Negatieve emoties zorgen voor wantrouwen

0
Negatieve emoties zorgen voor wantrouwen
Negatieve emoties zorgen voor wantrouwen

Negatieve emoties zorgen voor wantrouwen

Zorgt je slechte humeur er voor dat je op een andere manier met anderen omgaat. Zeker, zeker, want dat laat UvA-psycholoog Jan Engelmann zien in een onderzoek. Het blijkt dat door negatieve emoties ons vertrouwen in anderen verminderd. Dit werkt ook als ze door een totaal andere gebeurtenis veroorzaakt zijn. Lees meer…


Lees hier->>> meer interessante artikelen over psychologie op deze website…Negatieve emoties zorgen voor wantrouwen


Sta je in de file of heb je net een parkeerbon gekregen, dan heeft dat, zonder dat we dit zelf door hebben, direct invloed op onze omgang met anderen.

De proefpersonen in dit onderzoek werden gedreigd met milde maar onaangename elektrische schokjes. Deze kregen ze slechts af en toe toegediend. Eerder onderzoek toonde aan dat met dit type dreiging anticiperende angst wordt opgewekt.

De deelnemers moesten een vertrouwensspel spelen, waarbij ze beslisten hoeveel geld ze wilden lenen aan een vreemde. De laatste kon dan het geleende bedrag of terugbetalen of zelf houden.

De onderzoekers ontdekten de onderzoekers dat het vertrouwen bij de deelnemers stevig daalde als zij bang waren om een schok te krijgen. Dit was zelfs het geval als die dreiging niets te maken had met hun vertrouwensbeslissing.


De resultaten laten zien dat negatieve emoties onze sociale interacties, en specifiek ons vertrouwen in anderen, aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Ze onthullen ook de onderliggende effecten van negatieve emoties op het hersencircuit: ze onderdrukken de sociaal cognitieve neurale mechanismen die belangrijk zijn voor het begrijpen en voorspellen van het gedrag van anderen.

Gezien de recente politieke ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk en de naderende verkiezingen voor het Europees Parlement, klinkt er ook een waarschuwing door in de resultaten: negatieve emoties, ook al zijn ze incidenteel, kunnen verstorend werken op de manier waarop we belangrijke maatschappelijke beslissingen nemen, inclusief ons stemgedrag.

Jan Engelmann, UVA, Negatieve emoties verminderen het vertrouwen in anderen


Wist je dat: vrouwen niet emotioneler zijn dan mannen.


Bron en meer informatie: J.B. Engelmann, F, Meyer, C.C. Ruff en E. Fehr: The Neural Circuitry of Emotion-Induced Distortions of Trust” in Science Advances (13 maart 2019). DOI: 10.1126/sciadv.aau3413


Geef een reactie