Top 10 meest stinkende dieren ter wereld

0
Stinkdier - Top 10 meest stinkende dieren ter wereld
Stinkdier - Top 10 meest stinkende dieren ter wereld

Meest stinkende dieren ter wereld

Wie niet sterk of snel is, moet stinken! En dat doen de onderstaande dieren zeker. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over natuur op deze website.


Top 10 meest stinkende dieren ter wereld

Bron: www.onekindplanet.org


10. Duizendpoot

De polydesmida met het giftige waterstofcyanide
De polydesmida met het giftige waterstofcyanide

Als duizendpoten het gevoel hebben dat ze gevaar lopen, krullen ze zich op in een spiraal. Sommigen geen dan een walgelijk ruikende vloeistof af die veel van de dieren die op hen jagen afschrikt.

Eén soort scheidt waterstofcyanide af, een zeer giftige chemische stof. Slechts één zo’n duizendpoot genereert genoeg waterstofcyanide om een ​​muis zes keer te doden en het gas dat vrijkomt door 100 miljoenpoten kan een mens doden!


9. Hoatzin

Hoatzin
Hoatzin

De Hoatzin, ook wel de ‘Stinkvogel’ genoemd, is een tropische vogel die voorkomt in de Amazone en de Orinoco-delta in Zuid-Amerika. De vogel dankt zijn charmante naam aan zijn spijsverteringsstelsel.

Deze vogel is de enige vogel ter wereld die bijna volledig leeft op een dieet van bladeren. Door gebruik te maken van bacteriële fermentatie in het voorste deel van de darm om het plantaardige materiaal af te breken, en vanwege de aromatische verbindingen in de bladeren die ze eten in combinatie met het fermentatieproces, produceren de ohatzin een zeer onaangename, mestachtige geur.


Zie hier de Top 10 grootste knaagdieren te wereld.


8. Gestreepte bunzing

Gestreepte bunzing
Gestreepte bunzing

Dit stinkdierachtige lid van de wezelfamilie zal een goed gerichte, stinkende spray gebruiken om eventuele roofdieren af ​​te schrikken. Sommige onderzoeken geven aan dat deze afscheiding tot op 800 meter afstand kan worden geroken!


7. Kleine miereneter

Kleine miereneter
Kleine miereneter

De kleine miereneter wordt beschouwd als één van de meest stinkende wezens in het dierenrijk. Hun doordringende geur is ongeveer 4 tot 7 keer sterker dan die van het stinkdier. De kleine miereneter is tot op 50 meter afstand te ruiken.


Zie hier de Top 10 meest agressieve dieren ter wereld.


6. Tasmaanse Duivel

Tasmaanse duivel
Tasmaanse duivel

Ze zijn in het wild te vinden op de Australische eilandstaat Tasmanië. Deze beestjes kunnen een zeer krachtige geur afgeven wanneer ze onder stress staan, dit helpt hen om hun omgeving te beschermen. Overigens, wanneer ze kalm en ontspannen zijn, stinken ze helemaal niet.


5. Muskusos

Twee volwassen muskusossen met een kalf
Twee volwassen muskusossen met een kalf

Deze harige, gehoornde zoogdieren die in het noordpoolgebied leven, produceren een stinkende ‘muskus’ uit hun urine. Het wordt alleen door de mannetjes geproduceerd en wordt tijdens de paartijd gebruikt om hun territorium af te bakenen. Bij het markeren van hun territorium zorgen ze voor veel urine in het haar rond hun onderbuik, waardoor ze hun kenmerkende geur krijgen.


Zie hier de grootste roofdieren aller tijden – De top 10


4. Stinkende boomwants

Stinkende boomwants
Stinkende boomwants

Inheems in China, Korea, Japan en Taiwan, zijn nu bijna overal te vinden in de Verenigde Staten nadat ze per ongeluk zijn geïntroduceerd. Ze danken hun naam aan de onaangename geur van de chemische stof die ze produceren in klieren op hun buik wanneer ze worden bedreigd. Sommige soorten kunnen de chemische stof zelfs enkele centimeters spuiten!


Top 3 meest stinkende dieren ter wereld


3. Wolverine

Wolverine
Wolverine

De wolverines zijn schuwe leden van de wezelfamilie, die zelden door mensen zijn gezien. Zoals de meeste van de wezelfamilie hebben ze klieren die vloeistof afscheiden die ze gebruiken om hun territorium af te bakenen.

De muskusachtige geur is erg onaangenaam. Wolverines besproeien en begraven ook hun overgebleven voedsel. Dit zodat ze het later kunnen eten. Het helpt ze niet alleen om het te vinden, maar het weerhoudt anderen ervan het te eten!


2. Grote bombardeerkever

Grote bombardeerkever
Grote bombardeerkever

Deze kevers vallen vooral op door het afweermechanisme dat hen hun naam geeft. Als ze gestoord worden, spuiten ze een hete schadelijke chemische spray uit de punt van hun buik.

De grote bombardeerkever slaat twee afzonderlijke chemicaliën op in zijn lichaam, hydrochinon en waterstofperoxide. Wanneer ze zich bedreigd voelen, vermengen de chemicaliën zich met een aantal speciale enzymen.

De warmte van deze reactie brengt de stinkende vloeistof tot bijna 100°C en produceert gas dat de uitstoot aandrijft. De bombardeerkever kan tot ier keer zijn lichaamslengte spuiten. De veroorzaakte schade kan dodelijk zijn voor aanvallende insecten en kleine wezens en is pijnlijk voor de menselijke huid.


1. Stinkdier

Stinkdier
Stinkdier

Vanwege hun gebrek aan snelheid proberen stinkdieren hun aanvallers niet te ontlopen. In plaats daarvan vertrouwen ze op hun ranzige spray voor bescherming. De penetrante vloeistof is een mix van zwavelhoudende chemicaliën die ze nauwkeurig kunnen spuiten bij bedreigingen.

Het lukt ze om de vloeistof tot 3 meter afstand te spuiten, waarbij de vieze geur tot op 1.500 meter afstand te ruiken is. Ze zijn er zuinig op omdat ze slechts ongeveer 15cc van de chemicaliën in hun lichaam dragen. Dit is genoeg voor ongeveer 5-8 sprays en het kan een week duren om de voorraad aan te vullen.


Top 10 meest stinkende dieren ter wereld

  1. Stinkdier
  2. Grote bombardeerkever
  3. Wolverine
  4. Stinkende boomwants
  5. Muskusos
  6. Tasmaanse Duivel
  7. Kleine miereneter
  8. Gestreepte bunzing
  9. Hoatzin
  10. Duizendpoot

Geef een reactie