Beste voetbaltrainers aller tijden volgens France Football – Top 50 met Michels op 1!
Het blad France Football heeft nagedacht over de beste trainers in de voetbalhistorie. In het stuk ‘Michels, Ferguson, Sacchi, Cruyff, Guardiola… Les 50 meilleurs entraîneurs de l’histoire’ doen ze uit de doeken wie en waarom de beste is. En wij moen trots zijn, want onze eigen Rinus Michels staat op één. Lees meer…
Lees hier ->>> meer interessante artikelen over voetbal op website…
Beste voetbaltrainers aller tijden volgens France Football – Top 50 met Michels op 1!
1. Rinus Michels
(Amsterdam, 9 februari 1928 – Aalst, 3 maart 2005)
Hij begon als trainer bij Ajax in 1965, als opvolger van Vic Buckingham. Veel trainingservaring had Michels op dat moment niet. Hij had weliswaar zijn trainersdiploma op zak, maar hij had uitsluitend amateurclubs getraind. In de jaren 60 trainde hij JOS en AFC.
Onder zijn leiding behaalde Ajax viermaal het landskampioenschap (1966, 1967, 1968, 1970), driemaal de KNVB-beker (1967, 1970, 1971) en bereikte de club twee Europacup I-finales (de met 4-1 verloren wedstrijd tegen AC Milan in 1969 en de overwinning met 2-0 op Panathinaikos in 1971).
In 1971 vertrok Michels naar FC Barcelona, enige jaren later gevolgd door voetballer Johan Cruijff. In 1974 werd Barcelona onder zijn leiding landskampioen. Michels was voor de tweede keer trainer van de Spaanse club toen die in 1978 de Spaanse beker won.
Nieuwe roem oogstte Michels in binnen- en buitenland als coach van het Nederlands elftal. Hij zou de functie van bondscoach in totaal vier keer vervullen. Belangrijke momenten hierbij zijn de verloren WK-finale in 1974 tegen gastland West-Duitsland (2-1) en de EK-finale in 1988 tegen de Sovjet-Unie, die Oranje met 2-0 won. In 1992 legde Rinus Michels na 53 interlands zijn functie als bondscoach neer, en beëindigde daarmee zijn loopbaan als trainer.
Michels en Cruijff
Rinus Michels wordt, vaak in één adem met Johan Cruijff, genoemd als de architect van het totaalvoetbal en de bedenker van de buitenspelval. Ook al bestaan er twijfels over de juistheid van deze beweringen, feit blijft dat Michels de eerste voetbalcoach was die grote triomfen vierde met deze tactische concepten.
De meedogenloze aanpak van spelers en zijn dominante leiderschapsstijl leverden Michels de bijnaam ‘de Generaal’ op. Berucht is zijn uitspraak ‘Voetbal is oorlog’. Michels zou hiermee hebben bedoeld dat een harde, agressieve speelstijl noodzakelijk én aanvaardbaar is als je wilt winnen, gele en eventueel ook rode kaarten inbegrepen.
2. Alex Ferguson (Schotland)
(Glasgow, 31 december 1941)
De grootste successen behaalt Ferguson met Manchester United. Hij wint vele prijzen: landstitels, FA Cups, League Cups, Community Shields, eenmaal de UEFA Super Cup, eenmaal de Europacup II, tweemaal de UEFA Champions League, eenmaal de wereldbeker voor clubteams en eenmaal het wereldkampioenschap voor clubteams. Door zijn verdiensten voor het Britse voetbal werd Ferguson geridderd; hij wordt sindsdien met ‘Sir Alex’ aangesproken.
Alex Ferguson staat bekend als een fervent aanhanger van de eigen jeugdopleiding. Zo liet hij 26 jaar lang jong talent doorstromen naar het 1ste elftal. Meestal via de League Cup die door Sir Alex gebruikt werd als een kweekcompetitie. Het bekendste voorbeeld hiervan is de klas van 94-95, bijgenaamd Fergie’s Fledglings, met onder andere David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt en de broertjes Gary en Phil Neville.
Het succes van deze superklas werd nadien niet onmiddellijk herhaald, maar toch bleef Ferguson jonge spelers in de ploeg brengen uit eigen jeugd of op jonge leeftijd aangekocht zoals Mikael Silvestre, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Darren Fletcher en Kieran Richardson (periode rond 2006) of anno 2013 Phil Jones, Chris Smalling, Jonny Evans, David de Gea, Nick Powell, Tom Cleverley en Danny Welbeck.
3. Arrigo Sacchi (Italië)
(Fusignano, 1 april 1946)
In 1987 wordt Arrigo Sacchi aangesteld als trainer van AC Milan. Hij krijgt de beschikking over een zeer talentvolle ploeg met spelers als Marco van Basten, Ruud Gullit, Franco Baresi, Mauro Tassotti, Carlo Ancelotti, Roberto Donadoni en Paolo Maldini. Een jaar later zal daar nog Frank Rijkaard bij komen.
Sacchi ontwikkelt een 4-4-2 variant waarin het totaalvoetbal tot uiting moet komen. Dit lukt. Vele uren worden doorgebracht op het Milanello om de defensieve en offensieve kanten van het voetbal tot perfectie te schaven. Al in het eerste seizoen levert de opvatting een succes op: relatief onverwacht eindigt AC Milan als kampioen van Italië, boven het Napoli van Maradona en Careca.
In het seizoen 1988/89 (nu met Frank Rijkaard) wordt AC Milan 3e in het kampioenschap, maar maakt het wel furore in Europa. In de Europa Cup I verslaat het Real Madrid met 5-0 in eigen huis voordat in de finale met 4-0 wordt gewonnen van Steaua Boekarest. Een jaar later, in het seizoen 1989/90 begint AC Milan het seizoen door de Europese Supercup te winnen. De club weet ook haar 4e Europese hoofdprijs te pakken door in de finale van de Europa Cup I te winnen van Benfica met 1-0. Tevens wint AC Milan de wereldbeker voetbal.
4. Johan Cruijff
(Amsterdam, 25 april 1947 – Barcelona, 24 maart 2016)
In 1985 begint hij als trainer van Ajax. Omdat hij de juiste papieren niet heeft wordt hij technisch directeur. Daarna volgt nog Barcelona.
https://youtu.be/HtDLk6fUtpA
5. Pep Guardiola (Spanje)
(Santpedor, Spanje, 18 januari 1971)
Guardiola speelde als centrale middenvelder en won met FC Barcelona onder meer de UEFA Champions League, de Europacup II en zes landskampioenschappen. Van 2007 tot 2012 was Guardiola vervolgens coach van Barcelona, eerst van het tweede elftal en vanaf 2008 hoofdtrainer.
Met veertien prijzen werd hij de succesvolste coach in de clubgeschiedenis. Door in 2008/09 de Champions League te winnen met de club werd hij ook de zesde voetballer in de geschiedenis die als speler én als trainer dit toernooi won, na Miguel Muñoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruijff, Carlo Ancelotti en Frank Rijkaard. In 2016 voegde Zinédine Zidane zich ook bij dit rijtje.
6. Valeri Lobanovski (Sovjet-Unie/Oekraïne)
7. Helenio Herrera (Argentinië/Frankrijk)
8. Carlo Ancelotti (Italië)
9. Ernst Happel (Oostenrijk)
10. Bil Shankly (Schotland)
Top 11 – 20: Beste voetbaltrainers aller tijden volgens France Football
11. Matt Busby (Schotland)
12. Giovanni Trapattoni (Italië)
13. José Mourinho (Portugal)
14. Miguel Munoz (Spanje)
15. Brian Clough (Engeland)
16. Marcello Lippi (Italië)
17. Nereo Rocco (Italië)
18. Louis van Gaal
19. Ottmar Hitzfeld (Duitsland)
20. Bela Guttman (Hongarije/Oostenrijk)
Top 21 – 30: Beste voetbaltrainers aller tijden volgens France Football
21. Fabio Capello (Italië)
22. Zinédine Zidane (Frankrijk)
23. Viktor Maslov (Sovjet-Unie)
24. Herbert Chapman (Engeland)
25. Jupp Heynckes (Duitsland)
26. Bob Paisley (Engeland)
27. Jürgen Klopp (Duitsland)
28. Albert Batteux (Frankrijk)
29. Guus Hiddink
30. Udo Lattek (Duitsland)
Top 31 – 40: Beste voetbaltrainers aller tijden volgens France Football
31. Diego Simeone (Argentinië)
32. Arsène Wenger (Frankrijk)
33. Vicente Del Bosque (Spanje)
34. Jock Stein (Schotland)
35. Tele Santana (Brazilië)
36. Vic Buckingham (Engeland)
37. Rafael Benitez (Spanje)
38. Hennes Weisweiler (Duitsland)
39. Bobby Robson (Engeland)
40. Dettmar Cramer (Duitsland)
Top 41 – 50: Beste voetbaltrainers aller tijden volgens France Football
41. Mircea Lucescu (Roemenië)
42. Tomislav Ivic (Joegoslavië/Kroatië)
43. Stefan Kovacs (Roemenië)
44. Luis Aragones (Spanje)
45. Frank Rijkaard
46. Otto Rehhagel (Duitsland)
47. Raymond Goethals (België)
48. Marcelo Bielsa (Argentinië)
49. Antonio Conte (Italië)
50. Jean-Claude Suaudeau (Frankrijk)