De 10 mooiste gebouwen van Nederland

mooiste gebouwen van Nederland
mooiste gebouwen van Nederland

De 10 mooiste gebouwen van Nederland

Hier volgt een mooi overzicht van de 10 mooiste gebouwen van Nederland. Beschutting zoeken is een oerdrift. Dieren graven holen of maken nesten, mensen bouwen huizen.

Wat dat betreft verschillen ze niet veel van elkaar. Duizenden jaren woonden mensen in holen en grotten of bouwden ze hun onderkomen met de materialen die voor handen waren. Pas de laatste eeuwen is er in de beschaafde wereld iets geks gebeurd. De mensen wonen niet meer in het huis dat ze zelf hebben gebouwd. Daar hebben ze specialisten voor aangewezen: architecten en bouwers.

Gelukkig maar want in een hol, een grot of een hut wonen is een weekje leuk, maar zonder tv en zonder stopcontact om de batterij van je Nintendo op te laden overleef je de winter niet.

En het oog wil ook wat. Architecten zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van functionele, mooie gebouwen. Architect Marc Ibelings koos de 10 mooiste gebouwen in Nederland voor je uit.


Lees hier ->>> meer over architectuur op deze website.


De 10 mooiste gebouwen van Nederland


1. Woningcomplex Het Schip, Amsterdam (1920), De Klerk

mooiste gebouwen van Nederland
Het Schip, de nr. 1 in de lijst mooiste gebouwen van Nederland

Het woonblok Het Schip is een spectaculair voorbeeld van twintigste-eeuwse volkshuisvesting. Door de felle kleuren en extravagante vormgeving vertoont het meer verwantschap met een expressionistisch kunstwerk dan met de traditionele volkswoningbouw.


2. Rietveld-Schröderhuis, Utrecht (1924), Rietveld

Het Rietveld Schröderhuis is het architectonische hoogtepunt van de kunststroming De Stijl. Het huis is in 1924 ontworpen door de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld. Samen met onder andere de Eiffeltoren en Big Ben staat het Rietveld Schroderhuis op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een icoon van Nederland, dus! Het huis is niet alleen ontworpen maar ook ingericht door Gerrit Rietveld (1888-1964).


3. Eerste openluchtschool voor het gezonde kind, Amsterdam (1930), Duiker en Bijvoet


4. Stadion Feijenoord, Rotterdam (1936), Brinkman en Van der Vlugt

De Kuip, zoals Stadion Feijenoord in de volksmond wordt genoemd, is in 1937 geopend als het voetbalstadion voor de thuiswedstrijden van Feyenoord. Inmiddels is het stadion veel meer dan dat alleen.


5. Diergaarde Blijdorp, Rotterdam (1941), Van Ravensteyn


6. Schiphol Airport, Amsterdam (1961-heden), NACO, Benthem Crouwel


7. Tentoonstellingspaviljoen Werkeiland Neeltje Jans, Vrouwenpolder (1997), Spuybroek en Oosterhuis


8. Centrale Bibliotheek, Delft (1998), Mecanoo


9. Hageneiland, Den Haag (2001), MVRDV
119 koop- en huurwoningen liggen aan een stelsel van autovrije, onverharde woonpaden. Parkeren gebeurt aan de randen van de buurt. De verkaveling gaat uit van het rijtjeshuis. De rijtjes zijn opgeknipt tot blokken variërend van een tot acht woningen en verschoven. Door de afwisseling met glazen tuinhuisjes en door het aanbrengen van verschillende kleine pleintjes is een levendig bebouwingspatroon ontstaan.


10. Nederlands Instituut voor Beeld en geluid, Hilversum (2006), Neutelings Riedijk Architectenmeer

Meer informatie: Nederlands Architectuurinstituut (nAI)Museumpark 253015 CB Rotterdam,Telefoon: (010) 440 12 00, www.nai.nl

Uit: Stoere Jongens
Uit: Stoere Jongens