Top 10 oudste familiebedrijven van Nederland

0
Top 10 oudste familiebedrijven van Nederland
Top 10 oudste familiebedrijven van Nederland

Oudste familiebedrijven van Nederland

Deze mooie bedrijven bestaan al eeuwen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over het bedrijfsleven in Nederland.


Top 10 oudste familiebedrijven van Nederland

Bron: www.nyenrode.nl


10. Nolet Distillery uit Schiedam, Distilleerderij – 1691

De jeneverstokerij is in 1691 door Joannes Nolet (1638–1702) opgericht. Hij experimenteerde bij het stoken met kruiden en specerijen.

De recepten hiervan gaf hij door aan zijn zoon Jacobus (1682–1743), die aandelen voor graanmolen De Star kocht en daarmee was voorzien van een goede graantoevoer.

Jacobus’ zoon Joannes (1712–1772) voerde tal van verbeteringen in het bedrijf door, zoals nieuwe apparatuur en een verbeterde infrastructuur. De komende generaties breidden het bedrijf uit door aankopen van grond en aandelen in nabij gelegen molens.


9. Silvera International uit Almere, Agenturen – 1688

Als één van de oudste agenturenfirma’s in Nederland vertegenwoordigt de familie Silbernberg sinds 1688 diversen merken van hoogwaardige kwaliteit.

Gordijnstoffen, meubelstoffen, decoratie, behang en meubels in alle kleuren en stijlen, van eigentijds tot landelijk van bohemien tot nieuw klassiek.


Zie hier de Top 50 grootste bedrijven ter wereld 2022 qua omzet.


8. Swinkels Family Brewers uit Lieshout, Bierbrouwerij – 1680

Van de website: ‘Wij zijn Swinkels Family Brewers. Een onafhankelijke familiebrouwer. Bier is genieten, brengt mensen bij elkaar. Voor elk moment bieden wij daarom een passend biertje. Elk met een eigen smaak en karakter. Met liefde gebrouwen in een van onze brouwerijen. Bier brouwen zit in onze genen. Al 300 jaar.’


7. Aalberts Bouw uit Loosdrecht, Bouwbedrijf – 1674

Van de website: ‘Het jaar waarin de beruchte ‘Zomerstorm van 1674’ over Nederland raasde, de Dom in Utrecht spleet, huizen verwoestte en het maatschappelijk leven ontwrichtte. Of de aanschouwing van de kaalslag de reden was voor het starten van zijn bouwbedrijf is niet bekend, feit is wel dat Abraham Streefkerk dit jaar met zijn initiatief de basis legde voor het familiebedrijf Aalberts.’


6. MHB uit Herveld, stalen ramen en deuren – 1667

Van de website: ‘In het jaar 1667 begon Mathijs Henricx als meestersmid de weg te banen voor MHB in het centraal gelegen dorp Herveld. Al meer dan 350 jaar wordt het eeuwenoude ambacht van staalmeesterschap van vader op zoon doorgegeven. Na al die eeuwen hebben we nog steeds met trots ons hoofdkwartier in Herveld. We werken nu samen met partners uit de hele wereld.’


Zie hier de Top 100 bedrijven die meeste stikstof uitstoten 2019.


5. Hotel Wesseling uit Dwingeloo, Horeca – 1662

Van de website: ‘De geschiedenis van Brink 26 gaat terug tot 1662. In dat jaar verstrekt de toenmalige eigenaar, Jacob Koning, op verzoek van de plaatselijke Diaconie 7 ‘vaene’ bier aan de dochter van een zekere Albert Juelen. Enkele jaren na deze bierleverantie geven de diaken Jacob Koning opdracht om bier aan enkele arme inwoners van Dwingeloo te verstrekken.’


4. Van Eeghen Groep uit Amsterdam, Voedingsingrediënten – 1662

Van Eeghen & Co is een handelshuis aan de Herengracht in Amsterdam dat in de 17e eeuw is opgericht door de uit West-Vlaanderen afkomstige Jacob van Eeghen. De handelsonderneming Van Eeghen is ook actief onder andere namen zoals Van Eeghen International en Belegging- en Handelmaatschappij Van Eeghen.

Jacob van Eeghen was eerder koopman in Aardenburg, in Staats-Vlaanderen. Via Middelburg en Haarlem belandt de protestantse familie Van Eeghen in Amsterdam. Hij handelde, net als zijn vader en grootvader, in wol en linnen. Later ook in producten als graan, haring en zout.

De bankiersactiviteiten zijn sinds 1969 ondergebracht bij H. Oyens & Zonen onder de naam Oyens & Van Eeghen, thans de Bank Oyens & Van Eeghen. In 2014 heeft deze zijn bankvergunning ingeleverd en is verdergegaan als beleggingsonderneming.


Zie hier de 12 grootste banken van Nederland naar balanstotaal.


3. Dijssel uit Soest, Tankwagens – 1656

Van de website: ‘Dijssel Tankwagens en Speciale Voertuigen in Soest kent een fascinerende geschiedenis. Eigenlijk begint de geschiedenis al in de 17e eeuw. De toenmalige voorvaderen van mededirectielid Henry van den Dijssel waren actief als wagenmakers.’


2. Knaapen Groep uit Son, Renovatie – 1652

Website: www.knaapen.nl


1. Bakker Verkerk uit De Meern, Bakkerij – 1621

Al 400 jaar voorziet bakkerij Verkerk De Meern en Vleuten van brood en andere lekkernijen. Daarmee blijkt de bakkerij één van de oudste familiebedrijven van Nederland te zijn, zo ontdekte de Utrechtse Historicus Arjo Roersch van der Hoogte. Inmiddels staat Rick Verkerk als tiende generatie-bakker aan het roer. “Ik was een klein jongetje, en toen riep ik altijd al: ik wil bakker worden”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Website: www.mereveldplein.bakkerverkerk.nl


Top 10 oudste familiebedrijven van Nederland

  1. Bakker Verkerk – 1621
  2. Knaapen Groep – 1652
  3. Dijssel – 1656
  4. Van Eeghen Groep – 1662
  5. Hotel Wesseling – 1662
  6. MHB uit Herveld – 1667
  7. Aalberts Bouw – 1674
  8. Swinkels Family Brewers – 1680
  9. Silvera International 1688
  10. Nolet Distillery – 1691

Geef een reactie