Droogste gebieden op aarde – De top 10

Droogste gebieden op aarde: Droge Valleien van McMurdo, Antarctica
Droogste gebieden op aarde: Droge Valleien van McMurdo, Antarctica

Droogste gebieden op aarde

Natuurlijk is het bij ons ook wel eens droog, zeker de laatste jaren. Dat valt allemaal in het niets bij de onderstaande gebieden. lees meer…


Lees hier ->>> meer over natuur op deze website…


De top 10 – Droogste gebieden op aarde

Bron: www.livescience.com


10. Aoulef, Algerije

Gemiddelde neerslag: 10 millimeter per jaar

 Droogste gebieden op aarde: Aoulef, Algerije
Aoulef, Algerije

Aoulef heeft een woestijnklimaat, met lange, extreem hete zomers en korte, zeer warme winters. In de zomer is overdag de temperatuur bijna 50 ° C. ‘S nachts  zijn de temperaturen gewoonlijk boven 30 ° C. De stad staat ook bekend als één van de heetste plekken ter wereld.


9. Pelican Point, Namibië

Gemiddelde neerslag: 8.13 millimeter per jaar

Pelican Point
Pelican Point Walvis Bay Lagoo

Pelican Point bestaat uit een zandduinen in het Afrikaanse land Namibië. Ondanks de droogte is ook een veelgeprezen surfspot.


8. Iquique, Chili

Gemiddelde neerslag: 5.08 millimeter per jaar

Iquique, Chili
Iquique, Chili

Deze havenstad ligt aan de top van het landengte van Chili. Iquique ligt ook ten westen van de bekende Atacama-woestijn. In de omliggende woestijn delft men de natuurlijke meststof nitraat. De heeft wel stranden om aan de droge lucht te ontsnappen. Als er regen valt, gebeurt dit in januari en februari.


7. Wadi Halfa, Sudan

Gemiddelde neerslag: 2.45 millimeter per jaar

Wadi Halfa
Wadi Halfa

Wadi Halfa is de perfecte woestijnstad in de Sahara. De dalende, droge lucht van de subtropische hoogte in de regio heeft een sterke invloed op de omgeving. Dit zorgt voor een droge en hete woestijn.


6. Ica, Peru

Gemiddelde neerslag: 2.29 millimeter per jaar

Ica, Peru
Ica, Peru

Ten zuiden van Lima, grenzend aan de Atacama-woestijn, ligt Ica. Dit droge, stoffige gebied was niet altijd zo droog. In 2007 vonden wetenschappers fossiel bewijs van een 1,2 meter grote pinguïnsoort die in dit gebied woonde.

De droge lucht in de regio heeft gezorgd voor pre-Columbiaanse mummies. Dit omdat menselijke resten niet ontbinden zonder vocht. Het klimaat van de stad trekt ook mensen met astma aan.  Zij zeggen dat hun symptomen veel minder zijn in de droge lucht.


De top 5 – Droogste gebieden op aarde


5. Luxor, Egypte

Gemiddelde neerslag: 0.862 millimeter per jaar

Luxor, Egypte
Luxor, Egypte

Luxor is een toeristische plaats door de vele archeologische sites in de omgeving. Deze bezienswaardigheden dankt Luxor vooral aan het feit dat het vroeger onder de naam Thebe hoofdstad was van Opper-Egypte.


4. Aswan, Egypte

Gemiddelde neerslag: 0.861 millimeter per jaar

Aswan, Egypte
Aswan, Egypte

Aswan is een stad met 250.000 inwoners in het zuiden van Egypte. Ze ligt op de oostelijke oever van de Nijl bij de eerste Cataract. Het ligt ook op de Kreeftskeerkring, wat betekent dat tijdens de zomerzonnewende de zon hier loodrecht boven de aarde staat.


Zie hier de 10 kostbaarste klimaatrampen 2022.


De top 10 – Droogste gebieden op aarde


3. Al-Kufrah, Libië

Gemiddelde neerslag: 0.860 millimeter per jaar

Al-Kufrah, Libië
Al-Kufrah, Libië

Tijdens de Opstand in Libië van 2011 viel de stad in handen van de opstandelingen. Regeringstroepen, trouw aan Moammar al-Qadhafi wisten de stad korte tijd te heroveren, maar moesten zich daarna weer terugtrekken.

Momenteel staat de stad onder controle van de Nationale Overgangsraad van de opstandelingen.


2. Arica, Chili

Gemiddelde neerslag: 0.761 millimeter per jaar

Arica, Chili
Arica, Chili

Arica is een havenstad en de hoofdstad van de noordelijke Chileense regio Arica y Parinacota.  De stad heeft bijna 225.00 inwoners.

De stad vormde onderdeel van Peru tot Chileense troepen haar in 1880 veroverden tijdens de Salpeteroorlog. Een van de bekendste gebeurtenissen tijdens deze oorlog was de verovering van de Morro de Arica. Ook wel de zgn. “Kaap Arica” bij de stad. De grond van Arica wordt gezien als het op één na droogste op aarde.


1. Droge Valleien van McMurdo, Antarctica

Gemiddelde neerslag: 0 millimeter per jaar

 Droge Valleien van McMurdo, Antarctica
Droge Valleien van McMurdo, Antarctica

Hier bevinden zich ’s werelds meest extreme poolwoestijnen. Deze kenmerken zich door de extreem lage luchtvochtigheid. Dit heeft als resultaat extreem lage sneeuwval en het grootste gebied (4800 km²) in Antarctica met een relatief lage ijsbedekking.

Een bijzonder fenomeen is de Bloedwaterval. Dit is een pluim zeewater vermengd met eeuwenoud ijzeroxide. Deze loopt over vanaf het einde van de Taylorgletsjer in het bevroren Bonneymeer.


Zie hier de top 10 kostbaarste klimaatrampen 2021.