Beroemdste schilderijen van Georgia O’Keeffe – Een top 10

0
Beroemdste schilderijen van Georgia O'Keeffe - Een top 10
Beroemdste schilderijen van Georgia O'Keeffe - Een top 10

Beroemdste schilderijen van Georgia O’Keeffe
(Sun Prairie (Wisconsin), 15 november 1887 – Santa Fe, 6 maart 1986)

O’Keeffe is een belangrijke figuur in de Amerikaanse kunst vanaf ongeveer 1920. Haar werk neemt een baanbrekende positie in binnen de Amerikaanse schilderkunst. Het speelt zich af in het grensgebied tussen figuratie en abstracte kunst. Haar behoort tot het precisionisme.

Beroemdste schilderijen van Georgia O'Keeffe - Een top 10
Beroemdste schilderijen van Georgia O’Keeffe – Een top 10

Terugkerende onderwerpen in haar schilderijen zijn bloemen, rotsen, schelpen, dieren, beenderen en landschappen. Haar schilderijen laten vaak abstraherende contouren en vormen zien met subtiele tonen in verschillende kleuren. Vaak vervormde ze haar onderwerpen tot krachtige, bijna abstracte afbeeldingen.

Website: www.okeeffemuseum.org

Ze heeft een belangrijke rol gespeeld door een ‘Amerikaanse’ schilderstijl naar Europa over te brengen. Dit in een tijd dat de meeste invloed in tegenovergestelde richting ging. Ze was daarmee een van de weinige vrouwen die op dit niveau professionele invloed had. Ze vond haar artistieke inspiratie sinds circa 1930 vooral in New Mexico. In haar late werk schilderde zij grote wolkenformaties die ze vanuit een vliegtuigraam had waargenomen.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Top 10 – Beroemdste schilderijen van Georgia O’Keeffe


10. Oriental Poppies (1928) – Georgia O’Keeffe

Oriental Poppies (1928) - Georgia O'Keeffe
Oriental Poppies (1928) – Georgia O’Keeffe

Dit schilderij is tot een baanbrekend meesterwerk verklaard. O’Keeffe heeft haar gebruikelijke methode gebruikt om de bloem te vergroten. Zo kan de kijker de schoonheid van de bloem met al zijn details kan zien en waarderen. Er is geen context en achtergrond achter de twee gigantische papaverbloemen. Zo worden ze in een nieuw licht gepresenteerd als pure abstracties.


9. Ram’s Head White Hollyhock and Little Hills (1935) – Georgia O’Keeffe

Ram's Head White Hollyhock and Little Hills (1935) - Georgia O'Keeffe
Ram’s Head White Hollyhock and Little Hills (1935) – Georgia O’Keeffe

Dit schilderij is zeer belangrijk in de ontwikkeling van O’Keeffe’s artistieke carrière. Het zijn een vergrote schedel van een ram en een stokroosbloem.


8. Jimson Weed, White Flower No. 1 (1932) – Georgia O’Keeffe

Jimson Weed, White Flower No. 1 (1932)
Jimson Weed, White Flower No. 1 (1932)

Dit schilderij laat een grote bloesem van de Jimson Weed zien. Er is in november 2014 $ 44,4 miljoen voor betaald op een veiling in Sotheby’s in New York. Het brak het record van de hoogste prijs die betaald is voor een O’Keeffe. Het is ook ’s werelds duurste schilderij gemaakt door een vrouw.


7. Sky Above Clouds IV (1965) – Georgia O’Keeffe

Sky Above Clouds IV (1965)

In haar latere jaren was Georgia O’Keeffe gefascineerd door de uitzichten die ze vanuit het vliegtuigraam. Dit leidt tot haar beroemde serie wolken. Sky Above Clouds IV is het meest ambitieuze van de serie en doet denken aan de beroemde waterlelies van Claude Monet.


6. Summer Days (1936) – Georgia O’Keeffe

Summer Days (1936) - Georgia O'Keeffe
Summer Days (1936) – Georgia O’Keeffe

Een van haar bekendste werken is Summer Days. We zien een hertenschedel en verschillende bloemen op een achtergrond van een dor woestijnlandschap. O’Keeffe plaatst in haar werken regelmatig botten tegen een landschap.


Top 5 – Beroemdste schilderijen van Georgia O’Keeffe


5. Blue and Green Music (1921) – Georgia O’Keeffe

Blue and Green Music (1921) - Georgia O'Keeffe
Blue and Green Music (1921) – Georgia O’Keeffe

Dit schilderij is gebaseerd op het idee dat muziek zou kunnen worden vertaald in iets voor het oog. De golf van kleuren en vormen is bedoeld om de ervaring van het luisteren naar een muziek op te roepen.


4. Red Canna (1924) – Georgia O’Keeffe

Red Canna (1924) - Georgia O'Keeffe
Red Canna (1924) – Georgia O’Keeffe

O’Keeffe schildert bloemen als nooit tevoren en ze blijven haar meest gewilde werken. Deze afbeelding van de rode canna-bloem is één van haar meest gevierde bloemenschilderijen. Daarin kiest ze voor levendige en heldere kleuren om de kijker te boeien.


Top 3 – Beroemdste schilderijen van Georgia O’Keeffe


3. Radiator Building – Night, New York (1927) – Georgia O’Keeffe

Radiator Building – Night, New York (1927) – Georgia O’Keeffe

Dit schilderij is het beroemdste werk uit de reeks landschappen van New York. O’Keeffe schilderde deze tussen 1925 en 1930 schilderde. Het laat het Amerikaanse Radiatorgebouw in Midtown Manhattan zien. Het legt de wolkenkrabber ’s nachts vast met zijn verlichte ramen.


2. Cow’s Skull – Red, White, and Blue (1931) – Georgia O’Keeffe

Cow's Skull - Red, White, and Blue (1931) - Georgia O'Keeffe
Cow’s Skull – Red, White, and Blue (1931) – Georgia O’Keeffe

Op het moment dat dit beroemde schilderij is gemaakt, zijn onder Amerikaanse kunstenaars Amerikaanse onderwerpen populair. We zien een koeienschedel met de drie kleuren van de Amerikaanse vlag erachter. De foto is sindsdien een typisch icoon van het Amerikaanse Westen.


1. Black Iris III (1926) – Georgia O’Keeffe

Black Iris III (1926)

"<yoastmark

Georgia O’Keeffe is het meest bekend om haar dramatisch grote, sensuele close-up van de bloemen. Het is alsof we ze door een vergrootglas bekijken. We kunnen ze ook zien als een gesluierde weergave van het vrouwelijk geslachtsdeel. Black Iris III is de beroemdste afbeelding van de bloem van O’Keeffe.