, , ,

Top 10 oudste kastelen ter wereld die nog steeds te bezoeken zijn

Top 10 oudste kastelen ter wereld: Citadel van Aleppo

Oudste kastelen ter wereld die nog steeds te bezoeken zijn

Ze staan nog steeds fier overeind, alleen weten we niet precies hoe het gesteld met de nummer één op de lijst. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over architectuur en hier ->>> de mooiste kastelen van Nederland, een top 25 op deze website.


Top 10 oudste kastelen ter wereld die nog steeds te bezoeken zijn


10. Alcázar van Segovia

Alcázar van Segovia

Alcázar van Segovia

De bouw begon in de 11de eeuw onder koning Alfonso VI op een plaats waar al een houten constructie stond. Het kasteel onderging minstens twintig verbouwingen, waarvan die in de 15de eeuw ingrijpend waren. Een van de verbouwingen was onder leiding van Francisco De Mora (1553-1610). Gedurende de 19de eeuw werd het kasteel gerestaureerd na een brand. Het bevat onder andere een troonzaal en een schatkamer.


9. Rochester Castle

Rochester Castle

Rochester Castle

Dit kasteel is te vinden in Engeland en is gebouwd in 1088 na Christus. De stenen structuur verving een voormalig kasteel van hout dat is verwoest tijdens de Normandische verovering van 1066. Het werd aanvankelijk bezet door aartsbisschoppen van Canterbury voordat het is overgedragen aan de koninklijke familie. In de loop der jaren is het kasteel vele malen verwoest en herbouwd.


8. Burcht Hohenwerfen

Burcht Hohenwerfen

Burcht Hohenwerfen

Boven het Oostenrijkse plaatsje Werfen (Salzburgerland) torent Burcht Hohenwerfen, een robuust middeleeuws fort tussen de bergketens. Aartsbischop Gebhard van Salzburg liet het verdedigingswerk in 1077 bouwen op een 113 meter hoge rots. Tegenwoordig zijn er rondleidingen door onder meer kapel, folterkamer, klokkentoren en vorstenkamer.

Beroemd is Hohenwerfen door de film Where Eagles Dare (1968). Hierin fungeert het als het door de Gestapo bezette ‘Schloss Adler’, van waaruit een gevangen Britse en Amerikaanse commando (Richard Burton en Clint Eastwoord) ontsnappen. De echte ontsnappingsscène is overigens elders opgenomen, omdat Hohenwerfen toen nog niet de benodigde kabelbaan had.


7. Windsor Castle

Windsor Castle

Windsor Castle

Het Windsor Castle is het grootste nog bewoonde kasteel ter wereld; en dit al gedurende bijna 950 jaar. De oppervlakte beslaat ruim 45.000 vierkante meter. De meeste vorsten gebruikten het als tweede woning, omdat zij er de voorkeur aan gaven in Buckingham Palace in Londen te wonen. Sommigen, waaronder koning George IV, gebruikten het ook als hun hoofdverblijfplaats. Sinds 1917 draagt het Britse koninklijk huis ook de naam Windsor.


6. Warwick Castle

Warwick Castle

Warwick Castle

Dit kasteel is te vinden bij de rivier Avon in het stadje Warwick in het Engelse graafschap Warwickshire. De naam verwijst naar de graven van Warwick, een van de oudste grafelijke titels in Engeland.

De tuinen rond het bouwwerk werden in de 18e eeuw aangelegd door landschapsarchitect Capability Brown. Het kasteel is tegenwoordig een populaire toeristische attractie.

Naast het bouwen van Windsor Castle, bouwde Willem de Veroveraar ook Warwick Castle in 1068 na Christus. Het kasteel huisvestte vele eeuwen de graaf van Warwick tot 1978, toen het is verkocht om er een toeristische attractie van te maken.


5. Krak Des Chevaliers

Krak des Chevaliers

Krak des Chevaliers

De Krak des Chevaliers is een burcht in Noord-Syrië bij Homs. Deze burcht is hét symbool van de kruistochttijd en was een steunpunt van de Hospitaalridders, die meer bekend zijn onder hun latere naam Maltezer Orde. De Krak ligt op een 650 meter hoge heuvel en overzag destijds de enige weg van Antiochië naar Beiroet.

De naam Krak, ook wel Crac, komt uit het Syrisch, een oude vorm van Aramees, en betekent burcht.


4. Rijksburcht Cochem

Rijksburcht Cochem

Rijksburcht Cochem

De Reichsburg Cochem is een op een bergkegel gelegen hoogteburcht in het Duitse stadje Cochem aan de Moezel. De zeer beeldbepalende rijksburcht ligt 100 meter boven de stad en diende in de middeleeuwen als tolburcht. De burcht is volgens de laatste onderzoeken naar alle waarschijnlijkheid omstreeks 1100 opgericht.

Na de verwoesting in 1689 door de Fransen is de burcht door Louis Fréderic Jacques Ravené conform de mode van de romantiek herbouwd. De Cochemer burcht is daarmee een goed voorbeeld van een bouwwerk dat in de neogotische stijl in de periode van het historisme werd opgetrokken.


Top 10 oudste kastelen ter wereld die nog steeds te bezoeken zijn


3. Alhambra De Granada

Alhambra De Granada

Alhambra De Granada

De oorsprong van het Alhambra de Granada is onbekend, eerdere bouwwerken zijn vernietigd en vervangen door het huidige stenen fort in het jaar 889 na Christus. De strategische ligging op een heuveltop maakte het perfect voor militaire verdediging. Het is verlaten tijdens de 18e eeuw, maar later gerestaureerd en bewaard.


2. Praagse burcht

Praagse burcht

Praagse burcht

De originele Praagse burcht stamt uit 880 en is gesticht door Borovoj, de oudst bekende vorst van de Przemysliden. De huidige gebouwen zijn in drie stijlperioden verankerd: romaans, gotiek en classicisme.

Het begin is gemaakt door vorst Wenceslaus I. Op de ‘Heuvel der Goden’ liet hij in 925 een rond gebouw als veilige schrijn voor de hand van Sint-Vitus bouwen. De met houten palen omheinde vesting werd in de 11e eeuw door koning Bretislav I door een stenen burcht vervangen.


1. Citadel van Aleppo

Citadel van Aleppo

Citadel van Aleppo

Gelegen in Syrië, wordt de Citadel van Aleppo vaak aangeprezen als het oudste kasteel ter wereld. De vroegste bouwwerken dateren uit 3000 voor Christus. Het is in de loop van de millennia vele malen verwoest en herbouwd, meest recentelijk tijdens de Syrische burgeroorlog. Het kasteel staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.


Zie hier de top 10 mooiste kastelen van Frankrijk.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie