Onderzoek: de enorme voordelen van het eten van minder vlees
Lekker toch: zo’n heerlijk biefstukje en doe er eigenlijk nog maar één zo lang het nog kan. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford maken ons duidelijk dat het eten van minder vlees enorme gezondheids-, milieu- en economische voordelen heeft.
Hieronder de argumenten waarom je in de toekomst een goed stuk vlees beter kunt laten staan.
Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website…
De enorme voordelen van het eten van minder vlees
In het onderzoek worden voor het eerst gezondheid en emissie aan elkaar gelinkt. Het originele artikel kun je overigens nalezen in Proceedings of National Academy of Sciences.
Onze koetjes kalfjes en schaapjes stoppen de lucht vol met methaan gas en dat is 21 keer schadelijker dan CO2. Ons vlees-vreet-gedrag zorgt ook voor enorme ontbossing van de tropische regenwouden zodat er weer ruimt is voor het vee en het veevoer.
De onderzoekers hebben voor het jaar 2050 vier scenario’s opgesteld en bekeken wat dat met ons als mensheid doet.
1) We blijven doorgaan zoals we dat altijd gewend zijn
2) We gaan een stukje gezonder eten
3) We gaan op de vegetarische tour
4) We gaan compleet plantaardig
Wat blijkt? Hoe meer we richting scenario vier gaan, hoe groter de milieu- en gezondheidseffecten.
Iets gezonder scheelt al 5,1 miljoen doden op jaarbasis, vegetarisch (dus nog wel wat eitjes en zo) 7,3 miljoen levens en veganistisch zelfs 8,1 miljoen mensenlevens.
Zie hier: 42% van de consumenten zal vlees vervangen door plantaardig voedsel.
Als het gaat om foute gassen in de lucht gaat het volgens de Washington Post om het volgende:
“With the healthy diet that still contained some meat, global greenhouse gas emissions from the food sector only increased 7 percent by 2050, compared with an expectation of a 51 percent increase under business as usual. Again, the vegetarian and vegan diets had even sharper effects on emissions.”
Naast het ouder worden en de vermindering van de uitstoot van vieze luchtjes, zijn er ook enorme kosten te besparen op de gezondheidszorg. Bedragen kunnen dan oplopen tot 1000 miljard dollar jaarlijks.
De kans dat we ooit veel minder of geen vlees meer zullen gaan eten is natuurlijk niet zo groot. De belangen zijn veel te groot.
Vleesproducenten, de medische industrie, cultuur en het feit dat een stukje vlees ook gewoon lekker is, zal er voor zorgen dat we het vierde scenario wel op onze buik kunnen schrijven.
Maar dan nog: wij hebben het je gemeld en verteld: er zitten enorme voordelen aan het eten van minder vlees!
Bron: Marco Springmanna, H. Charles J. Godfraya, Mike Raynera en Peter Scarborougha, Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change, PNAS, 9 februari 2016