Hoogste bergen van België – De top 10

0
Hoogste bergen van België
Torentje Signaal van Botrange met een platform op exact 700 meter boven Oostende peil

Hoogste bergen van België – De top 10

Waar Nederland al helemaal geen echte hoge bergen kent, is het in België net iets beter gesteld. Zo kun je er zelfs op sommige momenten langlaufen. Zie hier Belgisch hoogste heuvels en bergen.


Lees hier ->>> meer over België op deze website.


Top 10 – Hoogste bergen van België


10. Beerzelberg – 51 meter – Beerzel, provincie Antwerpen

Beerzelberg is een natuurpark dat grotendeels omgeven is door bebouwing en wegen. Er is een lijnvormige verbinding met andere groene domeinen. Dit zijn bijvoorbeeld het Pelgrimhof en Hof ter Speelbergen. Ten noorden van Beerzelberg liggen de Krankebossen.

Beerzelberg is in menig opzicht merkwaardig te noemen. Door de afwisseling van open plekken met gesloten bos is er een interessante en aantrekkelijke ecologische en recreatieve structuur aanwezig.

Zijn bekendheid dankt Beerzelberg mede aan het feit dat de huidige maximale heuvelhoogte 51,6 meter. Daarmee is het gebied officieel het hoogste punt van de provincie Antwerpen.

Bron: www.putter.natuurpuntdeputter.be/beerzelberg


9. Naamloos punt bij Golflaan – 142 meter – Sint-Genesius-Rode, provincie Vlaams-Brabant

De helling is bekend uit de Brabantse Pijl. Hierin moeste de renners in de lokale ronden enkele malen de berg beklimmen.


8. Hotondberg – 150 meter – Kluisbergen, provincie Oost-Vlaanderen

Deze heuvel ligt op de grens van Ronse en Zulzeke. Het is met 150 meter de hoogste heuvel in de Vlaamse Ardennen (Vlaamse deel). De helling is bekend uit de Omloop Het Volk en is hierin zeven maal opgenomen (1993-1997, 2006, 2007).

Van 1993-1997 en in 2006 is gesitueerd tussen de Oude Kwaremont en de Pottelberg. In 2007 is ze gesitueerd tussen de Oude Kwaremont en de Muur-Kapelmuur. In 2014 is de helling opgenomen in de E3 Prijs Harelbeke. De afdaling van de Hotondberg gebeurt meestal via de noordzijde (Hoogberg-Hotond).


7. Kemmelberg – 156 meter – Heuvelland, provincie West-Vlaanderen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de Kemmelberg een strategisch punt en werd door de strijdende partijen zwaar bevochten. De  Kemmelberg ligt op 1,5 km zuidwest van het dorp Kemmel ligt,


6. Naamloos punt nabij bois de Grand Leez – 175 meter – Perwijs, provincie Waals-Brabant

Het bois de Grand Leez ligt op 7 km van het centrum van Gembloux. Het bos wordt doorkruist door verschillende wandelroutes. Deze beginnen langs de weg van Grand-Leez naar Aische-en-Refail.


Zie hier de top 10 mooiste badplaatsen van België.


5. Naamloos punt nabij Stroevenboshoeve – 287,50 meter – Remersdaal, Voeren, provincie Limburg

Met 287,5 meter hoogte vormen het Strouvenbos en de Reesberg bij Hagelstein niet alleen de hoogste punten van Voeren, maar van heel Vlaanderen. De kern van Remersdaal zelf ligt in een zijdal van de Gulp.


4. Naamloos punt in Bois des Hauts Marais – 365 meter – L’Escaillère, Chimay, provincie Henegouwen

L’Escaillère is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van de Waalse stad Chimay. De plaats ligt in de Henegouwse Ardennen en heeft met 365 meter het hoogste punt van Henegouwen. L’Escaillère heeft ook enkele langlaufpistes.


Zie hier de Top 10 hoogste bergen in Turkije


3. Croix-Scaille – 505 meter – Gedinne, provincie Namen

De Croix-Scaille nabij Gedinne, op de Frans-Belgische grens in de Ardennen is het hoogste punt van de Belgische provincie Namen. Op het plateau staat de Tour du Millénaire, een 60 meter hoge uitkijktoren die er in 2001 werd opgericht.

De toren die grotendeels opgebouwd was in hout, werd in 2008 omwille van houtrot afgebroken en werd ondertussen vervangen door een vrijwel identieke metalen versie. Deze werd in 2012 geopend voor het publiek.


2. Baraque de Fraiture – 651 meter – Vielsalm, provincie Luxemburg

De Baraque de Fraiture ligt in het noorden van de provincie Luxemburg. Hiervan is het het hoogste punt is, vlak bij de provincie Luik, ten noordoosten van het stadje La Roche-en-Ardenne. De berg ligt op het grondgebied van de gemeente Vielsalm.

De skipistes zijn gemiddeld 20 dagen per jaar geopend.


Zie hier de Top 10 hoogste bergen in Turkije


1. Signal de Botrange – 694 meter – Weismes, provincie Luik

Het Signaal van Botrange in de Hoge Venen is met 694 meter boven het hoogste punt van België. TAW is de Tweede Algemene Waterpassing.

Hoogste bergen van België
Torentje Signaal van Botrange met een platform op exact 700 meter boven Oostende peil

In 1804 bouwde de Franse kolonel Tranchot een eerste houten toren voor landmeetkundige metingen. In 1899 is deze door de Duitsers vervangen door een houten toren van 30 m hoog. Dit om de grens met België te bewaken. De toren verdween in 1925 om in 1934 plaats te maken voor het huidige complex.


Zie hier de top 25 rijkste gemeenten van België.