Top 30 mooiste monumenten om te bezoeken in Frankrijk

0
Top 30 mooiste monumenten om te bezoeken in Frankrijk
Top 30 mooiste monumenten om te bezoeken in Frankrijk

Top 30 mooiste monumenten om te bezoeken in Frankrijk

Weer heel veel moois om zelf te gaan bekijken in Frankrijk zie hier de Top 30 mooiste monumenten om te bezoeken in Frankrijk.


Lees hier ->>> meer over Frankrijk op deze website…


Top 30 mooiste monumenten om te bezoeken in Frankrijk
Top 30 mooiste monumenten om te bezoeken in Frankrijk

Top 30 mooiste monumenten om te bezoeken in Frankrijk

Bron: www.familiscope.fr


1. Château de Versailles

Kasteel / paleis Versailles
Kasteel / paleis Versailles

Het Kasteel van Versailles is een kasteel en sinds 1792 een nationaal museum, het Musée des châteaux de Versailles et de Trianon in de Franse stad Versailles, op een twintigtal kilometer van Parijs.

 

Website: www.chateauversailles.fr


2. Abbaye du Mont-Saint-Michel – Normandië

Mont-Saint-Michel
Mont-Saint-Michel

Het oorspronkelijke idee was om drie gebouwen neer te zetten van respectievelijk elk drie verdiepingen. Op die manier wilde men tegemoetkomen aan de symbolische figuur van het in negen vakken verdeelde vierkant (3×3), wat een belangrijke rol speelt in de christelijke symboliek.

Deze symboliek is afkomstig uit de voorstelling van de stad Jeruzalem volgens het boek Openbaring van Johannes. Daarin wordt Jeruzalem voorgesteld als een vierkante stad met aan elke zijde drie poorten.

Slechts twee van de drie gebouwen zijn uiteindelijk gebouwd, mede door de achteruitgang van de benedictijnenorden en de opkomst van de bedelorden zoals franciscanen en dominicanen in het midden van de 13e eeuw.

 

Website: www.abbaye-mont-saint-michel.fr


3. Cathédrale de Strasbourg – Alsace

Kathedraal van Straatsburg
Kathedraal van Straatsburg

De kathedraal van Straatsburg behoort tot de grootste en beroemdste kathedralen van Frankrijk. De bouw van de uit roze zandsteen opgetrokken kathedraal begon in 1176 en werd na een 263 jaar durende bouwperiode, waarin bijna onafgebroken werd gewerkt, in 1439 voltooid.

 

Website: www.cathedrale-strasbourg.fr


4. Phare de L’Ile Vierge – Abers – Bretagne

Phare de L’Ile Vierge
Phare de L’Ile Vierge

De Vuurtoren van Île Vierge is een vuurtoren op het kleine eiland Île Vierge aan de noordkust van de Finistère. De vuurtoren ligt op het grondgebied van de gemeente Plouguerneau en werd gebouwd tussen 1897 en 1902. Het is de hoogste vuurtoren van Europa met een hoogte van 82,5 meter.

 

Website: www.abers-tourisme.com


5. Basilique Notre-Dame de la Garde – Marseille

Notre-Dame de la Garde
Notre-Dame de la Garde

Notre-Dame de la Garde is een basiliek in Marseille, Frankrijk. Dit neo-Byzantijnse bouwwerk is gesitueerd op La Garde, het hoogste punt van de stad Marseille. Deze kerk is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad.

 

Website: www.notredamedelagarde.com


6. Palais des Papes – Avignon

Pausenpaleis - Palais des Papes
Pausenpaleis – Palais des Papes

Het Pausenpaleis in Avignon is het grootste gotische bouwwerk uit de middeleeuwen dat in Europa te vinden is. Het heeft een vloeroppervlak van 15.000 m² en twee binnenplaatsen. Het beschikt over twaalf torens. In de grootste toren zijn twee grote kapellen te vinden.

 

Website: www.palais-des-papes.com


7. Viaduc de Millau – Midi-Pyrénées

Viaduct van Millau
Viaduct van Millau

Het viaduct van Millau is een meervoudige tuiconstructie over de rivier de Tarn, in de gemeentes Millau en Creissels in het departement Aveyron in Frankrijk. Het viaduct, op 14 december 2004 geopend door de toenmalige president Jacques Chirac, is de hoogste brug ter wereld (in constructiehoogte, d.w.z. de hoogte van de brugpijlers).


8. Pont du Gard – Languedoc-Roussillon

Hubert Robert - The Pont Du Gard
Hubert Robert – The Pont Du Gard

De Pont du Gard is een Romeins aquaduct dat later is uitgebreid tot brug. Het bouwwerk ligt iets ten zuiden van het plaatsje Vers-Pont-du-Gard in Frankrijk, niet ver van Nîmes en Uzès, en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Website: www.pontdugard.fr


9. La Sainte Chapelle – Parijs

La Sainte Chapelle - Parijs
La Sainte Chapelle – Parijs

De Sainte-Chapelle is een kapel op het Île de la Cité in Parijs. In 1241 is de kapel ontworpen en is binnen zeven jaar gebouwd. Het is gebouwd in rayonnant gotische stijl. Destijds vormde de Sainte-Chapelle de hofkapel van het koninklijk paleis van Lodewijk IX, waar niets meer van overgebleven is.

Website: www.sainte-chapelle.fr


10. Phare de Pertusato – Bonifacio – Corsica – Cors du sud

Phare de Pertusato – Vuurtoren van Pertusato

Website: www.bonifacio.fr/experiences/pour-une-2eme-fois-tout-est-possible/en-piste-vers-pertusato


11. Château des Ducs de Bretagne – Nanets – Pays de la Loire

Kasteel van de hertogen van Bretagne
Kasteel van de hertogen van Bretagne

Het Kasteel van de hertogen van Bretagne is een kasteel in het centrum van de Franse stad Nantes. Nantes was eeuwenlang het bestuurlijke centrum van de voormalige provincie Bretagne. Het kasteel is gelegen aan de rechteroever van de Loire. Het kasteel werd in 1207 gebouwd en in 1466 herbouwd.

Website: www.chateaunantes.fr


12. Cimetière Américain d’Omaha – Colleville-sur-Mer

Cimetière américain d'Omaha
Cimetière Américain d’Omaha

De Normandy American Cemetery and Memorial is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de Amerikaanse soldaten die sneuvelden bij de landing in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats ligt in het dorp Colleville-sur-Mer, Calvados, Frankrijk.

Alhoewel de begraafplaats iets meer dan 35 000 m² groter is dan de grootste Britse begraafplaats op het Europese vasteland, namelijk Tyne Cot Cemetery (Eerste Wereldoorlog), telt de begraafplaats ongeveer 2 500 lichamen minder. Op de begraafplaats liggen 9 387 Amerikaanse soldaten begraven waarvan één soldaat uit de Eerste Wereldoorlog.

Op dit kerkhof ligt tevens Generaal Roosevelt begraven, met naast hem zijn broer (gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog). Er zijn 307 ongeïdentificeerde lijken begraven. De Normandy American Cemetery and Memorial wordt beheerd door de American Battle Monuments Commission.

Website: www.fleursdelamemoire.free.fr


13. Téléphérique de l’Aiguille du Midi – Haute-Savoie

Téléphérique de l’Aiguille du Midi
Téléphérique de l’Aiguille du Midi

De kabelbaan van de Aiguille du Midi is een kabelbaan met vertrekstation in de Franse plaats Chamonix-Mont-Blanc die naar de Aiguille du Midi leidt

Website: https://www.chamonix.com/telepherique-de-l-aiguille-du-midi


14. Hospices de Beaune – Bourgogne

 Hospices de Beaune
Hospices de Beaune

De Hospices Civils de Beaune of kortweg Hospices de Beaune is een liefdadigheidsinstelling opgericht in 1443 door Nicolas Rolin als een armenhospitaal in Beaune.

Website: www.hospices-de-beaune.com


15. Dune du Pyla – Gironde

 Dune du Pyla
Dune du Pyla

De Dune du Pilat is de hoogste duin van Europa. De Dune du Pilat strekt zich over 500 meter uit van oost naar west en over drie kilometer van noord naar zuid, nabij het Bassin d’Arcachon en bevat ongeveer 60 miljoen kubieke meter zand. Hij bevindt zich op het grondgebied van de Franse gemeente La Teste-de-Buch, nabij Arcachon (Gironde), te midden van de Landes de Gascogne. Momenteel steekt hij 107 meter boven de zeespiegel uit, ook al lijkt het erop dat hij in de loop der jaren lager wordt.

De naam van de duin is afgeleid van het woord pilla dat stapel of hoop betekent in het Gascons. Oorspronkelijk, in de 15e eeuw, werd met ‘Dune du Pyla’ een zandbank bedoeld die iets ten noorden lag van de huidige duin.

Website: www.dunedupilat.com


16. Cathédrale Notre-Dame de Paris

Brand in de Notre-Dame in 2019
Brand in de Notre-Dame in 2019

In 1793, tijdens de Franse Revolutie, werd de kathedraal omgedoopt tot Tempel van de Rede. In deze periode werden talloze kunstwerken gestolen of vernield. De 28 beelden van de koningen van Juda op de westgevel werden onthoofd omdat men dacht dat het beelden van Franse koningen waren. Na de ondertekening van het Concordaat van 15 juli 1801 werd de Notre-Dame opnieuw gebruikt voor de Heilige Mis. De kerk werd op 27 februari 1805 als eerste in Frankrijk door paus Pius VII verheven tot basilica minor.

De kathedraal onderging vanaf 1845 een 23 jaar durende restauratie door Eugène Viollet-le-Duc, om de beschadigingen van de Franse Revolutie te herstellen. Viollet-le-Duc verving de deels vernielde koningsbeelden in het voorfront door zelfontworpen beelden. Hij plaatste ook een nieuwe vieringtoren of flèche op het dak van de kathedraal. Sinds 1991 is er een nieuw restauratieproject.

Website: www.notredamedeparis.fr


17. Phare de Cordouan – Le Verdon-sur-Mer – Aquitaine

Phare de Cordouan
Phare de Cordouan

De vuurtoren van Cordouan staat op een rotseilandje in de Gironde, een estuarium in Frankrijk dat wordt gevormd door de samenvloeiing van de rivieren Garonne en Dordogne en uitgeeft in de Atlantische Oceaan. De vuurtoren, die ongeveer 7 km uit de kust staat, geeft de ingang van het estuarium aan en dient als oriëntatiepunt voor schepen die moeten kiezen tussen de westelijke of zuidelijke route wanneer ze het estuarium invaren.

Website: www.phare-de-cordouan.fr


18. Eiffeltoren – Parijs

Eiffeltoren
Eiffeltoren

De Eiffeltoren is een monument in Parijs en een van bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Hij staat aan de linkeroever van de Seine in het 7e arrondissement van Parijs. De Eiffeltoren is hét symbool van Parijs en wordt door velen gezien als een van de niet-klassieke wereldwonderen.

Website: www.toureiffel.paris


19. Chenonceau – Indre-et-Loire

Kasteel van Chenonceau
Kasteel van Chenonceau

Chenonceaux is een gemeente in het Franse departement Indre-et-Loire. Het dorp is bekend door het beroemde kasteel van Chenonceau (zonder x geschreven), dat over de Cher is gebouwd.

Website: www.chenonceau.com


20. Palais Jacques Cœur – Bourges

Le palais Jacques-Cœur
Le palais Jacques-Cœur

Website: www.palais-jacques-coeur.fr


21. Fondation Louis Vuitton – Parijs

Fondation d'entreprise Louis Vuitton
Fondation d’entreprise Louis Vuitton

De Fondation Louis Vuitton of de Fondation d’entreprise Louis Vuitton is een privémuseum in Parijs dat de kunstverzameling van Bernard Arnault bevat. Het museum werd in oktober 2014 geopend.

De beeldende-kunstverzameling omvat voor het merendeel werken uit de twintigste eeuw van de onderneming LVMH en Bernard Arnault zelf. Daarbij onder meer werken van Jean-Michel Basquiat, Gilbert & George en Jeff Koons. De stichting gaf opdracht aan Ellsworth Kelly, Olafur Eliasson, Janet Cardiff, George Bures Miller, Sarah Morris, Taryn Simon, Cerith Wyn Evans en Adrián Villar Rojas om speciaal voor deze plek installaties te ontwerpen.

Kelly ontwierp een gordijn Spectrum VIII bestaande uit twaalf gekleurde strips voor het auditorium. Olafur Eliasson schiep het werk Inside the Horizon, gemaakt uit 43 prismavormige, van binnenuit verlichte, gele kolommen en geplaatst langs een toegangsweg.

Website: www.fondationlouisvuitton.fr


22. Basilique de Vézelay – Bourgogne

Basiliek Sainte-Marie-Madeleine van Vézelay
Basiliek Sainte-Marie-Madeleine van Vézelay

De basiliek Sainte-Marie-Madeleine is een oude abdijkerk in Vézelay in de Franse regio Bourgondië. De basiliek staat sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit meesterwerk van de romaanse architectuur van de 12e eeuw staat al vanaf 1840 op de lijst van historische monumenten. Het koor is vroeg-gotisch. Tussen 1840 en 1861 werden delen van de basiliek gerenoveerd door Eugène Viollet-le-Duc

Website: www.basiliquedevezelay.org


23. Alignements de Carnac – Bretagne

Alignements de Carnac
Alignements de Carnac

De Megalieten van Carnac zijn rijen van menhirs (steenrijen) op verschillende plekken in Carnac in Frankrijk.

De stenen staan over een afstand van 8 km over 4 gehuchten in Carnac. Bekende steenpatronen in Carnac zijn die van Le Menec en Kermario. Er staan ook enkele heel grote megalieten en één van rond de 20 meter hoog. Hij heeft echter de tand des tijds niet overleefd. Hoe de – vaak zeer grote – stenen op hun plaats gebracht werden is tot op heden grotendeels een raadsel.

Website: www.menhirs-carnac.fr


24. Citadelle de Sisteron – Alpes-de-Haute-Provence

De Citadel bij Sisteron
De Citadel bij Sisteron

 

Website: www.sisteron.com


25. Domaine de Vizille, Musée de la Révolution française – Vizille – Isère

Musée de la Révolution française
Musée de la Révolution française

Het Musée de la Révolution française is een departementaal museum in de Franse stad Vizille, 15 kilometer ten zuiden van Grenoble aan de Route Napoléon. Het is het enige museum ter wereld dat is gewijd aan de Franse Revolutie.

Website: www.domaine-vizille.fr


26. Arènes de Nîmes – Languedoc-Roussillon

Arènes de Nîmes
Arènes de Nîmes

De Arena van Nîmes is een goedbewaard amfitheater in Nîmes in Zuid-Frankrijk, gebouwd tussen 50 en 100 na Chr. en geïnspireerd op het Colosseum in Rome.

Het bouwwerk is 133 bij 101 m groot. De arena is 69 bij 38 m. De ovale arena werd met een hoge muur afgezet.

Aan de buitenkant zijn twee niveaus van zestig bogen elk te onderscheiden; voor de zestig ronde booggewelven bevindt zich op de begane grond een rij stevige Toscaanse pilasters. Op de verdieping daarboven ligt de nadruk op de Toscaanse zuilen op hoge piëdestals of voetstukken. Van de attiek, staand vlak op de kroonlijst, daarboven resteren alleen nog brokstukken.

Binnen bood deze arena plaats aan 24.000 toeschouwers verdeeld over 34 tribunes, die konden plaatsnemen in vier zones die samenhingen met de sociale status van de kijkers. Toegang tot de Arena was gratis, wat betekent dat zowel arme als rijke burgers konden genieten van de spelen.

De arena is ontworpen voor gladiatorengevechten, maar werd in de Middeleeuwen verbouwd tot een versterkt dorp en had tot 1812 twee kerken, een klein kasteeltje en circa 220 huizen.

Website: www.arenes-nimes.com


27. Basilique Notre-Dame de Fourvière – Lyon

Notre-Dame de Fourvière
Notre-Dame de Fourvière

Notre-Dame de Fourvière is een basiliek in Lyon. Het gebouw ‘kijkt’ over de stad heen vanaf de top van de heuvel Fourvière, op de plaats van het oude forum van keizer Trajanus, Forum vetus, waar ook de naam Fourvière van afgeleid is. Het is dezelfde plaats waar de heilige Pothinus martelaar werd.

Website: www.lyon-fourviere.com


28. La place Stanislas à Nancy – Lorraine

La place Stanislas
La place Stanislas

Place Stanislas, plaatselijk bekend als place Stan, is een plein in de Noord-Franse stad Nancy. Het meet 106 bij 124 meter en dateert uit het midden van de 18de eeuw. Het heette oorspronkelijk Place Royale, naar de Franse koning Lodewijk XV, van wie het standbeeld op het plein stond.

Tijdens de Franse Revolutie heette het Place du Peuple en onder het keizerrijk Place Napoléon. In 1831 kreeg het zijn definitieve naam Place Stanislas, ter ere van Stanislaus Leszczyński, die de opdrachtgever was voor de aanleg van het plein. Leszczyński was voormalig koning van Polen en schoonvader van Lodewijk XV.

Website: www.nancy-tourisme.fr


29. Maison de Georges Sand – Nohant – Berry

Maison de Georges Sand
Maison de Georges Sand

Het huis George Sand is een huismuseum van een schrijver in het dorp Nohant, in het departement Indre in Frankrijk. Het was de thuisbasis van George Sand, een Franse auteur, en werd in 1952 door de Franse staat gekocht.

Website: www.maison-george-sand.fr


30. Pont Valentré – Cahors – Midi-Pyrénées

Pont Valentré
Pont Valentré

De Pont Valentré is een 14e-eeuwse versterkte stenen boogbrug met zes overspanningen over de rivier de Lot ten westen van Cahors, in Frankrijk. Het is een symbool van de stad geworden. Nadat op 30 april 1306 het besluit was genomen om het te bouwen, begon de bouw op 17 juni 1308.

Website: www.tourisme-cahors.fr


Geef een reactie