Steden in de wereld die je gezien moet hebben, een top 100

0
Steden in de wereld die je gezien moet hebben
Steden in de wereld die je gezien moet hebben

Steden in de wereld die je gezien moet hebben, een top 100

De lijst met de mooiste steden van de wereld is opgesteld door de kenners van de ANWB, de voormalige Nederlandsche Vélocipèdisten-Bond.

Zij hebben al bijna 140 jaar verstand van waar je met de fiets of een ander vervoermiddel naar toe zou moeten gaan. Zij hebben ons dus aan deze top 100 geholpen.

Bij de steden waarbij wij niet zeker waren, waar we deze nou zouden moeten plaatsen, hebben we een korte beschrijving mee gegeven. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over vakantie op deze website.


Top 100 Steden in de wereld die je gezien moet hebben


100. Liverpool

99. Reykjavik

98. Cuzco


97. Benares

De stad Varanasi of Benares is een van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen voor het Hindoeïsme in India (de drie andere zijn Bodhgaya, Puri en Ujjain).

Boottochten kunnen een goed beeld geven van de rituele plaatsen aan de oever van de rivier (de zogenaamde ghats).


96. Luxor

95. Oslo


94. Sana´a

Sana´a is de hoofdstad van Jemen en de bevolking bedraagt ruim 1,7 miljoen inwoners. Sanaa bestaat als stad sinds de derde eeuw, maar vermoedelijk bevonden zich op deze plek oudere nederzettingen.

Volgens de legende is de stad door Noachs zoon Sem gesticht. Het was de hoofdstad van de Himjarieten (sinds 520) en in de 6e eeuw werd om de streek gevochten door zowel Perzië als het Koninkrijk Aksum (Ethiopië).

Toen de Axumieten er de macht hadden, werd er, met hulp van keizer Justinianus I, een grote kathedraal gebouwd, de grootste ten zuiden van de Middellandse Zee. Sanaa bestaat als stad sinds de derde eeuw, maar vermoedelijk bevonden zich op deze plek oudere nederzettingen.

Volgens de legende is de stad door Noachs zoon Sem gesticht. De binnenstad van Sanaa is door UNESCO in 1988 tot Werelderfgoed verklaard.


Zie hier de 10 beste steden om te bezoeken wereldwijd 2023 volgens Lonely Planet


93. Ubeda & Baeza

Úbeda is een gemeente in de Spaanse provincie Jaén in de regio Andalusië met een oppervlakte van 404 km2. In 2001 telde Úbeda 32.926 inwoners. De historische monumenten in Úbeda staan samen met die van Baeza op de werelderfgoedlijst.

Úbeda was ook de geboorte- en overlijdensplaats van Francisco de los Cobos (ca. 1477-1547), een zeer invloedrijke hoge ambtenaar uit de Spaanse regering van keizer Karel V (Karel I van Spanje).


92. Antigua

Antigua is een eiland in de Caribische Zee met een oppervlakte van 280 km². Het eiland is onderdeel van het land Antigua en Barbuda en heeft ongeveer 68.000 inwoners.

De meeste inwoners wonen in Saint John’s, de grootste stad van het eiland en tevens de hoofdstad van Antigua en Barbuda.

Antigua werd in 1493 ontdekt door Christoffel Columbus, die het eiland vernoemde naar Santa Maria la Antigua, een afbeelding met gelijknamige kapel die zich bevindt in de kathedraal van Sevilla.

Het eiland bleef grotendeels onbewoond tot het in 1632 door Engelse kolonisten in bezit werd genomen. De Engelsen werden verjaagd door Cariben maar keerden in 1663 terug. In 1666 werd het eiland door de Fransen geplunderd.

In de vrede van Breda werd het eiland formeel aan de Engelsen toegewezen. Antigua werd in 1981 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en vormt sindsdien met de eilanden Barbuda en Redonda de natie Antigua en Barbuda.


91. Jaipur

Jaipur is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan. De stad is een belangrijke toeristische trekpleister. Jaipur staat bekend als de roze stad vanwege de vele rozekleurige gebouwen die daar te vinden zijn.


90. Las Vegas

89. Paramaribo


88. Bath

Bath is een stad (city) in het bestuurlijke gebied Bath and North East Somerset, in het Engelse graafschap Somerset. De stad, gelegen aan de rivier de Avon, heeft ongeveer 80.000 inwoners en is na Londen de drukst bezochte toeristenplaats in Engeland.

Bath is gebouwd in een natuurlijk soort amfitheater, omgeven door heuvels. Veel gebouwen zijn opgetrokken uit een wittige lokale steensoort, de zogeheten ‘Bath stone’. De elegante 18e-eeuwse bouwstijl domineert.


87. Chicago


86. Lhasa

Lhasa is de traditionele hoofdstad van Tibet en sinds 1964 de hoofdstad van de in dat jaar gevormde Tibetaanse Autonome Regio in de Volksrepubliek China. Voorheen was het de hoofdstad van de regio U en daarna van U-Tsang, ook wel Centraal-Tibet genoemd.

De stad is de traditionele zetel van de dalai lama met de paleizen Potala en Norbulingka. De stad wordt in het Tibetaans boeddhisme gezien als het heiligste centrum van Tibet. De stad ligt op een hoogte van 3650 meter en is daarmee een van de hoogst gelegen steden ter wereld.

Tibet, het land eromheen, wordt het “dak van de wereld” genoemd. Lhasa betekent letterlijk “plek van de goden”. Oude Tibetaanse documenten en inscripties spreken echter tot vroeg in de 7e eeuw van Rasa, wat “binnenhofplek” of “geitenplek” betekent.


85. Anuradhapura

Anuradhapura is de hoofdstad van de Noordelijke Centrale Provincie op Sri Lanka en van het gelijknamige district Anuradhapura. De stad ligt op 205 km van Colombo. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het is een heilige stad voor het boeddhisme omdat een loot van de Boom der Verlichting, de vijgenboom waaronder de Boeddha zijn Verlichting vond, in de 3e eeuw v.Chr. door Sanghamitta – die een orde van Boeddhistische nonnen stichtte – naar Anuradhapura gebracht werd.

De stad is een belangrijk pelgrimsoord. Er zijn vier grote stoepa’s van aarde en baksteen gebouwd ter bescherming van Boeddhistische relikwieën. De koepels bereiken een hoogte van 80 meter.


84. Siracuse

Syracuse is een havenstad en gemeente in het zuidoosten van Sicilië, Italië. De stad ligt aan de Ionische Zee (onderdeel van de Middellandse Zee).

In 2005 had de stad een ruime 123.000 inwoners. Syracuse is tevens hoofdstad van de provincie Syracuse. In 2005 werd de stad samen met de nabijgelegen Rotsnecropolis van Pantalica geplaatst op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.


83. Montreal


82. Regensburg

Regensburg is een kreisfreie Stadt in Duitsland, gelegen in het oosten van de deelstaat Beieren (Opper-Palts). De stad is gelegen aan de Donau, bij de monding van de Naab en de Regen. Regensburg is een havenstad met vele scheepswerven.

De binnenstad van Regensburg kwam ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog en is daarmee een van de beter bewaarde middeleeuwse steden in Duitsland.


81. Samarkand

Samarkand is een stad in Oezbekistan. Samarkand werd in de 14e eeuw v.Chr. in de vruchtbare aarde van Serafšān als oase-stad gesticht.

Het is een van de steden op de zijderoute tussen het Midden-Oosten en China, en dankt daar grotendeels ook zijn welvaart aan. Alexander de Grote veroverde de stad (toen bekend als Marakanda) in 329 v.Chr.


80. Bern

79. Cambridge

78. Avignon

77. Genua

76. Maastricht


75. Arezzo

Arezzo is een stad in de Italiaanse regio Toscane. Arezzo werd gesticht door de Etrusken en was het centrum van één van de twaalf Etruskische vorstendommen.

Ten tijde van het Romeinse Rijk heette de stad Arretium en was het bekend als centrum van metaalbewerking en pottenbakkers. In de Middeleeuwen was het een zelfstandige stadstaat, tot het in 1384 toeviel aan Florence.


74. Lille


73. Zanzibar

Zanzibar is de hoofdstad en veruit grootste en belangrijkste stad van het Tanzaniaanse eiland Zanzibar (ook wel Unguja genoemd).

Dit eiland vormt samen met Pemba en enkele kleinere eilanden de deelstaat Zanzibar, waar het tevens de hoofdstad van is. Zanzibar-stad was de hoofdstad van de voormalige onafhankelijke Volksrepubliek Zanzibar en Pemba.

De eilandengroep maakt nu deel uit van Tanzania. De bevolking wordt geschat op 600.000 personen. De grootste attractie in de stad is het historische centrum (Stone Town) dat sinds het jaar 2000 als werelderfgoed bekendstaat bij UNESCO.

De meeste huizen zijn nog van koraalsteen en zijn de laatste tientallen jaren gerenoveerd en gerestaureerd.


72. Ávila

Ávila is een stad en gemeente in Spanje en bevindt zich in de Spaanse Hoogvlakte of meseta (Spaans: Meseta central) en is de hoogst gelegen stad van Spanje (1127 m).

Bezienswaardigheden zijn de stadsmuur en de kathedraal, die deel uitmaakt van de omwalling, alsook talrijke romaanse kerken en kloosters. De oude stad en de kerken buiten de stadsmuur zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO sinds 1985.


71. Cartagena

70. Boston

69. Arles

68. Malaga

67. Jeruzalem

66. Boedapest


Zie hier de Top 10 gelukkigste steden ter wereld 2023.


65. Ljubljana

64. Singapore

63. Vancouver

62. Toledo

61. Seattle


Zie hier de Top 10 meest geliefde bestemmingen 2022.


60. Hamburg

59. Kathmandu

58. Marseille

57. Peking

56. Portland

55. Gdansk

54. Angkor Wat

Angkor Wat is een tempelcomplex in Cambodja en het grootste religieuze monument ter wereld, met een oppervlakte van 162,6 hectares (1.626.000 m2, 1,6 km2). Het werd oorspronkelijk gebouwd als een hindoetempel voor het Khmer-rijk en transformeerde geleidelijk in een boeddhistische tempel tegen het einde van de twaalfde eeuw. Het werd gebouwd door de Khmer koning Suryavarman II in de vroege twaalfde eeuw in Yaśodharapura, de hoofdstad van het Khmer-rijk, als zijn staatstempel en uiteindelijke praalgraf. Angkor Wat was gewijd aan Vishnoe, waarmee gebroken werd met de Shaivistische traditie van eerdere koningen. Als enige tempel in de omgeving bleef het een belangrijk religieus centrum, dankzij de goede conservering. De tempel geldt als het hoogtepunt van de hoog klassieke stijl van Khmer architectuur. Het is een symbool van Cambodja geworden en staat op de nationale vlag. Het is ook de grootste toeristische trekpleister van het land.

53. Kopenhagen

52. Zürich

51. Napels

Geef een reactie