Hoeveel zout is te veel?

Hoeveel zout is te veel?
Hoeveel zout is te veel?

Hoeveel zout is te veel?

Iedereen heeft het mineraal natrium nodig, maar een hoge zoutinname is een bekende risicofactor voor hoge bloeddruk.

Hartziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. In 2017 waren 17,8 miljoen doden het gevolg van de ziekte. Hoge bloeddruk leidt tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Hoeveel zout is te veel?

Onderzoekers keken naar de relatie tussen hoe vaak volwassenen aangaven zout aan voedsel toe te voegen en het voorkomen van hartaandoeningen. Dit in plaats van te kijken naar de totale zoutinname.


Zie hier: optimisten minder snel hartaanval zegt onderzoek.


De onderzoekers beschikten over een databank van 176.570 volwassenen zonder hartaandoeningen. Deze deelnemers aan de UK Biobank vulden vragenlijsten in over hoe vaak ze zout aan maaltijden toevoegden.

Respondenten beschreven ook grote verschuivingen in hun dieet ten opzichte van de voorgaande vijf jaar.

Kijkend naar de follow-upgegevens van ongeveer 11 jaar aan ingevulde vragenlijsten, ontdekten de onderzoekers een sterk verband tussen een lage frequentie van het toevoegen van zout en een verlaagd risico op alle hartaandoeningen.

Dietary Approaches to Stop Hypertension

Bovendien hadden de mensen die een Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) en weinig zout gebruikten een nog lager risico op hartaandoeningen dan andere DASHers.


Zie hier: mensen met honden gezonder: is ook goed voor je hart.


Deelnemers die aangaven nooit of zelden zout toe te voegen, bleken een 23 procent lager risico op alle cardiovasculaire aandoeningen in te hebben vergelijking met degenen die aangaven altijd zout toe te voegen.

Zout zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt. Als je een grote, zoute maaltijd eet, kunt je uren daarna een opgeblazen gevoel hebben.


Zie hier: koffie verminderd kans op een hartaanval stevig zegt onderzoek.


Vochtretentie kan ook de bloeddruk verhogen, wat kan leiden tot problemen. Dit onderzoek laat zien dat hoe vaker je extra zout gebruikt in een maaltijd, des te het minder je het kan verdragen.

De conclusie…

Een lagere frequentie van het toevoegen van zout aan voedsel wordt in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten, met name hartfalen en ischemische hartaandoeningen, zo blijkt.


Zie hier: mannen die zich 40 keer kunnen opdrukken hebben kleinere kans op hartaanval.


Bron en meer informatie: Hao Ma, Xuan Wang, Xiang Li, Yoriko Heianza en Lu Qi: Adding Salt to Foods and Risk of Cardiovascular DiseaseOriginal Investigation in J Am Coll Cardiol. 2022 Dec, 80 (23) 2157–2167