Eén op de vijf mensen sterft door slechte voeding zegt onderzoek

0
Eén op de vijf mensen sterft door slechte voeding
Eén op de vijf mensen sterft door slechte voeding

Eén op de vijf mensen sterft door slechte voeding

Pak zo nog maar een appeltje en laat die chips vanavond achterwege. Natuurlijk, iedereen gaat een keer, maar door slecht eten kun je dit proces enorm versnellen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website…


Eén op de vijf mensen sterft door slechte voeding
Eén op de vijf mensen sterft door slechte voeding


Eén op de vijf mensen sterft door slechte voeding


Een op de vijf mensen wereldwijd, die in 2017 het tijdelijke voor het eeuwige hebben verwisseld, kunnen worden gelinkt aan slechte voedingspatronen. Ze gebruikten te veel suikers, te veel zout en te veel verwerkt vlees. Dit ‘slechte’ voedsel zorgt  voor hartaandoeningen, kanker en diabetes, zo stelt een wereldwijde studie.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet, bleek dat onder dev 195 onderzochte landen, het aandeel van sterfgevallen door slechte voeding het hoogst was in Oezbekistan en het laagst in Israël.

Zoomen we in op type stergevallen, dan gaat het in 85% om hart- en vaatziekten, ongeveer 10% om kanker en bijna 5% als gevolg van diabetes.


In 2017, 11 million (95% uncertainty interval [UI] 10–12) deaths and 255 million (234–274) DALYs were attributable to dietary risk factors. High intake of sodium (3 million [1–5] deaths and 70 million [34–118] DALYs), low intake of whole grains (3 million [2–4] deaths and 82 million [59–109] DALYs), and low intake of fruits (2 million [1–4] deaths and 65 million [41–92] DALYs) were the leading dietary risk factors for deaths and DALYs globally and in many countries. Dietary data were from mixed sources and were not available for all countries, increasing the statistical uncertainty of our estimates.

Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017


Nootjes eten…

Slechts 12 procent van de mensen uit de studie gaf aan de aanbevolen hoeveelheid noten en zaden te eten, zo’n drie gram per dag. Wel dronken ze gemiddeld meer dan 10 keer de aanbevolen hoeveelheid suikerhoudende dranken. Gemiddeld eten mensen een dagelijkse dosis van 29 gram granen, terwijl we dagelijks eigenlijk 125 gram zou moeten eten.


Bron en meer informatie: Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017,  GBD 2017 Diet Collaborators, Open Access, 3 april 2019, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)30041-8


 

 

Geef een reactie