, , ,

Fietsen zorgt voor significante verbeteringen in de geestelijke gezondheid

Fietsen zorgt voor significante verbeteringen in de geestelijke gezondheid

Fietsen zorgt voor significante verbeteringen in de geestelijke gezondheid

En dat geldt voor jongvolwassenen, zo blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. De studie benadrukt ‘de vrijheid en opluchting die gepaard gaan met een fietstocht’. Dit aangezien de deelnemers een hoger welzijn laten zien na een fietsprogramma van zes weken. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Fietsen zorgt voor significante verbeteringen in de geestelijke gezondheid

Het verband tussen fietsen en geestelijke gezondheid komt wederom tot uiting in een onderzoek in de VS, gericht op middelbare scholieren. Zij laten een significante verbetering in psychologisch welzijn lieten zien na een fietsprogramma van twee maanden.

Bij het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Sports and Active Living, waren meer dan 1.000 middelbare scholieren op 20 scholen in de VS betrokken. De kids volgden de Riding For Focus-cursus.


Zie hier: fietsen naar werk vermindert stress


Dit een programma van zes tot acht weken van de non-profitorganisatie Outride. Het is ontworpen om adolescenten kennis te laten maken met basisvaardigheden op het gebied van fietsen.


Één op de zes schoolgaande kinderen een diagnose psychische stoornis

Het onderzoek is uitgevoerd in de context van wat het tijdschrift beschrijft als een “verslechterende” geestelijke gezondheidssituatie onder adolescenten in de VS. Hierbij is vastgesteld dat één op de zes schoolgaande kinderen een diagnose psychische stoornis hebben.

De deelnemers aan het onderzoek is gevraagd om twee afzonderlijke onderzoeken in te vullen om hun geestelijke gezondheid te beoordelen. Het gaat de WHO-5 Well-Being Index en een zelfrapportageversie voor jongeren van de Pediatric Symptom Checklist. Ze voltooiden deze twee keer, voor en na het fietsprogramma.


Zie hier de Top 10 landen met grootste percentage 65 plussers 2022.


De resultaten lieten “significante” verbeteringen zien in beide onderzoeken. Dit met een afname van het aantal deelnemers in de ‘kritieke risicozone’ van 26% naar 21% in het geval van de WHO-5-test en van 30% naar 27% in het geval van de PSC-test.


Een positievere kijk op het leven zijn

“We zagen dat er voor de hele bevolking voordelen waren op het gebied van de geestelijke gezondheid,” vertelt senior auteur van het onderzoek, Sean Wilson. “Het belangrijkste zou een positievere kijk op het leven zijn.”

Co-auteur Esther Walker voegt hieraan toe: “[Adolescenten] beginnen allerlei soorten sociale druk te ervaren, angst, stress van school, stress van thuis. Het is dus een heel belangrijk moment om extra mogelijkheden te bieden om niet alleen fysieke activiteit te ontdekken, maar ook de vrijheid en opluchting die gepaard gaat met een fietstocht overdag.”


Zie hier: stress? Sta op en dans zegt onderzoek


Fietsen bereikt andere delen van de hersenfunctie

Hoewel lichaamsbeweging in het algemeen een belangrijk hulpmiddel zou zijn bij het zorgen voor de geestelijke gezondheid, behoort fietsen tot de beste vormen, volgens Allan Reiss, hoogleraar psychiatrie aan de Stanford University.

“Het betrekt al deze andere delen van de hersenfunctie, zoals zintuiglijke waarneming”, vertelt hij. “Je kijkt naar je gehoor, je balanceert, je navigeert en draait. Vaak doe je het samen met iemand anders, dus er is een positief effect van bedrijfs- of groepsactiviteit.”


Bron en meer informatie: Cycling in school improves teenagers’ mental health, but wider social factors may impact benefits, 12 oktober 2023


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie