Top 10 mooiste kastelen van Frankrijk

0
Château de Versailles - Top 10 mooiste kastelen van Frankrijk
Château de Versailles - Top 10 mooiste kastelen van Frankrijk

Mooiste kastelen van Frankrijk

De eeuwenoude en rijke geschiedenis van de Fransen heeft veel prachtige kunst, cultuur en architectuur opgeleverd. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over Frankrijk op deze website.


Top 10 mooiste kastelen van Frankrijk


10. Château de Pierrefonds

Château de Pierrefonds
Château de Pierrefonds

Het Kasteel van Pierrefonds is een imposante burcht bij Pierrefonds aan de zuidwestrand van het Bos van Compiègne. Het is te vinden ten noorden van Parijs tussen Villers-Cotterêts en Compiègne, in het departement l’Oise.

Het kasteel vertoont de voornaamste karakteristieke eigenschappen van de middeleeuwse defensieve bouwstijl. Het kasteel van Pierrefonds is sinds 1862 geklasseerd als Frans historisch monument.

Website: www.chateau-pierrefonds.fr


Zie hier de top 25 mooiste kastelen van Duitsland.


9. Château de Tarascon

Château de Tarascon
Château de Tarascon

De bouw van het kasteel van Tarascon begon in 1401 in opdracht van Lodewijk II van Anjou, nadat het vorige kasteel was verwoest. De bouw werd voortgezet door zijn oudste zoon Lodewijk III van Anjou.

Het kasteel is voltooid in 1449 onder zijn tweede zoon, René I van Anjou. Het kasteel wordt ook wel le château du bon roi René (‘Kasteel van de goede koning René’) genoemd.

Vanaf de 17e eeuw werd het kasteel gebruikt als militaire gevangenis, totdat het in 1932 verworven werd door de staat. Het kasteel staat aan de oever van de Rhône, tegenover het kasteel van Beaucaire en dicht bij de kerk.


Zie hier de Top 10 kastelen in Groot-Brittannië die je gezien moet hebben.


8. Château de Fougères

Château de Fougères
Château de Fougères

Het Kasteel van Fougères is een kasteel in de Franse gemeente Fougères-sur-Bièvre. Het kasteel is een beschermd historisch monument sinds 1912.


Zie hier de top leukste attractiepark van Frankrijk.


7. Château de Queribus

Château de Queribus
Château de Queribus

Het Kasteel van Quéribus is een deels verwoest, deels gerestaureerd kasteel in het zuiden van Frankrijk. Het kasteel bevindt zich op ruim 700 meter hoogte op een bergtop in het huidige Cucugnan in het departement Aude.

Het kasteel is in 1020 voor het eerst vermeld. Het kasteel van Quéribus wordt door sommigen beschouwd als de laatste burcht van de katharen.

Na de val van Montségur in 1244 moeten een aantal katharen een veilig heenkomen hebben gezocht in een kasteel aan de grens met Spanje en Quéribus zou dat kasteel geweest kunnen zijn.

In 1255 zond Frankrijk soldaten naar het zuiden om deze laatste burcht op te sporen en in te nemen, maar de katharen wisten zonder gevecht te ontsnappen.


6. Château d’Ussé

Château d’Ussé
Château d’Ussé

Het Kasteel van Ussé ligt aan de Indre, een zijrivier van de Loire. Het is gebouwd op een helling en ligt tussen de Indre en het woud van Chinon. Het kasteel heeft door zijn torentjes een sprookjesachtige aanblik.

De geschiedenis van het kasteel begint in de 15e eeuw, wanneer Jean de Beuil op het grondgebied van een vroegere vesting met de bouw van een kasteel begint. Na diens dood in 1477 werd de bouw voortgezet door zijn zoon Antoine.

Het kasteel vertoont twee verschillende bouwstijlen namelijk invloeden uit de middeleeuwen en de gotiek (bouwkunst), maar ook uit de renaissance.


Zie hier de top 30 mooiste monumenten om te bezoeken in Frankrijk.


5. Château d’Amboise

Château d’Amboise
Château d’Amboise

Het Kasteel van Amboise ligt in Amboise bij de rivier de Loire in het midden van Frankrijk tussen de steden Blois en Tours.

Het Kasteel van Amboise torent hoog boven de stad uit en is gebouwd op een rots die al eeuwenlang wordt gezien als het ideale uitkijkpunt over de loop van de Loire.

Zijn geschiedenis begint in de elfde eeuw, toen graaf Fulco III van Anjou begon met de bouw van een stenen vesting.

De Franse vader des Vaderland Clovis woonde er. Deze koninklijke residentie was, dankzij Karel VIII, tevens het eerste Loirekasteel waar de Italiaanse kunstzin tot uitdrukking kwam.

Frans I zette dit werk voort, geholpen Leonardo da Vinci die in de kapel van het kasteel begraven is.

Website: www.chateau-amboise.com


4. Château de Chenonceau

Château de Chenonceau
Château de Chenonceau

Het Kasteel van Chenonceau ligt in de Loirevallei bij de plaats Chenonceaux in het Franse departement Indre-et-Loire, niet ver van Amboise en tussen Blois en Tours.

De naam van het kasteel wordt zonder -x geschreven, in tegenstelling tot die van het plaatsje Chenonceaux. Het is een van de kastelen van de Loire.

Het is een van de meest bijzondere kastelen van het Loiregebied omdat het kasteel over het water van de rivier de Cher ligt en het bezienswaardige en goed onderhouden tuinen heeft. Het kasteel is in privébezit en is het hele jaar geopend.

Website: www.chenonceau.com


Zie hier de 10 beste Franse wijnstreken.


Top 3 mooiste kastelen van Frankrijk


3. Château de Chantilly

Château de Chantilly

Het Kasteel van Chantilly bevindt zich in de vallei van de Nonette, een zijrivier van de Oise. Het staat ongeveer 40 kilometer ten noorden van het centrum van Parijs. Het kasteel staat op de plek van een middeleeuws fort en bestaat uit verschillende delen:

 • het Petit Château, ook het Kapiteinshuis, dat dateert uit de 16e eeuw en nog in oorspronkelijke staat is,
 • de Grote Stallen uit de 18e eeuw, tegenwoordig in gebruik als museum en
 • het Château Neuf, oorspronkelijk eveneens uit de 16e eeuw, gedurende de Franse Revolutie verwoest.

Het huidige bouwwerk is een 19e-eeuwse reconstructie in opdracht van Hendrik van Orléans, hertog van Aumale en jongste zoon van koning Lodewijk Filips.

Deze bracht er zijn collectie schilderijen en antieke boeken onder en vermaakte het complex als Museum Condé aan het Institut de France.

Het complex omvat voorts een parktuin van 115 hectare. Ook het Bos van Chantilly behoort tot het domein. Het stadje Chantilly is tijdens en na de Franse Revolutie ontstaan ten westen van het kasteel.

Website: www.chateaudechantilly.fr


2. Château de Chambord

Château de Chambord
Château de Chambord

Het Kasteel van Chambord is een kasteel bij Chambord in het departement Loir-et-Cher in het Loiredal in Centre-Val de Loire. Het is één van de zogeheten kastelen van de Loire. Het is een zestiende-eeuws jachtkasteel, dat nooit is gebruikt om langdurig in te wonen.

Het kasteel is het grootste en waarschijnlijk het beroemdste kasteel aan de Loire. Het ligt ongeveer vijftien kilometer ten oosten van Blois, bij de rivier de Cosson in de Sologne, aan de rand van het Forêt de Boulogne in het bosrijke natuurgebied Réserve Nationale de Chasse de Chambord.

Het kasteel telt 440 kamers, 365 torens en 1036 ramen. Het domein is 5500 hectare groot en is volledig omringd door een 32 kilometer lange muur.

Website: www.chambord.org


Zie hier alle presidenten van Frankrijk sinds1848.


1. Château de Versailles

Kasteel / paleis Versailles
Château de Versailles

Het Kasteel van Versailles is een kasteel en sinds 1792 een nationaal museum, het Musée des châteaux de Versailles et de Trianon in de Franse stad Versailles, op een twintigtal kilometers van Parijs.

Het is één van de grootste kastelen ter wereld en één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Er komen meer dan vijf miljoen bezoekers per jaar, waarvan driekwart buitenlanders.

In 1624 werd bij het dorp Versailles een jachtslot van rode baksteen en zandsteen voor koning Lodewijk XIII opgetrokken. Zijn zoon Lodewijk XIV breidde het uit tot een reusachtig bouwwerk in een 800 hectare groot domein.

Website: www.chateauversailles.fr


Zie hier de top 25 hoogste gebouwen in Frankrijk.


Top 10 mooiste kastelen van Frankrijk

 1. Château de Versailles
 2. Château de Chambord
 3. Château de Chantilly
 4. Château de Chenonceau
 5. Château d’Ussé
 6. Château de Queribus
 7. Château de Fougères
 8. Château de Tarascon
 9. Château de Pierrefonds

Geef een reactie