De Portugezen kunnen gewoon aardig voetballen en dat hebben ze in de loop der jaren ook wel bewezen. Lees meer…

Deco

Deco

De beslissing van Brazilië om de in Sao Bernardo do Campo geboren Deco niet op te nemen in de selectie, bleek goed voor Portugal te zijn. De kleine middenvelder werd al snel één van de belangrijkste spelers van het nationale team na zijn debuut in 2003.

Hij verwierf het Portugese staatsburgerschap door vijf jaar in het land door te brengen met Porto.

Daar hielp hij het team aan drie landstitels, drie bekers, een UEFA Cup en de Champions League, waar hij in de finale van de laatste werd verkozen tot man van de wedstrijd.

Zie hier Pelé is de beste: top 100 beste Braziliaanse voetballers aller tijden.

9. Nene (1971-84, 66 interlands, 22 goals)

Tamagnini Manuel Gomes Batista
Leça da Palmeira, 20 november 1949 –

Nene

Nene

Zijn hele 18-jarige carrière bracht Nene bij Benfica door. Hij maakte 263 doelpunten voor de club, won 11 landstitels en acht bekers.

Hij eindigde ook twee keer als topscorer van de competitie en is in 1971 uitgeroepen tot Portugees voetballer van het jaar.

Zie hier de Top 25 nationale teams met meeste doelpunten op de Wereldkampioenschappen.

8. Fernando Chalana (1976-88, 27 interlands, twee goals)

Fernando Albino de Sousa Chalana
Barreiro, 10 februari 1959

Fernando Chalana

Als zijn carrière niet door zoveel blessures was verwoest, had Fernando Chalana nog hoger op deze lijst kunnen staan. Chalana’s relatief lage aantal van 27 interlands, als linksbuiten, doet zijn talent geen recht.

Chalana, bijgenaamd ‘het kleine genie’, slaagde erin zijn vaardigheden te demonstreren op de Europese kampioenschappen van 1984 in Frankrijk, waar hij de halve finale bereikte voordat Portugal werd uitgeschakeld door de gastheren en de uiteindelijke winnaars.

Het grootste deel van zijn clubcarrière bracht hij door bij Benfica, waar hij zes landstitels en drie bekers won, voordat hij in Frankrijk nog twee landstitels en twee bekers won met Bordeaux. In 1976 als in 1984 is hij uitgeroepen tot Portugees voetballer van het jaar.

Zie hier de beste Franse voetballer aller tijden – De Top 50 met beeld.

7. Paulo Futre (1983-95, 41 interlands, zes goals)

Paulo Jorge dos Santos Futre
Montijo, 28 februari 1966

Paulo Futre met de Copa del Rey

Futre is de jongste speler in de geschiedenis van Portugal toen elftal ooit. Hij zijn debuut in 1983, hij was slechts 17 jaar en 204 dagen oud. Hij was ook de wedstrijd in de winnende Europa Cup-finale voor Porto,

Zijn beste voetbal speelde hij ongetwijfeld bij Atlético Madrid, waar hij twee jaar op rij de Spaanse beker won.

Zie hier de Top 20 beste Argentijnse voetballers aller tijden.

6. Rui Costa (1993-2004, 94 interlands, 26 goals)

Rui Manuel César Costa
Lissabon, 29 maart 1972

Italië vs Portugal (Milaan, 1993) - Rui Costa en Dino Baggio

Italië vs Portugal (Milaan, 1993) – Rui Costa en Dino Baggio

De aanvallende middenvelder Costa stond bekend om het spelen van eye-of-the-needle passes die zelfs de beruchte Italiaanse verdediging van die tijd splijten.

Hij won met Fiorentina in vijf jaar tijd aan twee Coppa Italia-titels. Later stapte hij over naar AC Milan, waar hij nog een Coppa Italia, de Serie A-titel en de Champions League won.

Zijn 94 internationale optredens omvatten een WK en drie Europese kampioenschappen, waarbij Portugal de kwartfinales, halve finales en finale bereikte.

Zie hier de top 20 Beste Italiaanse voetballers aller tijden met beeld.

5. Mario Coluna (1955-68, 57 goals, acht goals)

Mário Esteves Coluna
Magude, 6 augustus 1935 – Maputo, 25 februari 2014

Coluna pakt Cruijff bij de nek tijdens de halve finale Europacup I Ajax - Benfica.

Coluna pakt Cruijff bij de nek tijdens de halve finale Europacup I Ajax – Benfica.

Mario Coluna was een spil van de gouden tijdperken voor zowel Benfica en Portugal samen met Eusebio. Onder zijn leiding boekte Portugal de beste prestatie ooit op een WK, waarmee het team in 1966 derde werd.

Tijdens zijn 16 jaar bij Benfica speelde Coluna 525 wedstrijden en verzamelde maar liefst 10 landstitels, zeven bekers en twee Europacups.

Zie hier de Top 10 voetballers met de meeste interlands aller tijden.

4. Fernando Peyroteo (1938-49, 20 interlands, 14 goals)

Fernando Baptista de Seixas Peyroteo de Vasconcelos
Humpata, Angola, 10 maart 1918 – Lissabon, 28 november 1978

Peyroteo in 1945

Hij is misschien niet de meest bekende naam op deze lijst, maar Fernando Peyroteo is beste doelpuntenmaker is die het voetbal ooit heeft gezien.

Hij vond 331 keer het net in slechts 197 wedstrijden voor Sporting, wat hem scorings-ratio van 1,68 oplevert, de hoogste in de geschiedenis van het voetbal.

Zijn mooiste momentwas tegen Leca in 1942, toen hij negen keer scoorde in één wedstrijd.

3. Luis Figo (1991-2006, 127 interlands, 32 goals)

Luís Filipe Madeira Caeiro Figo
Lissabon, 4 november 1972

Luis Figo in 2017

Figo, de leider van de tweede gouden generatie van Portugal, behoort tot de beste van een enorm getalenteerde generatie spelers.

Hij werd een Galactico bij Real Madrid na een zeer controversiële transfer van Barcelona. In de loop van zijn tijd bij de twee Spaanse giganten won Figo vier La Liga-titels, twee Copa del Reys, de Cup Winners’ Cup en de Champions League.

Hij voegde vier opeenvolgende landstitels toe in Italië met Inter Milan, evenals een Coppa Italia-succes toen hij zijn illustere carrière in het San Siro afsloot.

Hij ontving de prestigieuze Ballon d’Or in 2000 en is in 2001 uitgeroepen tot FIFA Wereldspeler van het Jaar, terwijl hij ook zes keer is uitgeroepen tot Portugees voetballer van het jaar, allemaal achter elkaar tussen 1995 en 2000.

Zie hier de top 10 landen met de meeste Gouden Bal winnaars ooit (Ballon d’Or).

Zie hier de Top 25 teams met meeste spelerswaarde tijdens WK 2022 in Qatar.

2. Eusébio (1961-73, 64 interlands, 41 goals)

Eusébio da Silva Ferreira
Lourenço Marques, 25 januari 1942 – Lissabon, 5 januari 2014

Eusébio in 1972

De man die zo lang is beschouwd als de onbetwiste koning van het Portugese voetbal, mist de eerste plaats maar net. Eusebio staat niet alleen qua kwaliteit boven de meeste van zijn landgenoten, maar hij is ook één van de beste spelers aller tijden.

‘The Black Panther’ bezat een ongelooflijke snelheid en techniek. Hij scoorde een ongelooflijke 749 keer in 743 wedstrijden op clubniveau, terwijl hij ook 41 keer uit 64 wist te scoren voor Portugal, waarmee hij de op twee na hoogste topscorer van het nationale team is.

1. Cristiano Ronaldo (2003-heden, 205 interlands, 128 goals)

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro
Funchal, 5 februari 1985

Cristiano Ronaldo

Er is wel een speler van enorme kwaliteit nodig om Eusebio van zijn troon te stoten, maar Cristiano Ronaldo verdient het. Ronaldo is bijvoorbeeld al de doelpuntenmaker aller tijden van Portugal.

Ronaldo was ooit de duurste speler ter wereld, speelde Manchester United voordat hij voor 80 miljoen pond naar Real Madrid verhuisde.

Hij won drie Premier League-titels, een FA Cup, twee League Cups en een Champions League op Old Trafford, terwijl hij in het Bernabeu twee La Liga-titels, twee Copa del Reys en drie keer Champions League won.

1. Cristiano Ronaldo (2003-heden, 189 interlands, 117 goals)
  2. Eusebio (1961-73, 64 interlands, 41 goals)