François Troukens
(Nijvel, 31 december 1969)
Troukens is is vandaag de dag filmregisseur en scenarioschrijver. Hij is ook radio- en tv-presentator. Troukens zat in het crimineel milieu in de jaren ’90, waarbij hij deelnam aan meerdere gewapende overvallen.
Zie hier ->>> de top 100 andere Belgische gangsters en criminelen op deze website.
Jeugd Troukens
François Troukens is de oudste uit een gezin van zeven kinderen. Hij groeide op in Haut-Ittre, in Waals-Brabant, waar zijn ouders zich vestigden om deel te nemen aan de biodynamische cultuur.
De familiale sfeer is behoorlijk cultureel aangezien de vader ook operazanger is. Zijn moeder, een lerares, is verantwoordelijk voor het overbrengen van de smaak voor literatuur en schrijven op kinderen. Voordat hij zich tot het beroep van fotograaf-regisseur bekwaamt, studeerde hij muziek en speelt hij trompet.
Zie hier de Top 10 rijkste filmregisseurs ter wereld 2022.
In 1990 gaat hij, na een paramilitaire opleiding waarin hij zich specialiseerde in gevechtsschieten en ontmijning, aan de slag als lijfwacht. Hij werkt in het buitenland voor verschillende beroemdheden. Deze baan stelt hem in staat om de wereld van showbizz, financiën en politiek te ontdekken.
Op het criminele pad
Troukens wordt ontslagen na het frauduleuze faillissement van één van zijn werkgevers. Hij maakt een plan om zichtzelf te laten inhuren als geldtransporteur om een overval van binnenuit uit te voeren. De coup slaagt, maar één van zijn handlangers verraadt hem. In 1993 is hij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en komt hij vrij na de helft van zijn straf.
Een bijkomende motivatie om zelf ook gangster te worden, was echter het feit dat zijn ouderlijk huis in Brain- L’Alleud (Eigenbrakel) grensde aan de plaatselijke Delhaize-supermarkt, waar de beruchte Bende van Nijvel in de jaren ’80 een overval pleegde. Troukens zag als puber de lijken van de Bende liggen en was compleet gegrepen door het schouwspel. De misdaad zou hem nooit meer loslaten.
Bron: Misdaad is een avontuur: interview met François Troukens, www.historien.nl
Tijdens zijn eerste detentie ontmoet Troukens zijn toekomstige handlangers met wie hij, na zijn vrijlating, een team opricht dat gespecialiseerd is in het overvallen van gepantserde geldwagens.
De politie arresteert Troukens in 1996 en beschuldigt, ondanks zijn ontkenningen, de kwade genius te zijn achter een gewelddadige aanval op een geldwagen in Villers-la-Ville. Hij probeert verschillende keren te ontsnappen voordat hij op de vlucht slaat en België verlaat naar Zuid-Amerika.
Wanneer hij terugkeert naar Europa, gaat vervolgt hij zijn criminele pad met plegen van onder andere overvallen. In 2001 probeert de politie hem te arresteren in de regio Namen en er breekt een vuurgevecht uit. François Troukens weet te vluchten en schiet tijdens zijn vlucht een undercoveragent in zijn benen.
Troukens beëindigt zijn criminele carrière
Nog steeds op de vlucht en sinds 1998 vader van jongen, geeft hij de georganiseerde misdaad op. Hij richt een uitgeverij op in Luxemburg (Clever Editions) met behulp van valse papieren. Samen met ontwerper André Osi schrijft hij deel 4 van de serie ‘Horizon Blanc’. Deze serie is gemaakt door Éditions du Lombard met de in 1996 overleden scenarioschrijver Renard.
François Troukens begint schrijven voor strips en filmscripts te schrijven, beïnvloed door twee ontmoetingen. Die met François Ozon, die een film aan het opnemen is in het huis dat hij in de Luberon bewoont, maar vooral die met de regisseur en voormalig veroordeelde crimineel José Giovanni (‘Deux hommes dans la ville’). Giovanni geeft hem het laatste zetje om de pen te nemen en het pistool te laten vallen.
Bij verstek veroordeeld
Ondertussen neemt het recht haar beloop. In afwezigheid van Troukens veroordeelt het Waals-Brabantse Hof van Assisen hem in 2003 bij verstek tot 28 jaar gevangenisstraf voor de overval op Villers-la-Ville.
In 2004 wordt hij uiteindelijk gearresteerd en opgesloten in de gevangenis. Troukens krijgt het aanbod om een cursus Moderne Letteren te volgen aan de beroemde Sorbonne universiteit, die de Sorbonne aanbiedt in de gevangenis. Troukens accepteert dit aanbod. Hij moet de studie echter onderbreken wanneer Frankrijk hem uitgeleverd aan België.
François Troukens verschijnt in april 2006 in Voor het Hof van Assisen. Hij vraagt om het Hof berechting voor al zijn misdaden, maar ontkent dat hij heeft deelgenomen aan de aanval op het geldtransport van Villers-La-Ville.
Anderzijds geeft hij toe een inspecteur van politie te hebben verwond bij een aanhoudingspoging in 2001. Bij het eerste vonnis krijgt 28 jaar. Dit vonnis vernietig het Hof van Assisen en hij krijgt 15 jaar gevangenisstraf. Bij deze straf komen nog de vier jaar die in 1993 tegen hem zijn uitgesproken, wat hem op 19 jaar gevangenisstraf brengt.
Detentie en nieuw verworven vrijheid
In detentie blijft François Troukens filmscripts en strips schrijven. Hij studeert af als pychopedagoog en restaurateur: ‘CAP en restauration’. Troukens werkt ook mee aan het maken van korte films in Franse en Belgische gevangenissen met verschillende beroemdheden uit de filmwereld.
Bij zijn vrijlating onder voorwaarden in 2010, na tien jaar in de gevangenis, besluit hij een eerste film te maken.
Sinds zijn vrijlating helpt hij gevangen door zijn vereniging ChrysaLibre. De verenging ondersteunt en begeleid gedetineerden door onderwijs, boeken en informatie.
Hij gaat ook op zoek naar een producer en richt ondertussen een bureau op dat gespecialiseerd in communicatie.
Hij zijn memoires uitgebracht, Armé de Résilience, en in 2017 verscheen zijn eerste film Tueurs in de bioscoop.