Top 10 Beroemdste schilderijen uit de renaissance

0
Top 10 Beroemdste schilderijen uit de renaissance
Top 10 Beroemdste schilderijen uit de renaissance

Top 10 Beroemdste schilderijen uit de renaissance

Daar was ie dan eindelijk: de renaissance. Na een periode van verval, de middeleeuwen, breekt een nieuwe gouden eeuw was aan. Het is niets minder dan een wedergeboorte van de verworvenheden van de klassieke oudheid. En we gaan schilderen, heel mooi schilderen! Lees en kijk meer…


Lees en leer hier ->>> meer over kunst op deze website…


Top 10 Beroemdste schilderijen uit de renaissance
Top 10 Beroemdste schilderijen uit de renaissance

Top 10 Beroemdste schilderijen uit de renaissance


10. De Geboorte van Venus – Sandro Botticelli

Sandro Botticelli - De Geboorte van Venus
Sandro Botticelli – De Geboorte van Venus

Zie hier ->>> de tien beroemdste werken van Botticelli op deze website.

De Geboorte van Venus beeldt de godin Venus uit die oprijst uit de zee als een volgroeide vrouw. Dit zoals deze beschreven wordt in de Griekse mythologie. De naam van het werk is echter niet helemaal in overeenkomst met de gebeurtenis die erop staat afgebeeld. Venus is volgens de legende namelijk uit het zeeschuim zou zijn geboren. Deze afbeelding toont echter haar aankomst in Cyprus, staande op een schelp. Er zijn ook verschillende verwijzingen naar Ovidius’ Metamorphosen en Fasti en naar Angelo Poliziano’s “Verzen”.

Dit schilderij werd in opdracht van Lorenzo de’ Medici gemaakt voor Lorenzo di Pierfrancesco de’ Medici’s Villa di Castello, rond 1483 of vroeger.


9. Maria Hemelvaart – Titiaan

Titiaan - Maria Hemelvaart
Titiaan – Maria Hemelvaart

Maria Hemelvaart is een schilderij, uitgevoerd in olieverf, van de hand van de Italiaanse kunstschilder Titiaan, gemaakt in 1516–1518.

Het hangt boven het hoofdaltaar in de Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari, een kerk in Venetië. Het is 690 cm x 360 cm groot.

Zie hier ->>> de beroemdste werken van Titiaan op deze website.


8. La Primavera – Botticelli

Botticelli - La Primavera
Botticelli – La Primavera

Zie hier ->>> de tien beroemdste werken van Botticelli op deze website.

Het is geschilderd in diens typische, heldere stijl met scherpe contouren en sierlijke vormen. Botticelli schilderde verfijnde, haast precieuze, bevallige en bijna gewichtloze gestalten die uit de klassieke mythologie komen. Het schilderij is een voorbeeld van profane/wereldlijke kunst.

Het betekent De Lente. Het schilderij hangt in zaal 10 van het museum Uffizi in Florence. Het is in circa 1477 geschilderd.  Het is vrijwel zeker besteld als geschenk door Lorenzo de Medici ‘Il Magnifico’, voor zijn achterneef Lorenzo di Pierfrancesco de’ Medici. Het schilderij is halverwege de 19de eeuw voor het eerst voor het grote publiek ten toon gesteld.


7. Sixtijnse Madonna – Rafaël

Rafaël - Sixtijnse Madonna
Rafaël – Sixtijnse Madonna

De Sixtijnse Madonna is voltooid in 1513 of 1514. Het toont een klassieke in het rood en blauw geklede Madonna met het Christuskind, geflankeerd door heilige Sixtus en de heilige Barbara. Het werk bevindt zich sinds 1754 in de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. Het geldt als een van de beroemdste schilderijen van de Italiaanse Renaissance, mede door de iconische afbeelding van de twee engeltjes aan de onderkant.


6. Het laatste oordeel – Michelangelo

Michelangelo - Het laatste oordeel
Michelangelo – Het laatste oordeel

Het laatste oordeel is een fresco in de Sixtijnse Kapel bij de Vaticaanse musea in Vaticaanstad in Rome.

In 1535 werd Michelangelo benaderd voor een schilderopdracht in de kapel. De muur achter het altaar moest beschilderd worden met een afbeelding van het Laatste Oordeel.

Het fresco werd in 1541 voltooid.


Top 5 Beroemdste schilderijen uit de renaissance


5. De bekering van Paulus – Caravaggio

Caravaggio - De bekering van Paulus
Caravaggio – De bekering van Paulus

Caravaggio schilderde ter decoratie van de Cerasi-kapel in de Santa Maria del Popol in 1601 De bekering van Paulus en De kruisiging van Petrus. Deze werken zijn nog op hun oorspronkelijke plaats te bewonderen.

Zie hier ->>> de 10 beroemdste schilderijen van Caravaggio


4. De school van Athene – Rafaël

Beroemdste schilderijen uit de renaissance - Rafaël - De school van Athene
Rafaël – De school van Athene

Scuola di Atene is een fresco en het toont onder andere de filosofen Plato, Aristoteles en Socrates.

De fresco werd geschilderd tussen 1509 en 1510 voor de appartementen van paus Julius II in het Apostolisch Paleis in het Vaticaan. De schildering bevindt zich in de zaal Stanza della Segnatura. Dit was de eerste van de kamers die moest worden ingericht, en De school van Athene is het tweede daar voltooide schilderij, na het Dispuut over het Heilige Sacrament, op de tegenoverliggende muur.


Top 3 Beroemdste schilderijen uit de renaissance


3. De schepping van Adam – Michelangelo

Beroemdste schilderijen uit de renaissance - Michelangelo - De schepping van Adam
Michelangelo – De schepping van Adam

De schepping van Adam is een onderdeel van het fresco op het gewelf van de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad geschilderd rond 1511.

Het werk is de uitbeelding van het Bijbelse verhaal uit het boek Genesis waarin God de Vader leven blaast in Adam. Van de fresco’s naar Genesis in de Sixtijnse Kapel is het chronologisch in het verhaal de vierde afbeelding. Michelangelo werkte deze fresco als een van de laatste in de reeks af. Het werk meet 4,8 bij 2,3 meter.


2. Mona Lisa – Leonardo Da Vinci

Leonardo da Vinci - Mona Lisa
Leonardo da Vinci – Mona Lisa

Mona Lisa, ook La Gioconda genoemd is de titel van een waarschijnlijk tussen 1503 en 1506 geschilderd werk van Leonardo da Vinci. Het schilderij hangt in Musée du Louvre in Parijs.

De gebruikte techniek is olieverf op paneel (populierenhout). Het is het portret van een dame, waarschijnlijk Lisa Gherardini of voluit Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari, de derde echtgenote van Francesco del Giocondo, die waarschijnlijk de opdracht gaf voor het schilderij. Het is een van de weinige werken waarvan men zeker is dat het van de hand van Leonardo zelf is.


1. Het laatste avondmaal – Leonardo Da Vinci

Beroemdste schilderijen uit de renaissance - Leonardo da Vinci - Hert laatste avondmaal
Leonardo da Vinci – Hert laatste avondmaal

Il Cenacolo of L’Ultima Cena is een muurschildering geschilderd door Leonardo da Vinci in opdracht van hertog Ludovico Sforza in de refter van het Santa Maria delle Grazie, een dominicaner klooster in Milaan.

Het is een afbeelding van een scène uit het Laatste Avondmaal van Jezus zoals beschreven in de Bijbel en het is gebaseerd op Johannes 13:21-26 waarin Jezus aankondigt dat een van zijn twaalf discipelen hem zal verraden. Het schilderij is wereldwijd bekend en de opstelling is een iconografisch model. Omdat het niet kan worden verplaatst is het nooit in particulier bezit geweest.


Geef een reactie