, , , , ,

Top 10 beroemdste schilderijen van Leonardo da Vinci

Top 10 beroemdste schilderijen van Leonardo da Vinci

Top 10 beroemdste schilderijen van Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (Vinci, 15 april 1452 – Amboise, 2 mei 1519) was een architect, uitvinder, ingenieur en filosoof.  Maar ook was hij natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist.

Dit in de tijd van de Florentijnse Republiek, tijdens de Italiaanse renaissance. Hij is het schoolvoorbeeld van het renaissance-ideaal van de homo universalis en als genie. Hier zijn 10 beroemdste schilderijen.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…Top 10 beroemdste schilderijen van Leonardo da Vinci


10. De dame met de hermelijn

"<yoastmark

Dit schilderij is de publiekstrekker van het Czartoryski Museum te Krakau, Polen.

Op het schilderij van ca 1490 staat Cecilia Gallerani afgebeeld. Dit is de zestienjarige minnares van hertog Ludovico Sforza. Het schilderij is een van de vier vrouwenportretten van da Vinci’s hand.

De andere drie zijn de Mona Lisa, het portret van Ginevra de’Benci en het portret van Lucrezia Crivelli (de laatste minnares van Sforza), genaamd La Belle Ferronière.

Da Vinci’s portret van Cecilia vertoont zich wegdraaiende van de toeschouwer een intrigerende glimlach. Zeis van een bijzondere sensualiteit.

Zij streelt een wit marterachtig dier dat met zijn klauwen in haar mouw slaat. Hierin kan men een verborgen seksuele verwijzing zien


9. Maria met kind en Sint-Anna

Maria met kind en Sint-Anna - Leonardo da Vinci

Maria met kind en Sint-Anna – Leonardo da Vinci

Sant’Anna, la Vergine e il Bambino con l’agnellino, gaat ook door het leven als  Anna te Drieën getiteld. Het is geschilderd tussen 1501 en 1519, olieverf op populierenhout, 168 x 130 centimeter groot.

Dit is een afbeelding van Maria die op schoot zit bij haar moeder Sint Anna. Ondertussen speelt het Jezus-kind met een offerlam. Het werk bevindt zich thans in de collectie van het Louvre te Parijs


8. Johannes de Doper

Johannes de Doper - Leonardo da Vinci

Johannes de Doper – Leonardo da Vinci

Het schilderij Johannes de Doper is een olieverfschilderij. Het is geschilderd tussen 1513 en 1516, toen de hoog-renaissance overging in het maniërisme. Aangenomen wordt dat dit zijn laatste schilderij was. Het wordt tentoongesteld in het Louvre te Parijs.

Het schilderij beeldt Johannes de Doper in eenzaamheid af. Johannes is gekleed in dierenvellen. Hij heeft krullend haar, en lacht op een raadselachtige wijze die doet denken aan Da Vinci’s Mona Lisa.

In zijn linkerhand houdt hij een rieten kruis vast. Dit terwijl zijn rechterhand naar de hemel wijst. Men denkt dat het kruis en de huiden later zijn toegevoegd door een andere schilder.

Sommigen voeren aan dat de verschijning van Johannes androgyn of hermafrodiet is. Dit is een theorie die wordt gesteund door een schets van Da Vinci.


7. Madonna met de anjer

Madonna met de anjer - Leonardo da Vinci

Madonna met de anjer – Leonardo da Vinci

De Madonna met de anjer is een olieverfschilderij en is geschilderd in 1475. Het wordt sinds 1889 permanent tentoongesteld in de Alte Pinakothek te München.

Het centrale motief is de jonge maagd Maria met haar naakte baby Christus op haar schoot. Maria zit en draagt kostbare kleding en juwelen. Met haar linkerhand houdt ze een anjer vast.  Dit wordt geïnterpreteerd als een symbool van genezing.


6. De Maagd op de Rotsen of Madonna in de Grot (Louvre)

Maagd op de rotsen - beroemdste schilderijen van Leonardo da Vinci

Maagd op de rotsen – Leonardo da Vinci

Dit schilderij toont Maria die in een grot zit met Jezus, Johannes en de aartsengel Uriël. Van het stuk bestaan twee en mogelijk drie versies.

De oudste versie is vervaardigd tussen 1483 en 1486 in Milaan. In het Louvre, hangt de jongste versie die ontstond tussen 1491 en 1508. De laatste is te bezichtigen in de Londense National Gallery.


5. De Maagd op de Rotsen of Madonna in de Grot (Londen)

De Maagd op de Rotsen of Madonna in de Grot - Leonardo da Vinci

De Maagd op de Rotsen of Madonna in de Grot – Leonardo da Vinci


4. De doop van Christus

De doop van Christus = Andrea del Verrocchio and Leonardo da Vinci

De doop van Christus = Andrea del Verrocchio and Leonardo da Vinci


Top 10 beroemdste schilderijen van Leonardo da Vinci


3. Aanbidding door de Wijzen

Aanbidding door de Wijzen - beroemdste schilderijen van Leonardo da Vinci

Aanbidding door de Wijzen – Leonardo da Vinci

De Aanbidding der Wijzen is een onvoltooid schilderij van Leonardo da Vinci uit 1481.

De drie Wijzen in adoratie rond het kindje Jezus. Het is geschilderd in opdracht van de augustijner monniken te Florence. Omdat Da Vinci in 1482 naar Milaan vertrok heeft hij het nooit afgemaakt. Sinds 1670 hangt het werk in het Uffizi te Florence.

Bijzonder aan dit schilderij is de gelijkwaardige opstelling van de Drie Wijzen in symmetrie. Dit rond Maria met kind. Voordien werden zij altijd op een rijtje afgebeeld.


2. Het Laatste Avondmaal

Het Laatste Avondmaal

Het Laatste Avondmaal

Het is een afbeelding van een scène uit het Laatste Avondmaal van Jezus. Dit zoals beschreven in de Bijbel en het is gebaseerd op Johannes 13:21-26. Hierin kondigt Jezus aan dat een van zijn twaalf discipelen hem zal verraden.

Het fresco is wereldwijd bekend en de opstelling is een iconografisch model. Omdat het niet kan worden verplaatst is het nooit in particulier bezit geweest.


1. Mona Lisa

beroemdste schilderijen van Leonardo da Vinci - Mona Lisa

Mona Lisa – Leonardo da Vinci

Da Vinci schilderde De Mona Lisa of La Gioconda waarschijnlijk tussen 1503 en 1506. Het hangt nu in Musée du Louvre. De gebruikte techniek is olieverf op paneel (populierenhout). Het is het portret van een dame, waarschijnlijk Lisa Gherardini of voluit Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari.

Dit is de derde echtgenote van Francesco del Giocondo, die waarschijnlijk de opdracht gaf voor het schilderij. Het is een van de weinige werken waarvan men zeker is dat het van de hand van Leonardo zelf is.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie