OECD: “Korea heeft beste schoolverlaters ter wereld”

0

OECD: “Korea heeft beste schoolverlaters ter wereld”

Het is wel net zo handig als je van school af komt en je kunt een beetje lezen, wat rekenen en je bent in staat om een probleempje op te lossen. Nu wordt er in Nederland nogal eens geklaagd over de kwaliteit van het onderwijs en wij laten keer op keer zien dat we met relatief weinig middelen enorm goed scoren wereldwijd. Ook in dit onderzoek van de OECD horen we keurig bij de eerste vijf landen met de beste schoolverlaters ter wereld als het gaat om lezen, optellen en aftrekken en een probleem oplossen in een ’technologisch rijke omgeving”. Duitsers, Fransozen, Britten: je komt ze in top niet tegen, de Finnen dan weer wel.

Ja Finland, dat is een land wat ons in Europa waar het gaat om onderwijs keer op keer weet te verslaan. In Finland hebben ze boel rigoureus op zijn kop gezet. Daar hebben de kinderen tot 16 jaar geen gestandaardiseerde toetsen zoals wij die kennen, daar gaan ze pas rond een jaar of zestien kiezen wat voor type school het beste voor hen is en docenten bepalen zelf wat en hoe ze les geven. Deze anarchistische Finse bende leidt al jarenlang toch geweldige prestaties.

Misschien heeft de temperatuur ook enige invloed op de schoolprestaties als we het lijstje nog eens goed bekijken. In het noorden van Europa is het natuurlijk kouder en natter. Misschien is een klaslokaal dan misschien niet eens zo’n slechte optie in relatie tot de vrieskou buiten en de kans om door een ijsbeer gegrepen te worden. Ook is het wel handig dat je wat leert om te kunnen overleven als het weer wat kouder wordt en de appeltjes en peertjes niet meer aan de boom groeien in je tuintje omdat daar twee meter sneeuw op ligt.

Vaardigheden en de beste schoolverlaters ter wereld

Bron: De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, OESO, in het Frans: Organisation de coopération et de développement économiques OCDE en in het Engels: Organisation for Economic Cooperation and Development OECD. Dit is een samenwerkingsverband van 34 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren en de aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en trachten internationaal beleid af te stemmen.

Leesvaardigheid Rekenvaardigheid Probleem oplossen
1. Japan 2.4 Korea 7.0 Korea 3.5
2. Korea 3.2 Japan 7.3 Finland 4.0
3. Finland 5.1 Finland 8.7 Zweden 5.6
4. Nederland 5.9 Nederland 8.9 Japan 6.3
5. Estland 7.9 België 9.6 Nederland 6.5
6. België 8.3 Tsjechië 10.6 Oostenrijk 7.0
7. Tsjechië 8.9 Estland 10.8 Denemarken 7.2
8. Zweden 9.4 Oostenrijk 11.1 Noorwegen 7.4
9. Australië 10.0 Zweden 11.6 België 7.6
10. Polen 10.5 Slowakije 12.8 Australië 8.0

Geef een reactie