, , , , , , , ,

Gelukkigste kinderen van de wereld wonen in Nederland

Gelukkigste kinderen van de wereld wonen in Nederland

Gelukkigste kinderen van de wereld wonen in Nederland

Kinderen kunnen er ook heel weinig aan doen dat ze geboren worden. En als ze op deze planeet rondwandelen is het wel zo aardig dat ze dezelfde kansen krijgen. Unicef heeft voor ons uitgezocht hoe het zit met het verschil in kansen in landen tussen arme en rijke kinderen. Maakt het veel uit of je in een arm of rijk gezin woont als het gaat om gezondheid, geluk en opleiding? Nou kijk zelf maar…

Gelukkigste kinderen van de wereld wonen in Nederland

Gelukkigste kinderen van de wereld wonen in Nederland

Gelukkigste kinderen van de wereld wonen in Nederland

 

“In all actions concerning children, whether undertaken by public or private social welfare institutions, courts of law, administrative authorities or legislative bodies, the best interests of the child shall be a primary consideration.”

– United Nations Convention on the Rights of the Child, 1989 (article 3)

 

Natuurlijk, de titel van dit artikel is juist, maar is niet de essentie van dit onderzoek. Beter had geweest: er is nauwelijks een verschil in ervaren geluk / tevredenheid met het leven tussen arme en rijke kinderen in Nederland. Maar die titel is te lang en niet echt aantrekkelijk.

Neder land doet het ronduit slecht waar het gaat om onderwijs. Er zit een groot gat tussen de kinderen die worden geboren in Blaricum en Spangen waar het gaat om opleiding. In zo’n achterstandsbuurt, of kansenwijk zo u wilt, alwaar de mensen met de laagste inkomens verblijven (opgeshokt zitten?), is het niet zo best gesteld met het onderwijs in het algemeen. Dit slaat terug op de kinderen die er opgroeien en dat is wel een puntje van aandacht als Nederland 30ste staat op een lijst van 33. Zelfs in de Verenigde Staten is dat gat tussen rijke en arme kinderen een stuk kleiner. Anderzijds zou dit kunnen worden verklaard dat grote groepen die emancipatieslag in Nederland al gemaakt hebben en dat mensen met lage inkomens en de bijbehorende armere kinderen grotendeels altijd die achterstand zullen houden. Zo scoren ook de Zweden, Duitsers, Denen, Belgen en IJslanders niet zo goed op die lijst opleiding.

Ook zou het zo kunnen zijn dat degenen die het al goed hebben, het beleid maken en wel centjes hebben, zich niet of nauwelijks meer kunnen voorstellen of bekommeren om de de opleiding van de kinderen van de ouders die het niet zo breed hebben. Het is een probleem van een kleine minderheid geworden en anders geef je toch gewoon die ouders de schuld (net of dat die kinderen daar ook maar iets aan kunnen doen of mee opschieten…).

Bron: Fairness for Children, A league table of inequality in child well-being in rich countries, UNICEF, Innocenti Report Card 13, Children in the Developed World

[table “” not found /]

Photo credit: RaGardner4 via Foter.com / CC BY-NC-ND

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie