, ,

Senioren herkennen eigen fouten minder zegt onderzoek

Senioren herkennen eigen fouten minder zegt onderzoek

Senioren herkennen eigen fouten minder

Het mooiste bewijs van het bovenstaande is wel de huidige president van de Verenigde Staten, mr. Agent Orange. Lees meer over de 60-plussers en het maken van fouten.


Lees hier->>> meer grappige en aardige artikelen over onze hersenen op deze website…


Senioren herkennen eigen fouten minder


De kern van de zaak is dat de oudjes er ook niets aan kunnen doen. Het zijn natuurlijk weer die verdomde hersenen.

Om te kijken of de oudjes minder snel hun fouten herkennen dan de jong volwassenen, vroegen onderzoekers jongere (<30 jaar) en oudere (60-80 jaar) gezonde volwassenen naar een computerscherm te kijken.

Zo mochten ze bijvoorbeeld maar naar één kant van het scherm kijken en ze moesten de verleiding weerstaan om naar de andere kant van het scherm te kijken, als daar iets verscheen.

Na het zien van het beeldscherm moesten de deelnemers aangeven of ze een fout hadden gemaakt en de mate van zekerheid aangeven of ze fout hadden gemaakt.

De jongere deelnemers gaven 75 procent van de gevallen het juiste antwoord en de ouderen scoorden 63 procent.

Maakten de mensen een fout, dan is er een pupilverwijding te meten. Bij mensen en de meeste dieren verwijden de pupillen wanneer er iets onverwachts gebeurt.

Pupilverwijding wordt onder andere geassocieerd met verrassing, angst en opwinding. Pupilverwijding komt ook voor als mensen denken dat ze een fout hebben gemaakt en dat is waar onderzoekers naar op zoek waren.


Wat de wetenschappers opmerkten is dat de senioren een verminderd vermogen hebben om een ​​fout te herkennen wanneer ze er een gemaakt hebben.


Bij de wat jongeren mensen verwijdden de pupillen van aanzienlijk bij het maken van een fout. Ook als ze onbewust een fout maakten, verwijdde de pupillen. Wel wat minder, maar toch.

Oudere volwassenen vertoonden ook verwijdde pupillen wanneer ze een fouten maakte die ze zelf herkenden. Maar toen ze een fout maakten die ze niet herkende verwijdden  hun pupillen niet.

Onderzoekers interpreteren dit als een teken van verminderd zelfbewustzijn. Met andere woorden, oudere mensen realiseren zich minder snel wanneer ze een fout maken, terwijl jongere volwassenen op zijn minst een vermoeden hebben dat ze een fout hebben gemaakt.


Zie hier: hoe een optimale hersengezondheid te behouden?


Bron en meer informatie: J.R. Wessel,K.A. Dolan en A Hollingworth: A blunted phasic autonomic response to errors indexes age-related deficits in error awareness in Neurobiology of Aging, 26 juni 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie