, , ,

Geeuwen voorspelt de grootte van het brein bij zoogdieren

Geeuwen voorspelt de grootte van het brein bij zoogdieren

Geeuwen voorspelt de grootte van het brein bij zoogdieren

De kat geeuwt, de hond gaapt en het konijn ook. Wij mensen geeuwen tot wel 6,5 seconden. Geeuwen wil niet zeggen dat je huisdier of jijzelf verveeld bent, nee, het zegt iets over de breinmassa.

Dat onderzocht Andrew Gallup van de State University of New York. Min of meer bij toeval vonden Gallup en collega’s. dit verband. Dit alles om ons brein af te koelen? Lees meer…


Lees hier ->>> meer over hersenen op deze website


Geeuwen voorspelt de grootte van het brein bij zoogdieren

Een klein brein een kleine geeuw, een groot brein een grote geeuw. Dat is wat Andrew Gallup van de State University of New York at Oneonta vond na het bestuderen van vele YouTube filmpjes. In zijn artikel in Biology Letters, onderzocht hij de gemiddelde duur van een geeuw van 109 zoogdieren van 19 verschillende soorten. Afrikaanse olifanten, walrussen, muizen konijnen en kapucijnapen, niemand ontkwam aan zijn onderzoek.


Zie hier de Top 10 meest stinkende dieren ter wereld.


Airco voor ons brein?

Geeuwen verhoogt de bloedstroom naar de hersenen. Door de kaak uit te rekken en diepe inademingsbewegingen vervangen opgewarmd bloed in de hersenen met koelere bloed van het hart. Dit komt dan weer door de warmtewisseling die dan plaat vindt met de omgevingslucht, die bijna altijd koeler is dan de lichaamstemperatuur.

Om dit idee te testen, bekeken Gallup,  gespecialiseerd in adaptief gedrag, fysiologie, evolutionaire psychologie en neurowetenschappen, en zijn collega’s de eerder genoemde YouTube-video’s. De duur van de geeuwen varieerde van 0,8 seconden (de muizen) tot 6,5 seconden (wij mensen).


slaap je hersenen schoon speolt.


De kameel, die toch echt vee meer hersencellen hebben dat wij vaak veronderstellen, kwam uit op 4,8 seconden. Onze trouwe viervoeter, de hond, geeuwde gemiddeld 2,4 seconden. De huiskat mag dan wel af en toe intelligenter lijken dan de hond, edoch zijn gaap is toch echt wel wat korter. Gemiddeld is poelief er na 1,97 seconden er wel klaar mee.


Wist je dat mensen ruim 6.000 gedachten per dag hebben.Bron en meer informatie: Andrew C. Gallup, Allyson M. Church en Anthony J. Pelegrino: Yawn duration predicts brain weight and cortical neuron number in mammals in Biology Letters, 4 oktober 2016


Zie hier de Top 10 kleinste zoogdieren op aarde.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie