Beste boeken over het einde der tijden – Een top 25

0
Beste boeken over het einde der tijden
Beste boeken over het einde der tijden

Beste boeken over het einde der tijden

Het zijn overigens niet alleen boeken over het einde der tijden. Dit is eigenlijk de dystopische boeken top 25. Volgens Wikipedia is dystopie een (denkbeeldige) samenleving met louter akelige kenmerken waarin men beslist niet zou willen leven. Een dystopie is daarmee het tegenovergestelde van een utopie die juist een bijzonder aangename samenleving voorstelt. Lee meer…


Lees hier ->>> meer over boeken op deze website.


Top 25 – Beste boeken over het einde der tijden


25. The Road – Cormac McCarthy
24. De gedaanteverwisseling / Die Verwandlung – Franz Kafka
23. Gulliver’s Travels – Jonathan Swift
22. Legend – Marie Lu
21. Incarceron – Catherine Fisher
20. The Time Machine – H.G. Wells
19. The Running Man – Stephen King
18. Do Androids Dream of Electric Sheep? – Philip K. Dick
17. V for Vendetta – Alan Moore
16. The Chrysalids – John Wyndham
15. Among the Hidden – Margaret Peterson Haddix
14. Unwind – Neal Shusterman
13. Gone – Michael Grant
12. We – Jevgeni Zamjatin
11. Battle Royale – Koushun Takami


Top 10 – Beste boeken over het einde der tijden


10. Lord of the Flies

Als een vliegtuig neerstort op een onbewoond eiland, is een groep schooljongens de enige overlevenden. Samen moeten zij zien te overleven en wachten ze op hun redding. Overdag genieten de jongens van de vrijheid en het avontuur zonder volwassenen om zich heen. ’s Nachts heerst er de angst om een spookbeeld van een gruwelijk beest. De situatie wordt steeds grimmiger. Er ontstaat een onderlinge oorlog en alle onschuld sneuvelt. Normen en waarden vervagen en de beschaving valt weg. Wat gebeurt er als mensen hun primaire driften laten gelden en angst regeert? Lord of the Flies laat zien hoe dun de scheidslijn is tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ en tussen ‘beschaving’ en ‘verwildering’.


9. The Maze Runner


8. The Giver – Lois Lowry

In een schijnbaar ideale wereld krijgt Jonas de taak de herinneringen, die door de samenleving zijn uitgebannen, met zich mee te dragen


7. A Clockwork Orange – Anthony Burgess

Het boek is geïnspireerd door een gebeurtenis uit 1944, toen Burgess’ zwangere vrouw Lynn in een straat in Londen werd beroofd en mishandeld door vier Amerikaanse soldaten. Als gevolg daarvan kreeg zij een miskraam en chronische gynaecologische problemen. Het thema geweld speelt in de roman een belangrijke rol.


6. Animal Farm – George Orwell

Het satirische verhaal gaat over een groep dieren die er genoeg van heeft om als slaven van de mensheid te moeten leven, en de macht in eigen handen neemt. Het loopt uiteindelijk, anders dan de meeste dieren zich ervan voorgesteld hadden, uit op een dystopische samenleving. Hun leven wordt slechter in plaats van beter.

Met Animal Farm bekritiseert Orwell het totalitaire politieke systeem van de Sovjet-Unie na de Oktoberrevolutie. Hij schreef het naar aanleiding van zijn observaties van stalinistische communisten tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Zijn ervaringen gedurende die strijd stelde hij te boek in Saluut aan Catalonië.

Lees hier ->>> Animal Farm online of download gratis Animal Farm.


5. Divergent – Veronica Roth

Centraal thema in de serie is de stelling dat individuele acties grote gevolgen hebben op het geheel van de samenleving met daaraan gekoppeld de vraag of het doel dat je voor ogen hebt in overeenstemming is met de prijs die je ervoor moet betalen.


4. Fahrenheit 451 – Ray Bradbury

De verhaallijn behandelt problemen die in de tijd dat het boek werd geschreven belangrijk waren. Zijn censuur en onderdrukking van gedachten en ideeën in de jaren 50 in de Verenigde Staten (mccarthyisme), het verbranden van boeken in nazi-Duitsland vanaf 1933. Ook de verschrikkelijke gevolgen van het gebruik van een atoombom spelen een rol.


Top 3 – Beste boeken over het einde der tijden


3. Brave New World – Aldus Huxley


2. The Hunger Games – Suzanne Collins

Het verhaal speelt zich af in de toekomst in Noord-Amerika, waar zich een nieuw land heeft gevormd, namelijk Panem, dat 12 districten telt en een hoofdstad, het Capitool. De leider van Panem is de koelbloedige President Snow. Oorspronkelijk waren dat 13 districten, maar in een opstand van 74 jaar geleden heeft het Capitool het 13e district zonder genade afgebrand.

Als een herinnering voor de rebellen aan die opstand, werden de Hongerspelen in het leven geroepen als een soort straf. Dit houdt in dat elk jaar van elk district twee kinderen (een jongen en een meisje) tussen de 12 en 18 jaar, de tributen, moeten deelnemen aan de Hongerspelen, een gevecht tot de dood. Het hele land is verplicht mee te kijken. Er is een hele show voorzien rond de Hongerspelen. De tributen uit district 1, 2, 3 en 4 zijn het sterkst. Zij hebben het meeste geld en winnen bijna elk jaar. Ze worden gezien als beroepsvechters en trainen van jongs af aan om te winnen.


1. 1984 – George Orwell

Beste boeken over het einde der tijden
1984 – George Orwell: Beste boeken over het einde der tijden

Het boek 1984 is een waarschuwing tegen totalitaire regimes, zoals nazi-Duitsland dat net verslagen was en Stalins Sovjet-Unie. Orwell beschrijft een staat waarin de overheid elk aspect van het menselijk leven bewaakt en controleert. Het hoofdpersonage, de timide Winston Smith, poogt hiertegen te rebelleren, maar ondervindt dat de macht van de regering verder reikt dan hij zich had kunnen voorstellen. In de strijd tegen de Partij en Big Brother gaat de enkeling kansloos ten onder.