, ,

Over de Italiaanse notenlikeur, amaretto

Over de Italiaanse notenlikeur, amaretto

Over de Italiaanse notenlikeur, amaretto

Amaretto is een soort zoete Italiaanse likeur met amandelsmaak. Gewoonlijk wordt deze likeur gemaakt op basis van abrikozenpitten of amandelen.

Je kan amaretto herkennen van het grootste Italiaanse likeurmerk in dit segment: Disaronno.

Amaretto kan worden gebruikt in verschillende cocktails. Ook kan het puur of met ijs worden geserveerd en is ook een populair ingrediënt in desserts.


Lees hier ->>> meer over eten drinken op deze website.


De geschiedenis van amaretto

Amaretto is een zoete likeur met amandelsmaak uit Italië. Het wordt gemaakt op basis van abrikozenpitten of amandelen, die worden gemacereerd in alcohol en vervolgens op smaak gebracht met andere ingrediënten.

De exacte oorsprong van amaretto is onbekend, maar de drank zou dateren uit de jaren 1500. Volgens één legende werd het uitgevonden door een vrouw genaamd Caterina di Renzi die haar eigen recept gebruikte om een likeur te maken voor haar man.

Een ander verhaal beweert dat het werd gemaakt door een Italiaanse apotheker genaamd Angelo Moriondo die zijn brouwsel verkocht als een medicinaal tonicum.

Wat de oorsprong ook is, er bestaat weinig twijfel over het land van herkomst: Italië. Amaretto werd populair in Italië tijdens de Renaissance en verspreidde zich al snel naar andere Europese landen.

Tegenwoordig wordt het over de hele wereld gedronken en is het een van de meest populaire likeuren voor cocktails.


Hoe smaakt amaretto?

Amaretto heeft een zoete, amandelachtige smaak die vaak beschreven wordt als zijnde vergelijkbaar met marsepein. De likeur bestaande uit abrikozenpitten of amandelen, is het hoofdingrediënt dat Amaretto zijn karakteristieke smaak geeft. De smaak is vaak sterk en uniek.


Wanneer drink je amaretto?

Deze veelzijdige drank wordt voornamelijk in koudere seizoenen gedronken. De smaak is zacht, en je krijgt er een warm gevoel van. Deze likeur wordt dan ook vaak met de feestdagen gedronken, met kerst als beste gelegenheid.

Tevens is het ook leuk om een fles amaretto cadeau te doen. Denk aan Disaronno bijvoorbeeld. Dit merk heeft één van de meest unieke uitstralingen op het gebied van dranken.

Een vierkante fles met vierkante dop en gouden details is een fantastische toevoeging voor de feestelijke diners.

Sommige mensen zullen zeggen dat er geen verkeerd moment is om amaretto te drinken, maar anderen beweren dat de beste tijd om van deze zoete likeur met amandelsmaak te genieten de avond is.

Amaretto wordt immers vaak gebruikt in after-dinner drinks of als slaapmutsje. Natuurlijk zijn er ook andere momenten waarop amaretto kan worden gedronken. Als je overdag een opkikker nodig hebt, is een klein glaasje amaretto bij de koffie altijd een goede optie.


Recepten met amaretto

Er zijn veel recepten die gemaakt kunnen worden met amaretto. Deze zoete en nootachtige Italiaanse likeur is namelijk erg veelzijdig. Hier zijn een paar van onze favorieten:

Amaretto Sour: Een klassiek recept dat perfect is om ’s zomers van te nippen. Meng amaretto met citroensap en ijs en garneer met een kers.

Amaretto Fizz: Een verfrissende draai aan de klassieke gin fizz. Meng amaretto met club soda en een kneepje vers limoensap.

Amaretto Chocolade Cake: Een decadente chocoladecake is het gehele jaar door heerlijk. Voeg amaretto toe aan de cake en je weet zeker dat je zult slagen.

Deze combinatie is perfect voor elke speciale gelegenheid. De amaretto voegt een heerlijke amandelsmaak toe aan de rijke chocoladetaart.


Conclusie

Amaretto is een heerlijke Italiaanse likeur die op zichzelf of in verschillende cocktails kan worden gedronken.

Het heeft een unieke amandelsmaak die het onderscheidt van andere dranken, en het is perfect om van te nippen op een koude winteravond. Als je op zoek bent naar iets anders om te drinken, probeer amaretto dan eens. Je zult niet teleurgesteld zijn.


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie