Wat zijn de koudste plekken op aarde? Een top vijf…

0
Wat zijn de koudste plekken op aarde

Wat zijn de koudste plekken op aarde?

Waar zou je dagelijks een Elfstedentocht kunnen rijden? Waar vriest het nu zo hard dat je niet tegen een boom aan moet plassen opdat je straal gewoon bevriest.

In deze warme tijden kun je op deze plekken, de koudste plekken op aarde, prima verkoeling zoeken.


Lees hier ->>> meer over het weer en het klimaat op deze website…


Wat zijn de koudste plekken op aarde? Een top 5


1. -93,2 °C op Oost-Antarctisch Plateau

Koud man hier.. Niemand heeft overigens ooit d temperatuur gemeten, maar dat doet de NASA vanuit de ruimte. Overigens is dit wel de temperatuur aan de grond en dat schijnt dan eer niet te tellen voor een wereldrecord.


Zie hier alle hittegolven in Nederland sinds 1900.


2. -89,2 °C in Vostok op Antarctica

Vostok was altijd de koudste plek op aarde totdat het Oost-Antarctisch Plateau om de hoek kwam kijken. In dit Russische poolstation wist men in juli van 1983 een tempratuur te meten van -89,2 °C.

In 1996 ontdekten wetenschappers uit Rusland en Groot-Brittannië van het Vostokstation het nu grootst bekende meer onder het ijs van Antarctica, recht onder het Vostokstation.

Het Vostokmeer ligt bijna 4000 meter onder het oppervlak van de centraal Antarctische ijskap en is ongeveer 14.000 km² groot.


Zie hier: hittegolf gerelateerde sterfgevallen stijgen met 68% in 20 jaar zegt onderzoek.


3. -86,2 °C op Plateau Station op Antarctica

Op Plateau Station ligt een Amerikaanse onderzoeksbasis en in juli 1968 werd daar de koudste gemiddelde temperatuur voor een hele maand noteren met -73,2 °C.


Zie hier de top 10 Europese steden met het meeste sneeuw 2021.


Zie hier de top 10 landen die het meeste CO2 uitstoten 2022.


4. -71,1 °C in Ojmjakon in Rusland

Ojmjakon is volgens de overleveringen de koudste bewoonde plek op deze aarde. Het kouderecord staat hier -71,1 °C. De naam Ojmjakon betekent in het Jakoets niet bevriezend water vanwege een natuurlijke warmwaterbron die zich hier bevindt.


5. -67,8 °C in Verchojansk in Rusland

Verchojansk in Rusland
Verchojansk was aan het eind van de 19de eeuw een verzamelplaats van politieke ballingschap voor schrijvers en revolutionairen die de toenmalige tsaar niet goed gezind waren.

Het is nu bekend om haar extreme temperatuurverschillen tussen de zomer ende winter: van zo’n +17 °C in juli tot gemiddeld -46 °C in januari. Ooit was het er zelfs +37,3 °C. Volgens Wikipedia wonen er nu 1.434 mensen.


Zie hier de top 10 kostbaarste klimaatrampen 2021.


Geef een reactie