Onze dagelijkse hoeveelheid calorieën, hoe ziet dat er uit 2000 calorieën?

0
Onze dagelijkse hoeveelheid calorieën
Onze dagelijkse hoeveelheid calorieën

Onze dagelijkse hoeveelheid calorieën, hoe ziet dat er uit 2000 calorieën?

Het is de bedoeling dat wij iedere dag zo’n 2000 calorieën naar binnen werken. De vraag is natuurlijk wel hoeveel wortelen, pizza, avocado’s en Big Mac’s dit nu zo ongeveer zijn. Dit filmpje laat dat precies zien. En wat is dat handig tijdens de feestdagen als je de hele dag loopt te vreten en te snaaien.

Onze dagelijkse hoeveelheid calorieën
Onze dagelijkse hoeveelheid calorieën

Onze dagelijkse hoeveelheid calorieën, hoe ziet dat er uit

De calorie

Bron: Wikipedia

De calorie (van Lat. calor, warmte) is een verouderde eenheid voor energie (E) of warmte. De calorie is officieel vervangen door de joule, maar vooral in de voedingsindustrie is de calorie een nog veelgebruikte maat voor een hoeveelheid energie. Eén calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water één Kelvin (of 1 graad Celsius) te verwarmen (zie beneden bij “Definities van calorie”). Dit is erg weinig, daarom wordt vaak de kilocalorie, afgekort kcal, gebruikt. Dit is de hoeveelheid energie die nodig is om één kilogram water één graad Celsius te verwarmen. Tegenwoordig wordt energie in het SI-stelsel in joule uitgedrukt. Eén calorie = 4,1868 joule.

In diëten en dergelijke gebruikt men soms de benaming calorie voor kilocalorie, wat soms voor verwarring zorgt. In de voedingswaardeberekening en bij diëten wordt de kilocalorie nog veel gebruikt hoewel hij langzaam maar zeker door de kJ wordt verdrongen. Overigens wordt in diëetprogramma’s en calorieëntabellen wel eens de waarde van 1 kcal = 4,184 kJ aangehouden. Dit is echter de waarde van de thermochemische calorie (zie beneden bij “”Definities van calorie””). Praktisch merkbare gevolgen heeft dit echter niet. Normaal gebouwde, geen zwaar werk verrichtende vrouwen hebben ongeveer 2000 kilocalorieën per dag nodig en dito mannen ongeveer 2500 kilocalorieën.

Zie hier wat een wielrenner moet verorberen om de Tour de France te kunnen rijden en zie hier hoeveel calorieën er in de lekkere snacks zitten.

Geef een reactie