Top 10 boeken die het meeste controverse veroorzaakten aller tijden

0
George Orwell -
George Orwell - "1984" - Top 10 boeken die het meeste controverse veroorzaakten aller tijden

Boeken die het meeste controverse veroorzaakten aller tijden

Dit zijn de boeken die aanleiding hebben gegeven tot protesten en boekverbranding. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over literatuur op deze website…


Top 10 boeken die het meeste controverse veroorzaakten aller tijden

Bron: www.thelistwire.usatoday.com


Henry Miller – “Tropic of Cancer”

Het bereik van Miller’s “Tropic of Cancer” overspande de Atlantische Oceaan en veroorzaakte voor het eerst controverse in Frankrijk, waar het boek in 1934 werd gepubliceerd.

De Amerikaanse douane verbood het boek om in Amerika, waardoor lezers in de verleiding kwamen om binnengesmokkelde versies te lezen of illegale kopieën.

Beide leidden tot gevangenisstraf voor verschillende overtreders. Het boek is uiteindelijk in 1961 in Amerika gedrukt en er was weinig mening over de grafische inhoud en vrouwenhaat: meer dan 60 obsceniteitszaken in meer dan 21 staten.


George Orwell – “1984”

Hoewel zeker controversieel op het moment van publicatie – een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog – zijn Orwells ‘1984’-thema’s opvallend actueel voor de moderne samenleving.

De onderwerpen repressie, massasurveillance en autoritarisme zijn aanvankelijk beantwoord met oproepen om het boek te verbieden.


Zie hier de Top 25 beste romanschrijvers aller tijden.


William Styron – “Sophie’s Choice”

Styrons “Sophie’s Choice” is een veelgeprezen roman, die in 1980 zelfs de Amerikaanse National Book Award voor fictie won. Velen en niet alleen Joodse mensen, opende de aanval op het werk.

Sophie, een Poolse katholiek die het beruchte kamp overleefde, vatte de gedachten van Styron samen, wat ertoe leidde dat het boek werd verboden in verschillende landen die het niet eens waren met dat standpunt.


Dan Brown – “De Da Vinci Code”

Hoewel Dan Brown’s vernieuwende draai aan de geschiedenis van het christendom een ​​enorme hit is geweest, is het geen grote verrassing dat dergelijk materiaal een enorme hoeveelheid ophef heeft veroorzaakt, vooral onder rooms-katholieken.


DH Lawrence – “Lady Chatterley’s Lover”

De roman van DH Lawrence over de fysieke en emotionele escapades van Lady Chatterley met een man uit de arbeidersklasse veroorzaakte allerlei opschudding. Het boek werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1928 (Italië).

Een ongecensureerde versie is pas in 1960 uitgebracht, toen het onderdeel werd van een obsceniteitszaak waarbij Penguin Books betrokken was. Sindsdien heeft “Lady Chatterley’s Lover” te maken gehad met oproepen om het te verbieden in de VS, Japan, India, Canada en Australië.


Zie hier de 100 beste Engelse boeken aller tijden cf The Guardian


James Joyce – “Ulysses”

De Comstock Act van 1873 ontmoette een nieuwe vijand in de jaren 1910 toen de geserialiseerde versie van “Ulysses” circuleerde. The Review werd getroffen door juridische stappen voor het publiceren van het “obsceen” materiaal, en Joyce’s werk werd ingetrokken.

De volledige roman zou in 1922 worden gepubliceerd en hetzelfde lot ondergaan, zowel in de VS als in het buitenland. Dit hoewel een uitspraak in 1934 de VS toestond om het eerste Engelssprekende land te zijn dat het boek beschikbaar maakte voor het publiek.


Vladimir Nabokov – “Lolita”

Professor Herbert Humberts obsessie met de 12-jarige Dolores Haze leidde tot één van de meest controversiële boeken aller tijden. Zelfs vandaag de dag houdt Nabokovs roman stand als een verbluffend werk dat lezers – of filmkijkers – met grote ogen kan achterlaten.


Salman Rushdie – “De duivelsverzen”

Hoeveel razende woede veroorzaakte “The Satanic Verses” na publicatie in 1988? De Iraanse ayatollah Khomeini beval een fatwa over Rushdie. Genoeg gezegd. Rushdie zelf moest het zelfs nog in augustus 2022 om die reden een aanslag van een idioot met een mes ondergaan.


JD Salinger – “The Catcher in the Rye”

Een van de grootste boosdoeners onder de ‘slechte’ boeken, Salinger’s ‘The Catcher in the Rye’, veroorzaakte een storm in het begin van de jaren zestig.

Salinger’s blik op jeugdangst en ontdekking door de ogen van het hoofdpersonage, Holden Caulfield, kwam met een spervuur ​​​​van onderwerpen die veel volwassenen niet geschikt achtten voor een jonger publiek.

Hoewel het werk is geprezen als een van de grootste in de Engelstalige geschiedenis, zal het ook voor altijd het stigma dragen als één van de meest controversiële.


Anoniem – “Go Ask Alice”

De oorspronkelijke publicatie van het boek in de jaren zeventig suggereerde dat het “Real Diary” was. Dat het de worsteling van een weggelopen tienermeisje met verslaving volgde.

Dat zorgde op zich al voor opschudding met de grafische details van het boek op de voorgrond. Bibliotheken verstopten het boek voor studenten, terwijl anderen het gewoon verwijderden.

Een studie uit 1982 wees uit dat it werk het meest gecensureerde boek was in bibliotheken van Amerikaanse middelbare scholen.


Zie hier de Top 25 bestverkochte boekenserie aller tijden.


Top 10 boeken die het meeste controverse veroorzaakten aller tijden

  1. Henry Miller – “Tropic of Cancer”
  2. William Styron – “Sophie’s Choice”
  3. George Orwell – “1984”
  4. Dan Brown – “De Da Vinci Code”
  5. DH Lawrence – “Lady Chatterley’s Lover”
  6. James Joyce – “Ulysses”
  7. Vladimir Nabokov – “Lolita”
  8. Salman Rushdie – “De duivelsverzen”
  9. JD Salinger – “The Catcher in the Rye”
  10. Anoniem – “Go Ask Alice”

Geef een reactie