Een jaar later met pensioen gaan verlaagt je levensverwachting

0
Een jaar later met pensioen gaan verlaagt je levensverwachting
Een jaar later met pensioen gaan verlaagt je levensverwachting

Een jaar later met pensioen gaan verlaagt je levensverwachting

Een gezamenlijke studie van de Universiteit van Mannheim en de Universiteit van Barcelona heeft ontdekt dat later met pensioen gaan je levensverwachting verkort.

Arbeidsomstandigheden vóór pensionering zijn een sleutelfactor in de levensverwachting. Een jaar uitstel van pensionering kan een verschil maken. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Een jaar later met pensioen gaan verlaagt je levensverwachting

De onderzoekers keen naar de gegevens van het Spaanse socialezekerheidsstelsel en naar verschillende pensioenregelingen in heel Europa. Zo ontdekten ze dat zelfs een jaar uitstel van pensionering de kans op eerder overlijden kan vergroten.

Voor werknemers tussen 60 en 69 jaar, “verhoogt het uitstellen van de arbeidsmarkt met een jaar het overlijdensrisico […] met 4,2 procentpunten”, laat de studie zien. Dit is gelijk aan een relatieve toename van 43 procent.


Zie hier de Top 7 beste landen voor een LGBTQ-er om met pensioen te gaan 2022.


De studie concludeerde dat de verminderde levensverwachting na latere pensionering “voornamelijk wordt veroorzaakt door het onmiddellijke effect van het verlies van toegang tot regelingen voor vervroegd pensioen”.

Eerdere pensionering kan een positieve invloed hebben op de gezondheid via meer vrije tijd en minder werkgerelateerde stress. Het gaat ook om een betere geestelijke gezondheid en het aannemen van een gezonde levensstijl.

Onderzoekers onderzochten ook hoe verschillende soorten werk en hun variërende fysieke belasting, psychosociale belasting, vereist vaardigheidsniveau en invloed op de eigenwaarde de levensverwachting beïnvloedden.


Zie hier de grootste pensioenfondsen ter wereld 2019 – De top 10


Landen die te maken hebben met vergrijzing

De kwestie van de pensioenleeftijd is nauw verweven met het recordhoge en groeiende tekort aan arbeidskrachten in Duitsland.

Critici beweren dat het afschaffen van vervroegde uittredingsmogelijkheden en het verhogen van de pensioenleeftijd in Duitsland nog steeds niet voldoende zou zijn. Dit om het tekort aan arbeidskrachten in de Bondsrepubliek aan te pakken.


Bron en meer informatie: Cristina Bellés-Obrero en Sergi Jiménez-Martín Han Ye: The effect of removing early retirement on mortality, 1 december 2022.


Zie hier: beste pensioenstelsel ter wereld: Denemarken, Nederland 2e!


Geef een reactie