmst in meer dan 100.000 jaar

Onze aarde wordt maar warmer en warmer. Binnenkort kunnen alle kachels de deur uit en gaan we alleen nog maar voor de airco.

Met een een beetje geluk halen we ook nog het record van de afgelopen twee miljoen jaar. Dit kunnen we opmaken uit de dissertatie van Carolyn Snyder van de Stanford University.

En voor de betwetertjes en klimaatontkennertjes onder ons: zij mocht dit melden in het blad Nature: één van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften op aarde.


Lees hier ->>> meer over het milieu op deze website…


Aarde het warmst in meer dan 100.000 jaar

De door Snyder geopperde 120.000 jaar is meer dan de tot nu toe algemeen aanvaarde 22.000 jaar. Om deze conclusie te trekken nam Snyder de gemiddelde temperatuur om de 5.000 jaar en ze deed dat over een periode van meerdere miljoenen jaren.

Hoe meten we hoe warm de aarde is geweest?

Het onderzoek baseert zich op 61 verschillende punten over de hele wereld. Door de vermenging / ratio van magnesium en calcium te meten kun je uitspraken doen over de warmte van de aarde op een moment in de tijd.

Dit is een vrij grove wijze van meten, maar naast het eerder genoemde ratio controleerde zij dit met de koolstofdioxide die zich in de aardlagen bevonden. Gezamenlijk geven zij een betrouwbaar beeld van de temperatuur van de aarde op verschillende momenten.

De toekomst en de warme aarde

De komende paar duizend jaar zal de warmte van de aarde zo’n vier graden stijgen denkt Snyder: “This is based on what happened in the past, in the past it wasn’t humans messing with the atmosphere.” Ander wetenschappers prijzen haar onderzoek, maar plaatsen ook enkele kanttekeningen bij haar voorspelling. Bijvoorbeeld dat haar voorspellingen over de opwarming van de aarde zo uit de toon vallen met eerdere onderzoeken, dat voor de te voorspellen opwarming meer onderzoek nodig is.

Bron en meer informatie: C. Snyder: Evolution of global temperature over the past two million years. in Nature, 24 augustus 2016


Zie hier de Top 10 meest vervuilde steden ter wereld 2023.


Geef een reactie