Advertentie

Top 10 Grootste katachtigen

Hier een overzicht van prachtige katachtigen die (nog steeds) over onze aarde wandelen.


Advertentie

Lees hier ->>> meer aardige zaken over de natuur op deze website…


Top 10 Grootste katachtigen
Euraziatische lynx

Top 10 Grootste katachtigen


1. Tijger

Panthera tigris

Tijger
Tijger

Maximum gewicht: 388,7 kilo
Afmeting kop-kont: 3,38 meter
Schofthoogte: 1,27 meter
Te vinden in Azië

De meeste tijgers wonen in het bos (waarvoor hun camouflagestrepen geschikt zijn) en in grasland. Het zijn goede zwemmers; tijgers kunnen vaak badend in vijvers, meren en rivieren worden aangetroffen.

Tijgers blijken infrageluid te produceren om rivalen uit hun territorium te verdrijven en om partners aan te trekken. Deze ontdekking van Ed Walsh en een aantal collega’s uit Omaha (Nebraska) in 2003 verklaart wellicht hoe tijgers een groot territorium voor zichzelf in stand houden om te jagen. Tijgers produceren een veelheid aan geluiden, diep gebrul en gegrom, maar ook een schraapgeluid (soort van spinnen) dat ze gebruiken om elkaar te begroeten. Een brul gevolgd door een grom wordt schijnbaar gebruikt om rivalen af te schrikken.


2. Leeuw

Panthera leo

Leeuw
Leeuw

Maximum gewicht: 313 kilo
Afmeting kop-kont: 3,64 meter
Schofthoogte: 1,35 meter
Te vinden in Azië en Afrika

De grootte en de manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk, waardoor de leeuw in grote delen van de wereld bekendstaat als de koning der dieren. In Europa heeft hij deze rol overigens pas in de loop van de middeleeuwen overgenomen van de bruine beer.

De leeuw is vaak onderwerp van folklore en symboliek geweest. Zo staat de leeuw afgebeeld in de wapens van verscheidene landen, streken en steden, waaronder Nederland , België en Sri Lanka.

Een leeuw is het grootste deel van de dag inactief. Soms ligt hij tot twintig uur per dag te rusten in de schaduw, en is hij enkel actief om te jagen. De leeuw voedt zich voornamelijk met prooidieren tussen de 50 en 300 kg, maar als deze niet in de buurt zijn gaat hij af op kleinere en grotere dieren, tussen de vijftien en duizend kg. Het zijn vooral de vrouwtjes die jagen; 81% van al het voedsel binnen een groep is gevangen door vrouwtjes.


3. Jaguar

Panthera onca

Panter
Panter

Maximum gewicht: 160 kilo
Afmeting kop-kont: 2,10 meter
Schofthoogte: 1,00 meter
Te vinden in Noord- en Zuid-Amerika

De jaguar is de grootste en sterkste kat van Amerika. Het is een stevig gebouwd en krachtig dier met een brede kop en sterke kaken. De poten zijn relatief kort, maar erg sterk. De staart zorgt voor evenwicht bij het springen.

Jaguars kunnen in het wild 12 tot 15 jaar oud worden, in gevangenschap kunnen ze enkele jaren ouder worden.


4. Poema

Puma concolor

Poema
Poema

Maximum gewicht: 125,8 kilo
Afmeting kop-kont: 2,80 meter
Schofthoogte: 1,00 meter
Te vinden in Noord- en Zuid-Amerika

Lang heeft men gedacht dat de poema schadelijk was voor de wildstand en uiteraard voor vee. Het laatste is wellicht juist, maar het eerste niet. De poema zorgt juist voor een gezonde opbouw van de populatie van zijn prooidieren.

De poema is in grote delen van Amerika uitgeroeid, een lot dat hij deelt met vele andere katachtigen. De poema leeft solitair en is territoriumgebonden. Hij is echter niet agressief en gaat indringers het liefst uit de weg.


5. Luipaard

Panthera pardus

Luipaard
Luipaard

Maximum gewicht: 96,5 kilo
Afmeting kop-kont: 2,20 meter
Schofthoogte: 0,90 centimeter
Te vinden in Azië, Afrika en Europa

De luipaard is een grote, gespierde katachtige met korte, krachtige poten en een lange staart. De kop is breed en een beetje rond van vorm met kleine, ronde oren. De snuit is middelgroot, met krachtige kaken en lange snorharen.

De ogen van katachtigen werken goed overdag maar ook indien er weinig licht aanwezig is. Hierdoor kunnen ze ook ’s nachts jagen. De pupillen zijn ellipsvormig. Het reukvermogen van een luipaard is heel goed, zelfs beter dan bij de tijger.


6. Sneeuwpanter

Panthera uncia

Sneeuwpanter
Sneeuwpanter

Maximum gewicht: 75 kilo
Afmeting kop-kont: 2,50 meter
Schofthoogte: 0,75 centimeter
Te vinden in Azië

De sneeuwpanter voedt zich met dieren die zijn weg kruisen. In de hogere gebieden zijn dat bijvoorbeeld geiten, steenbokken en muskusherten. Lager in het bergland vangt hij herten en wilde zwijnen. De sneeuwpanter vangt weinig grote prooidieren, maar als hij dat toch doet, deinst hij niet terug voor een prooi van drie maal zijn eigen afmeting. Deze grote prooien dienen dan als voedsel voor meerdere dagen. Grote prooien vangt hij soms vanuit een hinderlaag, maar meestal besluipt en bespringt hij ze vanaf een afstand van maximaal 15 meter.


7. Cheetah / Jachtluipaard

Acinonyx jubatus

Jachtluipaard
Jachtluipaard

Maximum gewicht: 72 kilo
Afmeting kop-kont: 2,10 meter
Schofthoogte: 1,00 meter
Te vinden in Afrika en Azië

De cheeta is aangepast aan jagen met een korte, zeer snelle sprint. Hij is slank, flexibel en gespierd gebouwd, als een hazewindhond, met een krachtige borst, een lange staart en voor een katachtige zeer lange poten, waarmee hij zich hard kan afzetten. De botten van een cheeta zijn licht en flexibel, en hij heeft een relatief groot hart en grote longen.

De jachtluipaard is het snelste landdier ter wereld. Jachtluipaarden zijn in staat om met elke pas drie meter per seconde (oftewel ruim tien kilometer per uur) te versnellen. Dat acceleratievermogen is viermaal zo groot als dat van topsprinter Usain Bolt tijdens zijn wereldrecordrace op de 100 meter sprint.[6] In 2013 werd bij jachtluipaarden die met een gps-systeem waren uitgerust een topsnelheid van 93 kilometer per uur gemeten.


8. Euraziatische lynx

Lynx lynx

Euraziatische lynx
Euraziatische lynx

Maximum gewicht: 45 kilo
Afmeting kop-kont: 1,50 meter
Schofthoogte: 0,75 meter
Te vinden in Azië en Europa

De lynx kwam in ieder geval nog tot diep in de Middeleeuwen in Nederland voor. Uit de administratie van de toenmalige ‘edele’ slagers, die hun vlees van de edele jachthouding afnamen, blijkt dat de aanlevering van lynxen met enige regelmaat plaatsvond.

Ook is er een schedel met onderkaak gevonden bij een Romeinse nederzetting bij Valkenburg. In de netten van Nederlandse Noordzeevissers worden nog geregeld schedelfragmenten en beenderen van de lynx uit de ijstijd aangetroffen.


9. Soendalandpanter

Neofelis diardi

Soendalandpanter
Soendalandpanter

Maximum gewicht: 27 kilo
Afmeting kop-kont: 1,30 meter
Schofthoogte: 0,65 meter
Te vinden in Azië

Ze hebben de grootste hoektanden van alle katachtigen en zijn op één na de lenigste. De poten zijn naar verhouding kort en dik.


10. Nevelpanter

Neofelis nebulosa

 Nevelpanter
Nevelpanter

Maximum gewicht: 23 kilo
Afmeting kop-kont: 1,08 meter
Schofthoogte: 0,7
Te vinden in Azië

De nevelpanter (Neofelis nebulosa) is een katachtige die leeft in de bossen van Zuidoost-Azië. Zijn korte, flexibele benen, grote poten en scherpe klauwen maken de nevelpanter tot een uitstekende bomenklimmer. Zijn dikke staart, die even lang kan worden als zijn lichaam, geeft hem een nog betere behendigheid.


advertentie

Laat een reactie achter

Geef hier je reactie!
Naam hier