, ,

Top 10 beste films gebaseerd op en boek

Beste films gebaseerd op en boek

Beste films gebaseerd op en boek

Lees ik het boek of kijk ik de film? Ons advies: doe gewoon het gewoon alle twee. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over film op deze website…


Top 10 – beste films gebaseerd op en boek


10) Dr. Zhivago (1965)

Doctor Zhivago is een Amerikaanse film geregisseerd door David Lean. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Boris Pasternak. Het verhaal begint met de begrafenis van Yuri’s vader, Andrei Andreiovitsj Zhivago. De jonge Yuri is voortaan wees en kan bij de Gromeko’s intrekken. Hij studeert geneeskunde en wordt arts. Hij trouwt met Tonia Gromeko en ze krijgen samen een zoontje. Maar Yuri wordt als arts gerekruteerd voor de oorlog en aan het front ontmoet hij de beeldschone Lara Antipova. Al gauw hebben ze meer dan een vriendschapsrelatie.


9) Persepolis (2007)

Persepolis is een Franse animatiefilm uit 2007 gebaseerd op de autobiografische strip met dezelfde naam. Het verhaal gaat over de in Parijs wonende Marjane Satrapi haar jeugd in Iran – eerst in relatieve vrijheid onder de sjah, dan steeds verder onderdrukt na de islamitische revolutie. Als tiener wordt ze door haar ouders naar Europa gestuurd, maar in de Westerse cultuur kan ze evenmin aarden.

De productie werd genomineerd voor onder meer een Oscar, een Golden Globe en een BAFTA Award. Het won vijftien andere filmprijzen, waaronder de juryprijs op het Filmfestival van Cannes, twee Césars en zowel de Moviezone Award als de publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam.


8) Forrest Gump (1994)

Forrest Gump is de titel van een boek van Winston Groom uit 1985. Het is ook de naam van Amerikaanse geregisseerd door Robert Zemeckis. De film haalde dertien Oscarnominaties binnen, waarvan hij er zes won, onder andere voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Acteur (voor Tom Hanks).


Zie hier de Top 10 beste documentaires 2021: IMDb & Rotten Tomatoes.


7) Sense and Sensibility (1995)

Sense and Sensibility is een Britse dramafilm uit 1995, geregisseerd door Ang Lee. Het scenario is geschreven door Emma Thompson, gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1811 van Jane Austen.


6) The Remains of the Day (1993)

The Remains of the Day is een Brits-Amerikaanse dramafilm onder regie van James Ivory. Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1989 van de Japans-Britse auteur Kazuo Ishiguro. De film werd genomineerd voor acht Oscars.

Een gepensioneerd Amerikaans Congreslid koopt in 1958 het Britse landgoed Darlington Hall op. Hij behoudt de butler James Stevens. Wanneer Stevens een brief ontvangt van de voormalige dienstbode Sally Kenton, besluit hij haar op te zoeken. Hij wil haar overtuigen om opnieuw in dienst te gaan op Darlington Hall. Via flashbacks zien we hoe de vriendschap tussen Stevens en Kenton is ontstaan, en welke belangrijke politieke zaken zich op het landgoed vroeger hebben afgespeeld toen butler Stevens in dienst was bij Lord Darlington.


5) The Wizard of Oz (1939)

The Wizard of Oz is een Amerikaanse musical/fantasyfilm gebaseerd op het beroemde gelijknamige boek van L. Frank Baum. De film is geregisseerd door Victor Fleming. Hoofdrollen worden vertolkt door Judy Garland, Ray Bolger, Jack Haley, Bert Lahr en Frank Morgan. De film is een productie van Metro-Goldwyn-Mayer.

Wanneer een buurvrouw Dorothy’s hond Toto probeert in te laten slapen, neemt ze hem mee en rent ze weg. Ze worden echter opgepakt door een tornado die hen meeneemt naar het magische land van Oz.


4) The Color Purple (1985)

The Color Purple is een Amerikaanse dramafilm van Steven Spielberg. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alice Walker, dat met de Pulitzer-prijs bekroond is. De film werd genomineerd voor elf Oscars, maar verzilverde hier geen van. Whoopi Goldberg won wel een Golden Globe voor haar hoofdrol.

Celie is jarenlang misbruikt door haar stiefvader en heeft op jeugdige leeftijd zelf al twee kinderen op de wereld gezet, die ze allebei heeft moeten afstaan. Haar grote droom is natuurlijk om haar kinderen, die in Afrika zouden wonen, terug te zien. Als ze veertien is, wordt ze uitgehuwelijkt aan Albert, die haar als een slaaf ziet en alleen maar misbruik van haar maakt. Alberts maîtresse, Shug Avery, zorgt er samen met Sofia voor dat Celie zich tegen hem kan verweren.


3) Little Women (2019)

Little Women is een Amerikaans kostuumdrama onder regie van Greta Gerwig, naar het gelijknamig boek uit 1868 van Louisa May Alcott.

Het tijdloze en nog altijd actuele verhaal van Little Women gaat over het leven van de zussen March. Deze vier jonge vrouwen zijn allen vastberaden om hun leven op hun eigen manier te leven en hun dromen na te streven.


2) To Kill a Mockingbird (1962)

To Kill a Mockingbird is een roman uit 1960 van de Amerikaanse schrijfster Harper Lee.

Atticus Finch is een advocaat in een dorp in Alabama in de jaren 30. Hij neemt de verdediging op zich van een zwarte man, die ervan wordt beschuldigd dat hij een blanke vrouw heeft verkracht. De racistische dorpelingen willen de advocaat op andere gedachten brengen, maar hij besluit toch door te zetten.


1) The Godfather (1972, 1974)

The Godfather-films zij een Amerikaanse speelfilms van regisseur Francis Ford Coppola. De films zijn gebaseerd op het gelijknamige boek van Mario Puzo (tevens medeverantwoordelijk voor het scenario). Hoofdrollen worden gespeeld door onder anderen Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, James Caan en Diane Keaton.

De eerste The Godfather is één van de beste films aller tijden. De American Film Institute plaatste hem bijvoorbeeld in 1998 in de lijst van beste Amerikaanse films aller tijden op de derde plaats.

Meer info: www.godfather.fandom.com/wiki/The_Godfather