Meest invloedrijke sciencefiction film is The Matrix (top 10 met film)

0
Meest invloedrijke sciencefiction film is The Matrix
Meest invloedrijke sciencefiction film is The Matrix

Meest invloedrijke sciencefiction film is The Matrix

Je moet er maar van houden: sciencefiction. Een dapper genre waar gespot wordt met de toekomst. Je moet maar lef hebben om de wereld van de toekomst in een filmscript weer te geven. Helemaal knap is het als je dan met je film ook nog een beetje een voorbeeld bet voor anderen. Hier dus de 10 meest invloedrijke sciencefiction films…

Meest invloedrijke sciencefiction film is The Matrix

10. Metropolis (1927)

Metropolis is een van origine Duitse sciencefictionfilm uit 1927, en de duurste film die in de jaren 20 werd geproduceerd. Het scenario werd in 1924 geschreven, maar de torenhoge kosten van de film – ruim 5 miljoen mark, omgerekend 16 miljoen euro anno 2008 – zorgden ervoor dat de opnames moesten worden uitgesteld tot er genoeg geldschieters gevonden waren.

https://youtu.be/Q0NzALRJifI

9. The War Of The Worlds (1953)

De film speelt zich in tegenstelling tot het boek niet af in het Engeland van begin 20e eeuw, maar in de Verenigde Staten gedurende de jaren 50 van de 20e eeuw. De film was de eerste van de tot nu toe vier verfilmingen van Wells’ boek, en wordt gezien als een van de beste sciencefiction films van de jaren 50.

8. Forbidden Planet (1956)

Forbidden Planet” bleek een trendsetter voor een nieuw filmgenre. Het is de eerste grote sciencefictionfilm die zich diep in het heelal op een onbekende planeet afspeelt. Ook was het de eerste film waarin een robot met een sterk uitgewerkt karakter voorkwam, evenwaardig met de overige hoofdpersonages in de film: Robby the Robot. Het pak van Robby was te duur voor slechts één film en zou later nog in andere films gebruikt worden.

7. 2001: A Space Odyssey (1968)

2001: A Space Odyssey is een sciencefictionboek en -speelfilm uit 1968, ontstaan uit een samenwerking tussen filmmaker Stanley Kubrick en schrijver/uitvinder Arthur C. Clarke. Beide zijn gebaseerd op The Sentinel, een kort verhaal van Clarke. Kubrick zocht contact met Clarke om samen een sciencefictionfilm te maken. Dit leverde een scenario op, dat de basis vormde voor zowel het boek van Clarke als de film van Kubrick. Beide werken behandelen thema’s als de menselijke evolutie, kunstmatige intelligentie, technologische ontwikkelingen, buitenaards leven en reïncarnatie.

6. Star Wars (1977)

De film is chronologisch het vierde deel uit de Star Warsserie, maar het is de eerst gemaakte Star Warsfilm. De film werd geregisseerd door George Lucas naar een eigen scenario. De officiële titel van de film was oorspronkelijk Star Wars.

5. Alien (1979)

De film werd geregisseerd door Ridley Scott, ook bekend van Blade Runner (1982). De film won een Oscar voor de speciale effecten, waaronder het buitenaardse wezen (de alien) dat werd ontworpen door de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger. In 2003 kwam er een Director’s cut in de bioscoop, met enkele extra scènes. De film was tevens het begin van een mediafranchise van inmiddels zeven films.

4. Blade Runner (1982)

Het verhaal is losjes gebaseerd op Do Androids Dream of Electric Sheep? van Philip K. Dick. De hoofdrol is voor Harrison Ford, met verder belangrijke rollen voor Rutger Hauer, Sean Young en Daryl Hannah. De muziek werd verzorgd door Vangelis.


Zie hier de top 10 beroemdste sciencefiction schrijvers aller tijden.


3. Tron (1982)

Het was een van de allereerste films die intensief gebruikmaakte van door computers gegenereerde beelden. De film is een productie van Walt Disney Pictures. De hoofdrol wordt vertolkt door Jeff Bridges. Tron was aanvankelijk geen groot succes, maar groeide (onder andere door diverse computerspellen) steeds meer uit tot een cultfilm.

2. The Terminator (1984)

The Terminator was een low-budget film, gemaakt met een budget van amper 6.5 miljoen dollar. De film werd echter een groot succes, en bracht wereldwijd meer dan 78 miljoen dollar op. De film kreeg bijna overal positieve reacties. Voor een B-film werd er volgens critici verbazend effectief geacteerd.
https://youtu.be/DPt5mRAKTkM

1. The Matrix (1999)

De “echte wereld” is in de toekomst, hoewel niemand weet welk jaar het is. Wat Morpheus wel weet is dat ergens in de 21e eeuw kunstmatige intelligentie werd uitgevonden die de macht van de mensheid uiteindelijk overnam. Mensen dienen nu als herbruikbare energiebron voor de machines. De Matrix is een illusie om hen onwetend en kalm te houden.

Geef een reactie