Alles wat je moet weten over ruitenwissers

0
Alles wat je moet weten over ruitenwissers
Alles wat je moet weten over ruitenwissers

Alles wat je moet weten over ruitenwissers

Veel automobilisten houden zich niet bezig met ruitenwissers totdat het te laat is. Pas als men in de gaten heeft dat ruitenwissers minder goed beginnen te werken kan het namelijk al te laat zijn.

Het is erg belangrijk om je ruitenwissers te vervangen als dat nodig is. Alhoewel het misschien een minder technisch onderdeel van een auto lijkt, dragen ze namelijk veel bij aan de veiligheid.

Zonder goed zicht op de weg zouden er wel eens gevaarlijke situaties kunnen ontstaan die je liever wilt voorkomen. Hier lees je daarom alles wat je moet weten over ruitenwissers om jezelf en anderen veilig te houden!


Lees hier ->>> meer over auto’s op deze website…


Hoe werken ruitenwissers

Ruitenwissers zitten zowel op de voorruit en achterruit van een auto en zorgen ervoor dat er geen vuil en water op je ruiten blijft zitten. Je kunt ze eigenlijk het beste zien als een paar armen dat synchroon beweegt.

Aan deze armen zitten rubbers verbonden, die over je ruiten bewegen en zo het vuil en water naar de zijkant van je ruit vegen. Door de wind die ontstaat als je aan het rijden bent, waait het water en het vuil vervolgens van je ramen af.

De ruitenwissers bedien je met de hendel rechts van je stuur en heeft verschillende standen. Ook kun je deze hendel gebruiken om ruitenwisservloeistof op je raam te spuiten om je ramen extra schoon te maken.

Als je ruitenwissers moet vervangen, vervang je alleen het rubberen gedeelte dat aan de ruitenwisserarmen zit.


Hoe lang gaan ruitenwissers mee

Gemiddeld gezien gaan ruitenwissers zo’n 12 tot 15 maanden mee. Dat zijn ongeveer 150.000 wisbewegingen. Hierbij moet wel gezegd worden dat bepaalde omstandigheden ervoor kunnen zorgen dat je ruitenwissers minder lang mee gaan.

Hierbij kun je denken aan de UV-straling van de zon en ijs. IJs dat op je raam ligt zorgt er namelijk voor dat het rubber van de ruitenwissers sneller verslijt doordat het het rubber beschadigd. Gebruik daarom nooit je ruitenwissers als ijsschraper!


Wanneer moet ik mijn ruitenwissers vervangen

Over het algemeen is het een goed idee om je ruitenwissers standaard elke 12 tot 15 maanden te vervangen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel mensen te laat hun ruitenwissers vervangen door een nieuw paar.

Daarnaast zijn er een paar duidelijke signalen die aangeven wanneer je ruitenwissers aan vervanging toe zijn:

  • Je ruitenwissers ‘’stuiteren’’ over het raam in plaats van glijden
  • Ze laten strepen of een waas op een schone ruit achter
  • Je ruitenwissers maken lawaai
  • Bepaalde gebieden van je ruit worden niet schoongemaakt

Voordat je je ruitenwissers gaat vervangen, is het een slim idee om eerst te checken of het rubber niet gewoon vies is. Maak dus eerst je ruitenwissers schoon voordat je ze vervangt voor nieuwe.


Welke ruitenwissers heb ik nodig

Als je op zoek bent naar nieuwe ruitenwissers, moet je op drie verschillende aspecten letten: de aansluiting van de wissers, de lengte en het type ruitenwisser.

Als je online nieuwe wissers wilt kopen, kun je ook eenvoudig je kentekennummer invullen om de juiste ruitenwissers voor je auto te vinden.

Zo weet je zeker dat je altijd de juiste auto onderdelen voor je auto vindt. Nieuwe ruitenwissers kopen is gelukkig niet duur. De gemiddelde prijs hiervoor ligt tussen de 24 en 40 euro.


Hoeveel kost ruitenwissers laten vervangen

Zoals je je misschien kan voorstellen, is het laten vervangen van ruitenwissers bij de garage een stuk prijziger omdat hier het uurloon van een automonteur bij ingerekend zit.

Gelukkig kun je ruitenwissers zelf eenvoudig vervangen. Online vind je hier een stappenplan en instructies voor. Het is belangrijk om te weten dat niet elke ruitenwisser op elke ruitenwisserarm past.

Door je kentekennummer in te vullen kun je gemakkelijk online de juiste auto onderdelen vinden. Nu weet je alles over ruitenwissers!


Geef een reactie