Bekendste Italiaanse gerechten – Zie hier een top 10

0
Bekendste Italiaanse gerechten
Bekendste Italiaanse gerechten

Bekendste Italiaanse gerechten

Zie hier de bekendste gerechten uit Italië. Want na Frankrijk is dit waarschijnlijk het land met de de meest verfijnde keuken uit de westerse wereld. Lees meer.


Lees hier ->>> meer over Italië op deze website.


Top 10 – Bekendste Italiaanse gerechten


10. Tiramisu

Tiramisu
Tiramisu

De naam Tiramisu betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu geeft men ook vaak aan herstellende zieken, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.

Tiramisu is een relatief modern gerecht, het zou sinds de jaren ’60 gemaakt zijn. Pas sinds 1980 komt het voor in Italiaanse woordenboeken en kookboeken. De meest karakteristieke elementen van de tiramisusmaak zitten in de combinatie van biscuit, cacao, mascarpone, koffie en ei.


9. Torrone

Torrone
Torrone

De Torrone is een Italiaanse noga-lekkernij, meestal gemaakt van honing, suiker en eiwit. Dit met geroosterde amandelen of andere noten en meestal gevormd tot een rechthoekige tablet of een ronde cake.


8. Gelato

Gelato
Gelato

Roomijs of gelato bestaat uit room, melk, eidooiers en suiker. Voor vanille-ijs kook je de melk met vanillestokjes. Het roomijsmengsel stop je in een ijsemmer en al draaiende bevriest het mengsel.


7. Saltimbocca

Saltimbocca
Saltimbocca

De saltimbocca bestaat uit dunne lapjes kalfsvlees, bedekt met plakjes rauwe ham (prosciutto crudo) en salie. Het wordt nagesmoord in witte wijn. De oorsprong is de streek rondom Rome, Latium.


6. Ribollita

Ribollita
Ribollita

De Ribollita is een beroemde Toscaanse broodsoep met groenten. Er zijn veel variaties, maar de belangrijkste ingrediënten zijn altijd oud brood. Daar kun je van alles aan toevoegen.

Denk aan cannellini-bonen, boerenkool, kool en groenten zoals wortel, bonen, snijbiet, selderij, aardappelen en ui. De naam betekent ‘hergekookt’.


5. Prosciutto di Parma

Gesneden parmaham
De Prosciutto di Parma is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma. Parmaham is een beschermde naam en moet aan verschillende eisen voldoen. Zo mogen er geen conserveringsmiddelen of additieven in zitten.

Echte parmaham bestaat uit vlees en zeezout. De ham moet zijn gemaakt van in Italië geboren en getogen varkens. De ham moet minimaal 12 maanden in de bergwinden gedroogd zijn. De varkens moeten minstens negen maanden oud zijn en minimaal 160 kilo wegen.

De ham mag alleen in de provincie Parma zijn gemaakt, vanwege het specifieke klimaat. Een deel van de voeding moet bestaan uit de wei die bij de productie van Parmezaanse kaas overblijft.


4. Osso buco alla Milanese

Osso buco alla Milanese
Osso buco alla Milanese

De Ossobuco is een Italiaans vleesgerecht. Ossobuco kent zijn oorsprong in Milaan. De basis van ossobuco zijn kalfsschenkels. De schenkels worden met onder meer uien, wortel en bleekselderij gestoofd.

In het traditionele Milanese recept worden geen tomaten verwerkt. Er zijn ook recepten in omloop met tomaat. Deze recepten met tomaat zouden formeel niet ‘alla Milanese’ genoemd moeten worden.


3. Lasagne

Lasagne
Lasagne

De lasagne is een ovenschotel bereid met dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm. De ovenschotel maak je met voorgekookte, halfgare plakken pasta, gehakt, groenten of tomatensaus en Parmezaanse kaas. Er bestaan diverse varianten, onder andere met spinazie.


Zie hier de Top 25 mooiste steden van Italië.


2. Arancini

Kegelvormige arancini in Messina
Kegelvormige arancini in Messina

De Arancini zijn gevulde rijstballetjes die zijn bestrooid met paneermeel en vervolgens worden gefrituurd. Er zijn twee veelvoorkomende vullingen.

De eerste is al ragù of al sugo, met ragù. Dit is met vlees of gehakt langdurig gekookt op lage temperatuur.

Dit doe je samen met tomatensaus en kruiden, mozzarella of caciocavallo en vaak erwten. De tweede veelvoorkomende arancini-vulling is al burro of a bburro. Dee bestaat uit ham en mozzarella of bechamelsaus.


1. Pasta & Pizza

Bekendste Italiaanse gerechten
Bekendste Italiaanse gerechten

In het Italiaans betekent Pastavoor deeg. Het in de Italiaanse keuken de benaming voor deegwaren van harde tarwe. Pasta is verkrijgbaar in gedroogde vorm en vers, en heeft vele vormen en bereidingswijzen.

Er bestaan twee hoofdsoorten Italiaanse pasta. De eerste is pasta secca of pastasciutta. Dit is gedroogde pasta, eventueel met ei bereid (pasta secca all’uovo). Daarnaast kennen we de pasta fresca, de verse pasta.

De pizza is bestaat uit een bodem van deeg, de pizzabodem, waarmee je alles kan doen. Kaas, tomaten, olijven, champignons, groenten en vlees, er kan van alles op.