Top 10 diepste meren ter wereld

0
Top 10 diepste meren ter wereld
Het Baikalmeer in de zomer

Top 10 diepste meren ter wereld

Meren zijn waterlichamen die worden omringd door land en zijn niet rechtstreeks verbonden met de zee.

Meren worden gevormd in bergachtige streken, bekkens of van vulkanen en ijstijd. Ze worden meestal gevoed door smeltende sneeuw, rivieren en regenval. Hier zien we de top 10  diepste meren ter wereld.


Lees hier ->>> meer over de natuur op deze website…


Top 10 diepste meren ter wereld


10. Danau Matano, Indonesië – 590 meter

Danau Matano
Danau Matano

De Danau Matano of Matana vinden we in de regio Zuid-Sulawesi in Indonesië en heeft een diepte van 590 meter of 1936 voet. Het is ook het diepste meer ter wereld op een eiland. Het eiland heeft een keur aan planten- en diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen.


9. Crater Lake, Verenigde Staten – 594 meter

Crater Lake
Crater Lake

Crater Lake is één van de bekendste kratermeren ter wereld. Dit meer is ongeveer 7700 jaar geleden is ontstaan bij een zeer zware vulkanische uitbarsting van Mount Mazama in Oregon, Verenigde Staten.

De enorme caldera is ontstaan toen tijdens de uitbarsting de bovenste 1.500 meter van Mount Mazama tijdens een reusachtige explosie werd weggevaagd. De caldera ligt 2471 m boven de zeespiegel, heeft een diameter van ongeveer 10 km en is 647,5 m diep.

De uitbarsting van Mount Mazama destijds was zo’n 42 keer zwaarder dan die van Mount Saint Helens in 1980 en behoort tot ’s werelds zwaarste drie uitbarstingen in de laatste 10.000 jaar. Tijdens de uitbarsting kwam ca. 50 km³ lava vrij.


Zie hier de Top 10 mooiste meren van Nederland – 4 lijstjes


8. Great Slave Lake, Canada – 614 meter

Dettah ijssnelweg Great Slave Lake
Dettah ijssnelweg Great Slave Lake

Het is Great Slave Lake 480 kilometer lang en tussen de 19 en 109 kilometer breed, met een oppervlakte van 28.400 km² en ligt in het zuiden van de Northwest Territories.

De hoeveelheid water in het meer is 2090 km³. Great Slave Lake ontleent zijn naam aan de Slavey of Slave indianen, die de eerste bewoners van het gebied waren.

Tijdens de winter is het Great Slave Lake dichtgevroren. Het ijs is dan dik genoeg om op te rijden, zelfs voor grote vrachtauto’s. Het meer is in die maanden een belangrijke verbinding naar de plaats Coppermine, Northwest Territories, waar zich diamantmijnen bevinden.


7. Issyk Koelmeer, Kirgizië – 668 meter

Ysyk-Köl vanuit de ruimte
Ysyk-Köl vanuit de ruimte

‘Issyk Kul’ is het grootste meer van het Centraal-Aziatische land Kirgizië. Het meer ligt in de gelijknamige oblast in het noordelijke deel van het Tiensjangebergte in het oosten van het land.

Hoewel het wordt omringd door met sneeuw bedekte bergpieken, bevriest het meer nooit, waardoor het de Kirgizische naam Ysykköl (“warm meer”) heeft gekregen.


6. Malawimeer / Nyasa – 706 meter

Malawimeer
Malawimeer

Het Malawimeer is een zuidelijk meer in de Grote Slenk in zuidelijk Afrika. Het meer werd ontdekt door de befaamde Schotse ontdekkingsreiziger en missionaris David Livingstone.

Het meer stond oorspronkelijk bekend als het Nyasameer, Nyassameer of het Niassameer. Het woord ‘nyasa’ (en spellingvarianten) is een veelgebruikt woord voor “meer” in de talen rondom het meer.

Het meer is ongeveer 560 km lang en 75 km breed op zijn breedste punt, en beslaat een gebied van ongeveer 29.600 km². Het meer wordt omgeven door de staten Mozambique, Malawi en Tanzania.

Ongeveer drie kwart van het meer ligt in Malawi; de rest ligt in Mozambique. Het meer vormde zich waarschijnlijk ongeveer 40.000 jaar geleden.

Het meer maakt deel uit van de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO.


5. O’Higginsmeer / San Martínmeer, Chili en Argentinië – 836 meter

O'Higginsmeer
O’Higginsmeer

Het O’Higginsmeer (Chileense benaming) of San Martínmeer (Argentijnse benaming) is een meer op de grens van Chili en Argentinië, in het gebied Patagonië.

Aan de Chileense kant liggen meerdere gletsjers, waaronder de O’Higginsgletsjer. Dit veroorzaakt de aanwezigheid van rock flour, waardoor het water een lichtblauwe, melkachtige kleur heeft.

Beide benamingen verwijzen naar vrijheidsstrijders, te weten de Chileen Bernardo O’Higgins en de Argentijn José de San Martín, die nog zij aan zij gevochten hebben.


4. Vostokmeer, Antarctica – ~ 1000 meter

Getekende dwarsdoorsnede van het boren naar het Vostokmeer
Getekende dwarsdoorsnede van het boren naar het Vostokmeer

Het Vostokmeer is een in 1996 ontdekt meer dat zich onder een meer dan vier kilometer dikke ijskap in Antarctica bevindt. Het Vostokmeer is het grootste meer van de meer dan 140 meren die zich onder het ijs bevinden van Antarctica.

Het bevindt zich op 77° Z 105° O, onder het Russische Vostokstation, de basis waarop in 1983 de laagst ooit op aarde waargenomen temperatuur werd geregistreerd: -89,2°C.


3. Kaspische Zee – 1.025 meter

Kaspische Zee 1747
Kaspische Zee – kaart uit 1747

De Kaspische Zee is een groot, door land omsloten zoutmeer op de grens van Europa en Azië. Met zijn oppervlakte van 371.000 km² is het het grootste meer van de wereld.

Vanwege deze grootte en het zoute water wordt het meer getypeerd als een zee. Door de oude kustbewoners werd het beschouwd als een oceaan, mogelijk vanwege het zoutgehalte en de ogenschijnlijke grenzeloosheid.

Er zijn geen uitstromende wateren uit de Kaspische Zee, daarom is het een endoreïsch bekken.


2. Tanganyikameer, Centraal-Afrika – 1.470 meter

Tanganyikameer,
Tanganyikameer,

Het meer ligt binnen de Westelijke Slenk van de Grote Slenk en wordt door de bergachtige wanden van de vallei ingesloten. Het is het grootste slenkmeer in Afrika en het op een na grootste meer van het continent.

Het is het diepste meer in Afrika en bevat op het Baikalmeer na de grootste hoeveelheid zoet (alkalisch) water. Het strekt zich uit over 673 km in noord-zuid-richting en is gemiddeld 50 km breed.

Het meer is verdeeld tussen de vier omringende landen: Burundi, Congo-Kinshasa, Tanzania en Zambia, waarbij Congo-Kinshasa (45%) en Tanzania (41%) de meerderheid van het meer bezitten.


1. Baikalmeer, Rusland – 1.642 meter

Het Baikalmeer in de zomer
Het Baikalmeer in de zomer

Het Baikalmeer of Bajkalmeer is een meer in het zuiden van Siberië, dat aan de westkust wordt omgeven door het Baikalgebergte, in het zuidwesten door het Primorskigebergte, in het zuidoosten door het Chamar-Dabangebergte, in het oosten door het Bargoezingebergte.

De lengte is rond de 640 km, en de grootste breedte is net geen 80 km. Met een maximale diepte van 1642 meter en de oppervlakte van 31.500 km² (ongeveer zo groot als België) is het Baikalmeer het diepste meer en het grootste zoetwaterreservoir ter wereld.

Sinds 1996 staat het meer op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.


Geef een reactie